90 yıllık hayatında neyi elinden hiç düşürmeyen neyzen İlyas Çelikoğlu, hâlâ ilk günkü heyecanla ney üflüyor. Sanatının inceliklerini Neyzen Tevfik'ten öğrenen Çelikoğlu'nun evinde ney sesleri eksik olmuyor. Neyzen Çelikoğlu ile sanatını konuştuk.

Neyin hayatında çok büyük bir yeri olduğunu söyleyen Çelikoğlu, "Ney benim hayatımı değiştiren tek enstrüman ve en zengin enstrüman. Her biri 128 adet ses çıkarıyor. Neyde bulunan ses zenginliği hiç bir enstrümanda yok."

Altmışı aşkın yıldır üflediği neyle olan dostluğunu bu sözlerle ifade edemeyeceğini söyleyen neyzen İlyas Çelikoğlu, doksan yaşını devirmiş bir sanat âşığı. İlerlemiş yaşına rağmen müzikle bağını hiç koparmayan İlyas Çelikoğlu, neyin sesini ilk duyduğu anı hiç unutmuyor. Çelikoğlu o anı şu ifadelerle anlattı: "Bir Ramazan-ı Şerif günü görevden döndüm, bitkin halde o yorgunlukla yattım. O arada kızkardeşim radyoyu açtı. Uykudan kalktım. Sonra bir vasıta ile berberde sordum, 'bir enstrüman işittim, nereden alabilirim?' diye. O seni biriyle tanıştıracağım dedi. Hüseyin Toblu isminde bir musiki cemiyetinin hocası ile tanıştırdı. Oradaki hocaların vasıtasıyla musikiyi tanıdım."

Hem ney hem hayat dersi veriyor

O gün bugündür İlyas Çelikoğlu hem ney üflüyor, hem de aynı heyecanla talebe yetiştiriyor İlyas Çelikoğlu. Bugüne kadar çok sayıda neyzen yetiştiren Çelikoğlu'nun kendisi de ünlü bir neyzenin öğrencisi. Neyzen İlyas Çelikoğlu ders aldığı, meşk ettiği üstadlarını şu ifadelerle anlattı: "İlk hocam Mesut Bey. Mesut Bey de Neyzen Emin Dede'nin talebesi. O başlattı, vesile oldu. Ondan aldığım bu konuyu geliştirmek istedim. O da istedi. 'Seni Tevfik Efendi'yle tanıştıracağım' dedi. Vefatına kadar yanında kalamadım çünkü tayinim çıktı. Bir daha taşraya gittim. 1970 senesinde vefat etti."

Neyzen Tevfik'den öğrendiği sanatı, tasavvufi bir bakışla derinleştiren İlyas Çelikoğlu, sadece sanatı ile değil, düşünceleri ve yaşamıyla da öğrencilerine çok şey öğretiyor. Tek başına yaşadığı evinde buluştuğu öğrencilerine hem ney üflemenin inceliklerini anlatıyor, hem de hayatla ilgili dersler veriyor.

Neyzen İlyas Çelikoğlu hayatında z'lere yer vermediğini vurguluyor. "Zahmet, zulmet hep z'ye tesadüf ediyor. Onun için ben de bu z'yi kullanmıyorum diye espri olarak söyledim." diyerek gerekçesini ifade eden Çelikoğlu, sohbetimizin sonunda bizi şu nasihatla yolcu etti: "Annemin bana söylediğini ben de size söyleyeyim. Yapılacak işiniz varsa onu kendiniz yapın. Başka türlü olursa işte o da zulüm."

 



Ümmü Gülsüm Sarıoğlu haber verdi