Yurtdışına kısa süreliğine turist olarak gidenler ile yabancı diyarları mesken edinmek durumunda kalanlar arasında hissiyat, ihtiyaç ve beklentiler bakımından önemli farklar vardır. Turistler daha çok bu yabancı kültürü tanıma peşindeyken, ikinci grup genellikle sözkonusu kültürde öz değerlerini muhafaza etme ve topluma sağlıklı bir adaptasyonu hedefler. Yuvalarını kuracakları, çocuklarını büyütecekleri ve ömürlerinin büyük bir kısmını veya geri kalanını geçirecekleri bu memlekette, ilk etapta heyecan, endişe ve kaygıyla karışık duygular hakim olduğundan, kendileriyle ortak değerleri paylaşan topluluklar ya da gruplar arayışına girerler. Bu gruplar kültür, inanç, etnisite, ideoloji ve benzeri eksenlerde kurulabilir ya da yer yer ayrışabilir; fakat önemli olan grup bireyleri arasındaki güven, dayanışma ve değerleri muhafaza motivasyonudur. Bu minvalde, Oxford University Islamic Society (OUISoc) yani Oxford Üniversitesi İslam Topluluğu’nun kendi göç hikayemde özel bir yeri var.

2016 yılında, Londra’da geçirdiğimiz bir yılın ardından, beyaz İngiliz ağırlıklı elit bir şehir olan ve uzunca bir süre kalmayı planladığımız Oxford’a taşındığımızda, yukarıda bahsettiğim sebeplerden ötürü, öncelikle sosyal medya üzerinden OUISoc’a mesajla ulaşmış, ardından daha ilk haftadan onlarca değerli insanla yüz yüze tanışma fırsatı bulmuştuk. Muhabbetle başlayan bu haftanın üzerinden neredeyse iki yıl geçti ve bu süreçte eşim, oğlum ve ben OUISoc’u ikinci bir aile, üniversitenin mescidini ikinci bir ev ve medrese belledik.

Bunun ardında evvela samimiyet ve ihlasın olduğuna inancım tam; bununla birlikte OUISoc gönüllüsü öğrencilerin takdire şayan bir ciddiyet, azim, düzen ve koordinasyonla profesyonel kuruluşlara taş çıkartacak çalışma ve çabalarının da bulunduğunun altını çizmek gerekir. Bu bakımdan, Türk üniversitelerindeki İslami kimlikli kulüpler için bir örnek teşkil etmesi ümidiyle aşağıda OUISoc’u ana hatlarıyla tanıtmaya çalışacağım.

Oxford University Islamic Society nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere, Oxford Üniversitesi İslam Topluluğu, Oxford Üniversitesi bünyesinde kurulan öğrenci kulüplerinden yalnızca biri. Üniversitenin en aktif ve canlı kulüplerinden olan OUISoc, 1100 üyesiyle çok kültürlü, çok dilli, çok etnisiteli bir kitleye hitap ediyor ve İslam’ın temel prensipleri çerçevesinde kapsayıcı ve kardeşliği teşvik edici bir ortam sunuyor. Prof. Tariq Ramadan, Shaykh Akram Nadwi, Shaykh Yasir Qadhi, Norman Finkelstein, Lauren Booth, Shaykh Babikir ve Shaykh Abdal Hakim Murad (Dr. Timothy Winter), OUISoc’un ağırladığı isimlerden yalnızca birkaçı. Çalışma grupları, atölyeler, seminerler ve konferanslar ile birçok meşhur âlimi öğrencilerle buluşturan OUISoc, ayrıca futbol turnuvaları, sinema gösterimleri, hayır işleri, tebliğ çalışmaları ve tefsir dersleri gibi birçok etkinlikle dönem boyunca haftanın her günü öğrenciler için bir çekim merkezi.

Oxford University Islamic Society nasıl yönetiliyor?

OUISoc, her yıl yenilenen bir yönetim kurulu ve icra komitesinden müteşekkil bir yapıya sahip. Ayrıca, Oxford Üniversitesi bünyesindeki her bir kolej için bir kadın ve erkek temsilcisi bulunan OUISoc, öğrencilerin sosyal ve akademik çevrelerine entegrasyonunu hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu temsilciler, kendi kolejlerindeki öğrencilere rehberlik sağlarken, OUISoc etkinliklerinden haberdar ediyor, dönem ortasında pidge-a-present geleneğiyle öğrencilerin posta kutularına sürpriz hediyeler bırakıyor.

Öğrenciler Oxford University Islamic Society ile nasıl tanışıyor?

Sosyal medya hesapları sayesinde sanal ortamdaki ön tanışma ve duyurular ile ilgi toplayan OUISoc, akademik yılın ilk haftasındaki Fresher’s Week etkinlikleriyle Müslüman öğrencileri OUISoc’un geniş ailesiyle yüz yüze tanışmaya davet ediyor. Her güne en az bir etkinlik düzenlenen bu hafta sonunda, öğrencilerin üniversitedeki diğer Müslümanlar ile kaynaşmış olmaları hedefleniyor. OUISoc ayrıca Experience Islam Week yani bir hafta boyunca Islami ilimleri, İslam sanatını, tarihini, edebiyatını, kültürünü ve Müslüman ülkeleri tanıtan etkinliklerle hem Müslüman ve gayrimüslim öğrencilerin hem de Oxford sakinlerinin ilgisini çekiyor. 

Oxford University Islamic Society neler yapıyor?

Her ne kadar bunlarla sınırlı olmasa da, OUISoc’un etkinliklerini aşağıdaki ana kategorilere ayırmak mümkün:

Sohbetler ve dersler

OUISoc, Ruh Sağlığı, Kadın-Erkek İlişkileri, Hazreti Peygamber’in (SAV) Mirası ve benzeri başlıklar altında, konunun uzmanlarının davet edildiği birçok sohbete ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında, Klasik Arapça, Kur’an Arapçası ve İtikadi İslam Tarihi dersleri bu alanların uzmanları tarafından düzenli olarak veriliyor.

Q-Club

Yoğun ilgi gören ve iki haftada bir gerçekleşen Q-Club adlı Kur’an Kulübü’nde öğrenciler bir sureye odaklanarak tefsiri üzerinde bir üstat eşliğinde çalışıyor ve bu arkadaşça ortamda sorularını rahatça sorabiliyorlar. M.A.S. Abdel Haleem’in The Qur’an: A New Translation eserini baz alan Q-Club, üstat Saquab Ashraf ile yoluna devam ediyor.

Sosyal Aktiviteler

OUIsoc bünyesinde her hafta kadın ve erkek öğrenciler için ayrı olmak üzere spor, sinema, oyun geceleri, sohbet halkaları, sabah namazı sonrası kahvaltılar ve daha birçok etkinlik düzenleniyor. Ayrıca lisans, yüksek lisans, doktora ve post-doktora öğrencilerinin davet edildiği geniş çaplı akşam yemekleri ve piknikler ile farklı yaş gruplarının tanışmalarına, deneyimlerini ve meselelerini paylaşmalarına imkan veriliyor; Entelektüel Çoğulluk ve Neden Islam? gibi başlıklar tartışılıyor.

Sağlık

OUISoc, gönüllüleri aracılığı ile, öğrencilere, eğitimleri esnasında beden, akıl ve ruh sağlıklarını nasıl koruyabilecekleri konusunda düzenli aralıklarla psikiyatr ve psikologları davet ederek bilgilendirme yapıyor. Ayrıca, çeşitli nedenlerle bu konularda sıkıntılar yaşayanlara yardımcı olmak maksadıyla anonymous welfare isimli platform sayesinde, öğrencilerin herhangi bir konudaki kaygılarını, sorularını ve önerilerini anonim biçimde ilgili kişilere iletmelerini sağlıyor.

Oxbridge ISoc Mentoring - Öğrenci Danışmanlığı

Oxford University Islamic Society ve Cambridge University Islamic Society’nin bir araya gelerek başlattıkları bu proje sayesinde, bu iki üniversiteye başvurmayı düşünen Müslüman öğrenciler e-mail yoluyla başvuru sürecine ve mülakatlara dair sorularını yöneltebiliyorlar.

Oxford’da yaşam: İbadethane, helal yemek ve barınma

OUISoc, yalnızca yeni öğrenciler için değil, Oxford’u ziyaret eden Müslüman turistler için de tam bir rehber niteliğinde! OUISoc sosyal medya hesapları, websitesi, WhatsApp grupları ve üyeleri üniversitenin mescidini, yerel mescidleri ve camilerini tanıtmakla kalmayıp, helal yemek yiyebileceği ve helal market alışverişi yapabileceği güvenilir mekanları da sıralıyor. Bununla beraber, Müslüman ev arkadaşı, ev sahibi ya da kiracı arayanlar için de bir veritabanları mevcut.

Ramazan ayı etkinlikleri

OUISoc, bağışçılardan toplanan paralarla Ramazan ayı boyunca her gün üniversitenin mescidinde mütevazı sofralar açıyor. Öğrencilerin ve Oxford sakini Müslüman ailelerin buluştuğu bu samimi iftarlara, zaman zaman İslam’a ilgi duyan gayrimüslimler de katılıyor. Her akşam yaklaşık 120 öğrenciyi ağırlayan bu sofralara bağış yapmak isteyenler için bir de linkleri mevcut: http://ramadandonation.getqpay.com/

Sosyal sorumluluk projeleri

OUISoc gönüllüleri, Oxford’daki evsizlere yiyecek yardımı sağlayan bir sivil toplum kuruluşu ile Oxford Homeless Project başlığı altında ortak çalışmalar yapıyor ve evsizliğe dikkat çekerek farkındalık oluşturmaya çalışıyorlar. Bununla birlikte; Isoc Tutoring Team adlı ekip, maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına Cumartesi günleri özel ders vererek, sınavlara daha iyi hazırlanmalarını sağlıyorlar.

Websitesi ve tebliğ: Videolar & okuma listeleri

OUISoc, websitesinde hem Müslüman hem de gayrimüslimlerin faydalanacağı biçimde düzenlediği İslam başlığı altında İslam’ın anlamını ve şartlarını tanıtırken, hadis, fıkıh, felsefe, tasavvuf gibi çeşitli mevzularda tavsiye kitap ve videoları da ilgililerin istifadesine sunuyor.

Oxford’a yolunuz düşerse

İngiltere’yi ziyaretinizde Londra’nın ardından Oxford’a uğrarsanız eğer, şehrin geleneksel, beyaz ve elit yüzü sizi yanıltmasın. 2011 resmi rakamlarına göre nüfusunun % 6.8’i Müslüman olan şehri dünyanın muhtelif ülkelerinden gelip mesken tutmuş kardeşlerinizle hasbihal etmek isterseniz, şehir merkezine yürüme mesafesindeki Parks Road’da bulunan Prayer Room’a uğramanız yeterli. Ayrıca OUISoc’un henüz başlattığı Muslims of Oxford projesini sosyal medyadan takip edebilir, yorumlarınızı ve sorularınızı bizzat iletebilirsiniz.

 

Ayşe Gür