Edebiyatçı yazar Nurettin Taşkesen’in kaleme aldığı Nekbe 1948 belge romanıyla ilgili olarak Mihrabad Yayınları tarafından Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde düzenlenen programa farklı ülkelerden gelen öğrencilerin katılımı anlam kattı.

Bu sene Filistin’in büyük felaketi Nekbe’nin 70. yıldönümü olması dolayısıyla düzenlenen toplantı Mihrabad Yayınları Yayın Yönetmeni Mehmet Nuri Yardım’ın açış konuşmasıyla başladı. Slayt gösterisi eşliğinde konuşmasına başlayan Nurettin Taşkesen, Filistin felaketinin zeminini hazırlayan ortamı, şahısları, kronolojik tarihi akışı ile dinleyicilerine aktardı. Kendilerini seçkin millet, Filistin’i vaad edilmiş toprak ve Arapları ise etnik temizlik için kurban olarak gören Siyonist zihniyeti somut bir olay ile örneklendirdi. 1897’de İsrail’in kuruluşundan tam 51 yıl önce İsviçre’nin Basel şehrinde toplanan 1. Siyonist Kongresi’nde Theodor Herlz’in, Ben bugün burada Yahudi Devletini kurdum. Beş sene veya elli sene sonra bunu herkes bilecektir.” sözlerini dinleyicilere aktardı.

Filistinlilerin 70 yıldır sakladıkları anahtarlar

14 Mayıs 1948 tarihinde İngiltere’nin desteği ile Telaviv’de kurulduğu ilan edilen İsrail’in, Filistinlilerin felaketinin başlangıcı olduğunu hatırlatan Nurettin Taşkesen, Filistin halkının topraklarından sürgün edilip olmadık zulümlere uğradığını belirtirken, kendi ülkesinde kalanlara da araç plakalarına dahi ayrı plaka verilip kendi toprağında esir hayatı yaşayıp, olmadık zulümlere maruz bırakıldıklarını belirtti. Taşkesen, 21. yüzyıla yeni taktikler ve zulümleri uygulayarak başlayan İsrail’in arkasını Amerika Birleşik Devletleri’ne yaslayıp Birleşmiş Milletler kararlarının hiçbirine uymadığını belirtirken, yaptığı her zulmün hukuksuz olduğunu vurguladı.

Nekbe’nin 70. yılında Siyonizm hamisi ABD’nin, büyükelçiliğini İsrail’in başkenti olarak Kudüs’e taşıdığını belirten Taşkesen, 13 Aralık 2017 İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına da değinerek, “İslam âleminin ne yapacağını zaman gösterecek” dedi. Kudüs’ün yüzyıllık hasretinden sonra, Filistin’in 70 yıllık Nekbe dramını da tarihi gerçekler, yaşanmış olaylar ve belgesel yapımlarına dayanarak İbrahim Haşim’in ailesi ve çevresiyle kurgulamaya çalıştığını ifade eden Taşkesen, “Bu kitapta yaşanan olaylar, Filistinlilerin acılarının yüzde birini bile yansıtmaktan uzaktır.” dedi. Filistinlilerin 70 yıldır sakladıkları anahtarlarıyla bir gün evlerinin kapılarını açmalarını Allah’tan niyaz ederken, Kudüs’ü ziyaret etmenin önemini de bir kez daha vurguladı.

 

Hülya Günay