Edebiyatımızın en önemli şair ve yazarlarından Necip Fazıl Kısakürek, 35 yıl önce aramızdan ayrıldı. 26 Mayıs Pazar günü üstadın vefat yıl dönümü münasebetiyle Eyüp Sultan mezarlığındaki kabri başında bir anma programı düzenlendi. Eyüp Sultan Belediyesi tarafından düzenlenen programda Kısakürek'in kabri başında Kuran-ı Kerim okundu. Ardından Eyüp Sultan Müftüsü Mustafa Mestan öncülüğünde dua edildi. Birçok vatandaş da Kısakürek'in kabrine gelerek onu Fatihalarla yad etti.
Eyüp Sultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, Kısakürek'i tanıdığı için mutlu olduğunu ve 35 yıl önce onun cenazesinde bulunduğunu söyleyerek, "Necip Fazıl Türk Milleti için çok önemli bir isim. Üstat öncelikle bir fikir ve aksiyon adamıydı. Bugün dahi hayranlıkla okuduğumuz, dinlediğimiz, izlediğimiz roman, şiir, tiyatro oyunu gibi onlarca sanat eserini ortaya koydu" dedi.
Necip Fazıl Kısakürek'in hayatı
1904’te Kahramanmaraşlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Necip Fazıl'ın çocukluğu, emekli mahkeme reisi büyük babasının İstanbul Çemberlitaş'taki konağında geçti. İlk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejleri ile Bahriye Mektebi'nde tamamladı. Lisedeki hocaları arasında Yahya Kemal de vardı. İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe Bölümü'nü bitirdikten sonra Fransa'da Sorbonne Üniversitesi felsefe okudu.
1928’deTürkiye'ye döndü çeşitli işlerde çalıştı. 1939-1943 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde hocalık yaptı.
Edebiyat dünyasına 17 yaşında girdi ve ilk şiirleri 1922'de Yeni Mecmu'da yayımlandı. Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendisinden söz ettirdi. 1934 yılında Abdülhakim Arvasi'yi tanıdıktan sonra fikir hayatında görülen büyük değişme, yazı ve şiirlerine de yansıdı. 1943'te yayımladığı Büyük Doğu ise, 14 Haziran 1978 tarihine kadar haftalık, aylık ve günlük olarak aralıklarla çıktı.
“Ölüm güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?”
Kısakürek'in etkisi ise sadece edebiyatımızla sınırlı kalmadı. Bugün bile siyasetten şiire, sanattan düşünce dünyamıza kadar pek çok alanda etkileri devam ediyor. 79 yaşında vefat eden Üstad Necip Fazıl, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının ve düşünce hayatının çok yönlü, çok özel, yaşamı ve eserleriyle derin izler bırakan simalarından biriydi. Bugünün Türkiye’sine şekil verecek isimlerin yetişmesine öncülük etti.
26 Mayıs 1904'te dünyaya gelen Necip Fazıl Kısakürek doğumunun 114. yılında da çeşitli etkinliklerle yâd edilecek.
Üstad;
Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber,
Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber?
Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun!
Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun!
demişti ve kendisi de 35 yıl önce o güzel vuslata nail oldu. Allah rahmet eylesin.