Semerkand Genç Okur dergisi, Haziran sayısında, tatil rehberiyle çıkmış okurların karşısına. Derginin genel yayın yönetmeni Mustafa Yıldız, "Ne yapsak da bu güzel insanları boş boş oturtmasak? diye epey kafa yorduk" diyor, en az okunan sayfada.
Tatil rehberini hazırlayan Müzeyyen Yıldız, gençlerin tatil yol haritasını çıkarmış. İşe, tatilin nasıl anlaşılması gerektiğinden başlamış. Yaz tatili, uzunluğu sebebiyle en çok akılda kalandır, ertelenmiş planlar hayata geçirilebilir. Zaman vaat eder ve sonraki adıma geçmeden önce yaşanacak ara zamanı verir bize. O halde, bu üç aylık zaman diliminde iç dünyamıza vakit ayırarak, kaçırdıklarımızı telafi etmemiz mümkün. Öncelikle uyku düzenine dikkat! Tüm gün uyumakla, koca tatili heba edebilirsiniz. Gündüz yapamadıklarımızı gece yapmanın imkânı olmayacaktır. Tatil, aileyle hemhal olmanın da tam vaktidir. Onlarla daha fazla vakit geçirebilir, anneyle birlikte börek açarken sohbet edip, babayla güncel meseleler üzerine konuşabilir ve işlerinde de kendilerine daha fazla yardımcı olabilirsiniz.
Bugün adeta bir tekerleme haline getirilen "Boş zamanlarda kitap okumak" sözü, maalesef kitaba verdiğimiz değer açısından aslında hiç de hoş değil. Her şeyden önce, bizim kitabımızda 'boş zaman' ifadesine yer olmamalı. Kitap okumak gibi çok önemli bir işi 'boş zaman'a havale etmek, hayatı ve insanı hissetmeyi ve bilgi ve kültürümüzü zenginleştirmeyi, gelecekteki çalışmalarımızda kısır bir döngüye hapsetmemize sebep olacaktır. Bu yüzden tatili, kendiniz için bir 'okuma keşfi'ne dönüştürmelisiniz. Tatil, memleket havasını doyasıya yudumlamak, dede-nine eli öpmek, akrabalarla hasret gidermek için de bir fırsattır. Tatilde, memleketinize her açıdan daha yakından bir bakmaya çalışmalı, insanları ve çevreyi daha dikkatle gözlemlemelisiniz. Ayrıca, Kur'an-ı Kerim'i tam anlamıyla okuyabilmek ve bu anlamda eksiklerinizi tamamlamak üzere gayret sarf etmelisiniz. Tarihin izlerini yakalamak için, tarihi kültürel gezileri ihmal etmemelisiniz. Bir kitapçıda, markette ya da kırtasiyede kısa süreli de olsa çalışmak, hayatı ve insanları daha iyi anlamanızı sağlayabilir. Güzelim günlerinizi bilgisayara kurban etmemek için, bilgisayar oyunlarına kısıtlama getirerek, oyunu oyuna getirmeye ne dersiniz?
Yazın okul olmaz ama yaz okulu olur
Son dönemde, özellikle gençlerin dini bilgilerdeki eksiklerini tamamlamak ve Kur'ân okumasını öğrenmek amacıyla açılan yaz okulları çok ilgi görüyor. Dergide, bu organizasyon içerisinde yer alan Genç-Fed yönetim kurulu üyesi Emrullah Aslan'la bir röportaja yer verilmiş. Aslan, dini bilgileri öğrenmenin yanı sıra, kültürel geziler ve sportif faaliyetler ve kitap, dergi okumaları da yaptıklarını, bu faaliyetlerle büyük ilgi gördüklerini ve gençlerde ciddi gelişme ve başarılar ede ettiklerini söylüyor. Yaz okulunda masa tenisi öğrenen ondört yaşındaki Hüseyin Akbulut, ilçe şampiyonu olmuş.
Kamplumbağa ile röportaj
Her sayısında bir hayvanla röportaj gerçekleştiren derginin, bu sayısında kaplumbağa konuşuyor. Kaplumbağa, minik kaplumbağaların doğumlarıyla ilgili önemli bir detayı açıklıyor. "Yumurtladıktan sonra biraz geri çekilir, yumurtaya bir müddet nazar ederiz. Yumurtalara, sevgiyle, muhabbetle bakarız. Gözlerimizi üzerinden ayırmayız. Sonra onu kuma veya toprağa gömüp gideriz. Bizim nazarımız, yumurtayı olgunlaştırmaya yeter ve belli bir müddet sonra yavrular meydana gelir."
Bir öneri
Semerkand Genç Okur Dergisi, tam bir "test tekniği" üslubuyla hazırlanan bir dergi. Konuyla ilgili bilgiler, kısa ve öz olarak sunuluyor. En uygun ve doğru olan bilginin yanında alternatifleri de verilerek, konuyla ilgili daha geniş bilgi sahibi olmayı sağlıyor. Ardından konuyla ilgili deneme testleri yapılıyor. Bu durum, farkında olmadan dikkatliliği ve uyanık olmayı tetikliyor. Fakat bir de 'olayın içinde olmak' var. Yani bilgiye bizzat sahip olma (dokunma) veya bilgiye sahip olmamızı sağlayan materyallere sahip olma. Her sayıda dört dörtlük, tüm malzemeleriyle bir deney uygulaması yaptırılabilir mesela. Ve bir de kitap okumaları... Kitapları her defasında tavsiye ediyorsunuz. Fakat hiç bir kitap okuması uygulamanız yok. Bunlar da içeriğe katkı olması açısından benim önerilerim. Başarılarınızın devamını canı gönülden diliyorum.
Hüseyin Kahraman yazdı