Ali Görkem Userin… Bu üçlü ad-soyadı denklemi bende üç şey ile karşılığını bulur: Ali, anlayış; Görkem göksel anlatış ve Userin akılla yönetim. Kendisi ile tanışmamıza vesile olan, güzel adamların türbedarı, hamisi, ağabeyi, dostu, yoldaşı Asım Gültekin. O zamanlar, Asım Gültekin yine yapar yapacağını ve Kitap Postası diye bir dergi çıkarır. Bu dergi ehline malumdur. Ali Görkem de o ekibin içindedir. Sonra derin bir sessizlik olur.

Bu sessizliği bozan Mehmet Fatih Kutan olur. Bir Bursa seyahati sırasında söz nasıl olduysa Ali Görkem’e geldi ve ben de kendisinden İsmail Kara Hocanın mahyalarla ilgili kitabını istedim. Sağ olsun kitabı temin edip kütüphanemizin özel kitaplar bölümünde yer almasını sağladı.

Müslümanca düşünmeyi ana ilke edinmiş, sessizliği seven, sınırları sağlam bir insan

Ali Görkem Userin
(+)

Ali Görkem’le Kitap Postası dışında uzun görüşmemizin tarihi bende 14 Mart 2011 olarak kayıtlı. Şöyle notlamışım o anı: “Cağaloğlu-Kabataş yürümesini beraber yaptığım (kolunda bir de beni taşıdı) Ali Görkem'e…” Yanımda yürüdüğüm insan, kendisiyle barışık, İslam olmayı, Müslümanca düşünmeyi ana ilke edinmiş, sessizliği seven, sınırları sağlam bir insandı. Beni yormadığına inandığım nadir insanlardan biridir Ali Görkem. Doğal bir insandı yanımda yürüyen.

Sonrasında yine derin bir sessizlik oldu. Sus dönemi başladı. Ta ki Ali Görkem Userin’in Kral Yolu kitabı posta ile kapımızı çalana değin. Güzel bir yazı ile imzalanan kitap en derin sıkıntımda bir güzel insan hediyesi oldu.

Efendim unutmadan daha öncesi de var tabi. Bu bizdeki ilk misafirliği değil. Daha önce de babası N.Ahmet Özalp’in Refik Halid: Okları Kırılmış Kirpi çalışmasıyla da bizde misafir olmuştu Ali Görkem.

Ali Görkem Userin, Kral YoluAli Görkem’in diğer eleştirmenlerden ayrılan yönü

Ali Görkem, 1997’de Selam gazetesindeki değinisiyle başlar yazı hayatına. Her ne kadar kendisi dergi yayıncılığını tüketim açısından tehlikeli görse de, söz söylenecek mahfiller olması hasebiyle yazılarını dergilerde bulmak mümkündür. Yedi İklim, Dergah, Müfredat, Bir Nokta, Kitap Postası, Kitap-lık, Karagöz, Fayrap derken İtibar. Elan İtibar’da mukim.

Ali Görkem’in kitap yazılarını derlediği Kral Yolu adlı kitabı, amacı bakımından Batılı eleştiri anlayışından ayrılıyor. Ali Görkem için eleştirmek, esere ve metne yönelik olmalıdır. Ali Görkem’e göre şerh geleneğimizde eleştirinin izlerini bulmak mümkün.

Ali Görkem’in diğer eleştirmenlerden ayrılan bir yönü de kapağından iç biçimlenmesine kadar kitabı bir bütün olarak algılaması. Görkem’in dünyasında kitap, içi-dışı bir bütünlüktür. Onun dünyasında eleştirmek, kul hakkı ile emeği hesaba katmadan yapılamaz.

Ali Görkem Userin, eleştiri tarihimize yeni bir soluk kazandıracak bir ses. Buna inancım tam.

 

Arda Şeker, notlarına bakarak yazdı