Patani’nin Tornana–Pernguk bölgesinde yaşayan İbu Hatice, 78 yasında olmasına rağmen dimdik ayakta durmaya devam ediyor. Hayatını ilme adamış olan İbu Hatice, evini medreseye dönüştüren Patanililerden sadece birisi.
Aile geleneği olarak, 60 yılı aşkındır evinin hemen yanıbaşında yaptıkları ahşaptan barakalarda çevreden gelen çocuklara eğitim veriyorlar. Bu medreseden eğitim alarak hayata giren ailelerin çocukları ise yine İbu Hatice’nin rahle-i tedrisinden geçiyor. Derslerini hiç aksatmayan İbu Hatice, kızlara verdiği İslami derslerle bölgenin annesi olarak anılıyor.
Medresenin ufak tefek giderleri bölge halkı ve mezunlar tarafından karşılanıyor
Bu medresede eğitim almak için ilkokul mezunu olarak kayıt yaptırmak ve burada kalmak gerekiyor. Cüzi olarak ödeme yapılan medresenin genel eksikleri, buradan mezun olanların ufak tefek katkılarıyla karşılanıyor.
İlkokul sonrasındaki her isteyen çocuğun eğitim görebildiği medresede 80 kız öğrenciye Kur'an eğitimi veriyor İbu Hatice. Ayrıca diğer zamanlarda da meslekî eğitim veriyor. Bölge köylerinde kalan aileler cüzi bir miktar ile medreseyi ayakta tutuyorlar. Herhangi bir çalışan olmayan medresede kızlar nöbetlerde işleri yapıyorlar. Yemekten temizlik işlerine kadar her türlü eğitim bizzat Ibu Hatice tarafından Patani’nin geleceği olan kızlara veriliyor.
Erkeklere ise, Ibu Hatice’nin oğlu Ahmed Bey (46) aynı şekilde eğitim veriyor. Hayata yerel imkânlarla hazırlanan çocuklar buradan aldıkları dinî ve meslekî eğitimle hayata giriyorlar. Yemeklerini yetersiz destekten ve bölge koşullarından dolayı kendi imkânlarıyla yapıyorlar. Bu konuda daha hünerli olan kızlar ise, yemek yaparak erkeklere satıyor.
Patani’nin gençleri zor durumda
Patani, geleceği olan çocukları kendi imkânlarıyla hazırlama gayretinde... Onlar, her türlü zorluğa rağmen ayakta kalma mücadelelerine devam ediyorlar. Taylandlı askerlerin uyguladıkları baskı politikaları ve zorluklar onları yıldırmak yerine çözüm üretmeye sevk etmiş.
“Her zorluktan sonra mutlaka kolaylık vardır” ayeti ayakta tutuyor Patanilileri. İbu Hatice, “Biz atalarımızdan aldığımız kutlu mirası yeni nesillere taşımak üzere çalışıyoruz. Patani’nin gençleri zor durumda, her sokak başında işgal askerleri nöbet tutuyor. Fakat bizim iyilik mevzilerimizde bekleyenlerin sayısı o kadar azaldı ki, çocuklarımıza sahip çıkmakta zorlanıyoruz.” diyerek konunun önemine vurgu yapıyor.
Duamız odur ki İbu Hatice uzun yıllar hizmetine devam etsin. Bu haberimizle de Anne Hatice’nin ibretli hikâyesine tanıklık ettik. İbu Hatice ayrıca Türkiyeli ninelere de selam etti.
Resad Baser Patani’den haber verdi