Çok yakın zaman önce, Timaş Yayınlarından çıkan Yeni İnsan-Kaderle Tasarım Arasında isimli kitabı vesilesi ile Nazife Şişman Hanımefendiyi tanıma mutluluğuna eriştim. Nazife Şişman bir derde sahip ve bu derde deva olabilmek için de gayret gösteren bir yazar.

Kitabın baskısına baktığım zaman, yaklaşık bir yıl olmuş piyasaya çıkalı Yeni İnsan… İçindekileri karıştırdığım zaman biyoteknoloji ile ilgili bir kitap olduğunu az çok anlamıştım. Üniversitede okumakta olduğumuz bölümün bir dersi olarak da karşımıza çıkmış olan bu alan (biyoteknoloji) beni gerçekten çok etkilemişti. NEMS, MEMS, DNA rekombinant teknolojisi ile genetik dizilimi değiştirilen mikroorganizmalar vb. çalışmalar yakın zamanda biyoteknolojinin, önemi daha artacak bir alan (disiplin) olacağını kavramamı sağlamıştı.

Tabi bu yeni teknolojinin, birçok sıkıntımıza çözüm olabilme potansiyelini barındırması umut vaat edici bir gelişmeydi. Ancak her teknolojik yenilik gibi bunun da riskli tarafları gözden kaçmamalıydı.Nazife Şişman

Biyoteknoloji tehdidine karşı Müslüman uyanık olmalı

Nazife Şişman’ın kitabını okumadan önce, biyoteknolojinin neden bu kadar tehlikeli bir disiplin olabileceğine dair fikirlerim az çok vardı fakat bu fikirleri bir araya getirip meseleye vakıf olabilecek ne zihnî altyapıya sahiptim, ne de böyle bir yayın bulabiliyordum.

Nazife Şişman HaNımefendi’yi tanımış olma mutluluğumda rol oynayan en önemli faktör belki de yukarıdaki sıkıntılara çözüm olabilecek bir kitap yazmış olmasıydı.

Hakkında biraz araştırma yapınca sosyolog olduğunu gördüğüm yazar, son zamanlarda gerek bireyleri gerekse de toplumu tehdit eden biyoteknolojik çalışmalara karşı insanlarımızı önceden uyarma derdine girip bunun için önemli okumalar yapmış ve bu emeğin sonucu ise gayet güzel bir kitap olarak karşımıza çıkmış durumda.

Mutlaka okunması gereken bir çalışma: Yeni İnsan

Kitabın özetini yazıp yazmama konusunda tereddütte kaldım ve yazmama fikri ağır bastı. Neden mi? Birinci sebep, kitabın merkezinde bir sorun olup (biyoetik sorunu), bu sorunu birbirlerinden bağımsız bölümlerle açıklamaya çalışması, benim bu bölümleri ayrı ayrı anlatmama yol açacaktı ki bu da kendi düşüncelerimizi yansıtacağı için Nazife Şişman’ın asıl vurgulamak istediği noktayı es geçme riskine girmemize neden olacaktı.

İkincisi ise, zaten kitap okuma konusunda tembel olan halkımızın önüne böyle bir imkânı sunmamak içindi. Merak edenler açıp okumalılar Yeni İnsan’ı.

Velhasıl, özellikle 20. yüzyıldan sonraki biyolojik gelişmelerle tabiata her türlü muameleyi meşru gören bilimsel anlayışın elinde insanın da tehdit altında bulunduğunu idrak edebilmeyi ve gerekli okumalarla, incelemelerle, manevi düzlemdeki kriterlerimizi doğru belirleyerek bu gelişmelere karşı en uygun pozisyonumuzu almamızı anlatan bir eserdir Yeni İnsan.

Berkehan Kıran, dertlerimize derman olacak bir çalışmayı hatırlattı