ABD'de Mühim İslami Çalışmalar Yürüten Bir İsim Abdulnasır Jangda

Abdulnasır Jangda, ABD’nin Dallas şehrinde doğup büyüyen bir isim. Kur'an hıfzını ve İslami ilimler eğitimini Pakistan'daki Jamica Binoria'da tamamlayan Jangda'nın, ABD'de kurduğu Kelam Enstitüsü'nde (Qalam Institute) öğrencilere, Müslümanların gündelik hayatlarındaki sorunlarına cevap verecek şekilde pratiğe dönük eğitim veriliyor. Ayrıca 'Namazı Anlamak' ve 'Yuvada Mutluluk' gibi ABD'li Müslümanlarda doğrudan karşılık bulan projeler yürütülüyor. Dilara Yabul yazdı.

ABD'de Mühim İslami Çalışmalar Yürüten Bir İsim Abdulnasır Jangda

Uzun süredir Dünyabizim'de Dünyaca Ünlü İslami Kanaat Önderleri başlığı altında pek çok şahsiyetin hayatı ve faaliyetleri anlatılıyor ve bu kişilerin Türkiye'de de bilinmesi için çaba gösteriliyor. Başta Deniz Baran'ın olmak üzere birden fazla kişinin katkılarıyla büyüyen bu dosya, artık külliyat denebilecek bir şekle büründü. Bu yazı dizisinden çokça istifade edildiğini ve devam edilmesini istendiğini muhtelif şekillerde haber aldığımızdan devam etme gayreti içerisinde olacağız. Bu yazıda konu alacağımız isim ise Abdulnasır Jangda.

Modern eğitim de veren bir medrese

Abdunnasır Jangda, Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletine bağlı Dallas şehrinde doğup büyüyen bir isim. Yaklaşık on yaşındayken Kur’ân-ı Kerîm’i hıfzetmek için Pakistan’daki Karaçi bölgesine göç eder. Bir seneden daha kısa bir sürede hafızlığını tamamlamaya muvaffak olur ve Amerika Birleşik Devletleri’ne döner. Dallas’ta Amerikan eğitim sistemine kaldığı yerden devam eder. Liseden mezun olduktan sonra İslami eğitimine devam etmek için hafız olduğu yer olan Karaçi’ye gider ve Jamia Binoria isimli medresede eğitim almaya başlar.

Bu medrese tüm dünyada modern anlamda eğitim veren en ünlü medreselerden biri. Tüm dünyadan çok sayıda öğrenci her sene burada eğitim almak için başvuruyor ve sıkı bir eğitimden geçtikten sonra mezun oluyorlar. 1978 yılında Müftü Muhammed Naim [Mufti Muhammed Naeem] tarafından kurulan medresede halihazırda on dalda eğitim veriliyor.

Hangi alanlarda eğitim verildiğine baktığımızda, medresenin neden İslami eğitimin yanında modern eğitim de veren bir medrese olarak anıldığını anlıyoruz. Hafızlık, tecvid, fıkıh, Arapça ve İngilizce eğitimlerinin yanı sıra grafik ve web sitesi tasarımı, yazılım-donanım bilgisini de kapsayacak şekilde bilgisayar alanında da eğitim veriyorlar. Bunun dışında gazetecilik ve basın alanlarında da eğitimleri mevcut. İşte bu medresede Abdunnasır Jangda, yedi sene boyunca yoğun bir İslami eğitim alarak 2002 yılında pek çok İslami ilimde icazet almaya hak kazanır.

Karaçi’den Teksas’a

Bu medresede eğitimi sürerken aynı zamanda Karaçi Üniversitesi’nden Arap Dili ve Edebiyatı alanında hem lisansını hem de yüksek lisansını da tamamlar. Ayrıca Sind Üniversitesi’nden de İslami İlimler alanında yüksek lisans derecesini de alır. Amerika Birleşik Devletleri’ne geri döndüğünde Arlington’daki Teksas Üniversitesi’nde 2005 yılından 2007 yılına kadar Arapça eğitimi verir. Bu süreç içerisinde pek çok İslami eğitim programının müfredatının hazırlanmasında önemli rol oynar ve İslami eğitim veren kurumlara danışmanlık yapar. Dallas bölgesindeki Müslümanlara yönelik faaliyetlerde bulunan, çeşitli tefsir, hadis ve Kur’ân-ı Kerîm dersleri düzenleyen Colleyville Mescidi’nde üç yıl boyunca imam olarak görev yapar. Yine Teksas bölgesinde Müslümanların bir arada olmaları için çaba gösteren bir kurum olan Mansfield İslam Merkezi’ni kuran kişilerden biri olur.

Kelam Enstitüsü ve eğitimde üç temel yaklaşım

Abdunnasır Jangda’nın en önemli projelerinden biri ise Kelam Enstitüsü [Qalam Institute]. Enstitü, 2009 yılının şubat ayında Abdunnasır Jangda’nın doğup büyüdüğü eyalet olan Teksas’ta kuruluyor. Bin öğrenci kapasiteli olarak kurulan enstitünün eğitimde üç temel yaklaşımı var. İlk olarak pratiği esas alıyorlar. Dersler 4-6 hafta sürecek şekilde kurgulanıyor ve Amerika’daki Müslümanların gündelik hayatlarındaki sorunlarına cevap verecek içerikteler. İkinci olarak da daha büyük bir topluluğa ulaşmak ve onların hayatlarına dokunabilmek için imam ve âlimlerle birlikte çalışarak toplumun onlar ile entegrasyonunu sağlamaya çalışıyorlar. Son olarak ise profesyonelliğe büyük önem atfediyorlar. Sosyal medya kullanımına gösterdikleri ihtimam da bunun bir parçası. Sadece mesajla değil, mesajın hangi kanal aracılığıyla iletildiğiyle de ilgileniyorlar. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmak onların daha büyük bir topluluğa seslenebilmelerini de beraberinde getiriyor.

Kurulduğu günden bu yana bünyesine yeni kişiler katarak büyüyen ve farklı aktiviteler gerçekleştiren enstitü, 2015 yılında Türkiye’ye eğitim odaklı bir gezi de gerçekleştirmiş. Hatta internet sitelerinde öğrencilerin İstanbul’da çekilmiş bir fotoğrafları da mevcut.

ABD’li Müslümanlarda doğrudan karşılık bulan projeler yürütüyorlar

Son olarak Abdunnasır Jangda’nın başlattığı diğer projelerden bahsetmekte fayda var. Bunlardan en önemlisi Namazı Anlamak şeklinde çevirebileceğimiz ‘Meaningful Prayer’ projesi. Bu proje Arapça bilsin bilmesin herkesin namaz surelerini ve namazın manasını anlaması için oluşturulmuş. Derslerde namazın İslam’ın temel direği olması sebebiyle hiç anlamadan, namaz sırasında okunan surelerin manaları hakkında hiç fikir sahibi olmadan namaz kılmanın sakıncalarından bahsediliyor ve namazda neler söylediğimiz ile namazın manasını anlamak üzere yoğunlaşılıyor.

Bir diğer önemli proje ise Yuvada Mutluluk [Happiness in the Home] projesi. Bu proje özellikle “Ramazan ayında ailemiz ile sünnete uygun bir şekilde nasıl vakit geçirebiliriz, nasıl daha kaliteli bir şekilde birbirimize zaman ayırabiliriz” mevzuları üzerine odaklanıyor. Bahsi geçen bu iki projenin de özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Müslümanlarda doğrudan karşılık bulduğunu söylemek mümkün.

Abdunnasır Jangda’nın ve Kelam Enstitüsü’nün sosyal medya hesaplarına ve internet sitelerine bakmak isterseniz:

//www.qalaminstitute.org/

https://twitter.com/QalamInstitute

https://www.facebook.com/abdulnasirjangda/

https://twitter.com/abdulnasirj

Dilara Yabul

YORUM EKLE