Nilüfer, Türkçeleşmiş isimlerin belki de en güzeli… Bu adın aslı Holofira’dır. Holofira, Bursa’nın fethi yıllarında Yarhisar Tekfurunun kızıdır. O, Orhan Gazi’nin eşi ve Murad Hüdavendigar’ın annesi olacaktır. Yani Nilüfer HatunNilüfer Belediyesi

Nilüfer Hatun, Osmanlı’nın yabancı kökenli ilk hanım sultanıdır. Bursa’nın inşa ve ihyasında, ümmet coğrafyasının güzide bir parçası olmasında, özellikle yaptırdığı camilerle, büyük pay sahibidir.

Nilüfer Belediyesi bu isme ne kadar layık?

Nilüfer Hatun’un adı, bugün Bursa’da birkaç önemli mekânda yaşıyor. Nilüfer Çayı, Nilüfer ilçesi gibi…

Girişi bu kadar uzun tutmamızın bir sebebi var, sözü Nilüfer Belediyesi’ne getireceğiz. Adını Nilüfer Hatun gibi tarihî bir şahsiyetten alan bir ilçenin belediyesi, Nilüfer Belediyesi bu isme ne kadar lâyık?

Bu sorumuzu birkaç fotoğraf üzerinden cevaplayalım: Bu haberimizle birlikte sunduğumuz fotoğraflara bir bakın. Osman Gazi ile Orhan Gazi’nin yani Nilüfer Hatun’un kayınpederinin ve kocasının adlarını taşıyan cadde ismini gösterir tabelalar yerlerde sürünüyor!

Nilüfer BelediyesiNilüfer Belediyesi ne yapmak istiyor?

Bu fotoğrafları Nilüfer Belediyesi sınırlarında olan Kızılcıklı mahallesindeki bir kavşakta çektik. Hasanağa Toki Konutları’nın girişindeki bu kavşak dört caddeyi birleştiriyor ve caddelerden ikisi Osmanlı Devleti’nin kurucu padişahlarının adını taşıyor: Osman Gazi’nin ve Orhan Gazi’nin…

Bu arada, Kızılcıklı Mahallesi’ndeki caddelere Mehmet Akif Ersoy Caddesi ile birlikte Osmangazi Caddesi ve Orhangazi Caddesi adını veren belediyenin, bir önceki dönemde buradan sorumlu olan ve fakat geçtiğimiz yıllarda bir kanunla kapatılan Hasanağa Belediyesi olduğunu öğreniyoruz.

Şimdi başka bir soru soruyoruz: Nilüfer Belediyesi bu tabelaları buradan uçurup caddelere başka isimler mi verecek? Yahut bir sorumsuzluktan ötürü görevini ihmal etti de, bizim bu haberimiz sayesinde hatırlayıp, tabelaları yerine mi dikecek? Sorularımızı takip edeceğiz, bekleyip göreceğiz…

 

Cem Turan Bursa’dan, Nilüfer’den sordu