Ahmet Yüksel Özemre'yi okudunuz mu?

"Tembellikten, nankörlükten tanışmak için telaş etmediğim bir âlimdi Ahmet Yüksel Özemre." Yakup Öztürk yazdı.

Ahmet Yüksel Özemre'yi okudunuz mu?

Sohbetinde bulunamamıştık. Günümüz gençliğinin istifade etmeden öte âleme uğurladığı zâtlardan biri de Özemre'ydi. 

Üsküdar'da bir derneğin küçük odalarından birinde kurulan okuma grubumuzun ilk kitabı olan Üsküdar Ah Üsküdar'ın yazarıydı benim için Ahmet Yüksel Özemre. Adını ilk orada,  bu kitapla duymuştum. On kişiye yaklaşan bir ekiple okuduğumuz bu kitap, ilk toplanmamızda her birimizde ne farklı heyecanlara imkân sağlamıştı, bunu gördük.

Son hatırasıydı…

Hemen hepimiz ya Üsküdar doğumluyduk ya da ilk çocukluk yıllarımızdan bu yana Üsküdar'da yaşıyorduk. Şehrin en modern halini görebiliyorduk. Ama bizimle aynı günlerde yaşayan bir adam, çocukluk yıllarının Üsküdar'ından başlayarak hatıralarını anlatıyordu. Burada bize her şey olağan dışı geliyordu. Daha şurada otuz, kırk sene önce şu karşımızda gördüğümüz tiyatro binasının yerinde adaklık kurban satılırmış. Daha neler, neler… Üsküdar Ah Üsküdar, Üsküdar'da Bir Attar Dükkânı gibi şehir kitaplarından sonra Ahmet Yüksel Özemre Hasretini Çektiğim Üsküdar adını verdiği son kitabını yayımladı. Kitabının ardından kısa bir zaman sonra da Hakk'ın rahmetiyle buluştu.

Sohbetinde bulunamadık…

Tembellikten, nankörlükten tanışmak için telaş etmediğim bir âlimdi Ahmet Yüksel Özemre. Ha bugün ha yarın derken önce onun ciddi bir rahatsızlık içinde olduğunu sonra da vefat ettiği haberini aldım. Dünya gözüyle sohbetinde bulunamamıştım. Günümüz gençliğinin istifade etmeden öte âleme uğurladığı zâtlardan biri de Özemre'ydi.

Tarihi kayıt altına aldı.

Burda onun son eseri Hasretini Çektiğim Üsküdar'ından bahsedelim. Şunu baştan söylemekte fayda var: Ahmet Yüksel Özemre Üsküdar'la sıkı bir ünsiyet içinde olduğu için bu kitapları yazma ihtiyacı hissetmiş olabilir. Ama şurası kesin ki, Üsküdar'a dair yazdığı her satırda tarihi kayıt altına almış oluyordu. Bu vesileyle Ahmet Yüksel Özemre, kültür mirasımıza büyük bir hizmette bulunmuştu.

Üsküdar'ın yüzyıllık tarihi!

Bugün onun yazdıkları sayesinde son bir asırlık Üsküdar tarihi hakkında malumat sahibi oluyoruz. Bu öyle zoraki yapılmış bir araştırma gibi kaybolup gidecek ifadelerle değil, hafıza yoklamasının son haddine kadar kullanılarak yazılan satırlardan oluşuyor.

Fen adamından çok ötede…

Özemre, Türkiye'nin ilk atom mühendisi olarak biliniyor. Fen ilimleriyle uzun yıllar hemhâl olmuş bir ilim adamı. Ama onu sanat ve edebiyat camiamız kültür dünyamıza olan katkılarıyla hatırlıyor. Burada yine yazdığı hatıralarla ilgili olarak şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki, Ahmet Yüksel Özemre Türk edebiyatında hatıra türünde eser veren birçok isimden daha yüksek bir dille yazabilmiş eserlerini.

Zorlanmadan yazılan kitap…

Gerçekten de onun yazdıklarını okurken gözlem gücünü, kelime seçimini, anlattığı olay, mekân ve şahıslar hakkındaki kavramları kullanmasını, eski kültüre olan hâkimiyetini tespit ettikçe anlıyoruz ki, Ahmet Yüksel Özemre'nin yazarlığı kendini ait hissettiği bir şehri anlatmak için zorlanmış değil! Beşir Ayvazoğlu, Özemre'nin vefatından sonra yazdığı bir yazıda bundan bahsetmişti. Özemre'nin hatırat alanındaki bu gücünü başka söyleyen bir yazı hatırlamıyorum.

Kubbealtı Neşriyat…

Hasretini Çektiğim Üsküdar'a bakacak olursak, size sadece bölümlerden başlıklar sunacağım. Özemre'nin bütün kitapları Çemberlitaş'taki Kubbealtı Neşriyat tarafından okura sunuluyor. Üsküdar'ın, İstanbul ve tarih için önemine vakıfsanız, Üsküdar'ı okumaya, anlamaya, gezmeye yönelik bir temayülünüz varsa sizi ilk olarak, katiyetle Ahmet Yüksel Özemre'ye havale ediyoruz. 

Sohbet Ehlinin Mekânları

II. Cihan Harbi'nin Yoklukları

Sokak Tabelalarındaki Fahiş Hatalar

Üsküdar'ın Kokuları, Balıkçıları, İskeleleri

İnönü Döneminin Zorlukları

Üsküdar'ın Eski Ulaşım Araçları

“Üsküdarlılık” Nedir? 

Kitapta okuyacağınız başlıklardan birkaçı bunlar. Üsküdar Ah Üsküdar, Eski İstanbul'un çekirdeği gibi. Bu kitaptan yola çıkarak oturmuş, köklü mahallelere dair kesin fikirler edinmeniz mümkün.

Sizi bekleyen bir âlimse…

Hâlâ merhum Özemre'nin hatıralarıyla buluşmadıysanız, son kitap Hasretini Çektiğim Üsküdar size samimi bir tanışma duygusu yaşatacaktır. Bir âlim sizi bekleyen, yazılanlar sizin muhabbetinize çeşni olsun yeter!

Murat Belge'nin, Selim İleri'nin, Haluk Dursun'un İstanbul'u anlattığı kitaplarının yanına Ahmet Yüksel Özemre'yi de koyun. Ancak o zaman tam manasıyla bu şehri duyulabilirsiniz… 

 

Yakup Öztürk 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Terbiye
Terbiye - 14 yıl Önce

Evet, ahmet yüksel Özemre'yi okudum, okudum, okudum..
Üsküdar'da bir attar dükkanı isimli kitabını birden fazla okudum.
Nasıl bir lezzettir o öyle..
Ruha gıda, câna şifa..
Bir Üsküdar'lı olarak Üsküdar'ı Özemre ile tanıdım desem yalan olmaz.
Hakimiyet-i Milliye Caddesi deyince zihnimde uyananları bir ben bilirim, kitaparını okuduktan sonra..

banner36