İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından altı ayda bir Türkçe ve İngilizce dillerinde uluslararası hakemli bir dergi olarak yayımlanan Nazariyât’ın dördüncü sayısı araştırmacıların ilgisine sunuldu. İslam felsefesi, kelâm, nazarî tasavvuf ve bilim tarihi alanlarında yapılan çalışmalara yer veren dergi bu sayısında İbn Sina, Fahreddin Razi, Ömer ed-Dımaşkî ve Mu’tezile gibi İslam düşünce geleneğinde belirleyici rolü olan isimler ve ekoller üzerine yazılmış makalelere yer vermiş. Ayrıca bu sayıda beş adet kitap değerlendirmesi mevcut.
Bu sayının makaleleri şöyle:
İbrahim Halil Üçer tarafından kaleme alınan ilk makale “Özdeşlikten Temsile: İbn Sînâ’ya Göre İnsani Nefste Bilen-Bilinen Özdeşliği Sorunu” başlığını taşıyor.
“Mu‘tezile’nin İnsan Düşüncesinde Rakip İki Tasavvur: Ebü’l-Hüzeyl ve Nazzâm Gelenekleri” adını taşıyan ikinci makalenin yazarı Yunus Cengiz.
Üçüncü makale M. Zahit Tiryaki’ye ait ve “Güçlerden İşlevlere: Fahreddin Râzî’nin İç Duyular Eleştirisi” başlığını taşıyor.
Taha Yasin Arslan imzasını taşıyan son makale ise “Osmanlı Ülkesinde Bir On Beşinci Asır Memlük Astronomu: Ömer ed-Dımaşkî ve Mîkât İlmi Mecmuası Hamidiye 1453”.
Bu sayıdaki kitap değerlendirmeleri ise şunlar:
Tuna Tunagöz, Veysel Kaya’nın Felsefe-Kelâm İlişkisi Çerçevesinde İbn Sînâ’nın Kelâma Etkisi kitabını incelemiş.
A.Tunç Şen, R. Hakan Kırkoğlu’nun Sultan ve Müneccimi: 18. Yüzyıl Osmanlı Sarayında İlm-i Nücûm kitabı üzerine bir değerlendirme kaleme almış.
Michael Ebstein’in Mysticism and Philosophy in al-Andalus: Ibn Masarra, Ibn al-‘Arabı and the Isma‘ılı Tradition adlı eserini de Ercan Alkan incelemiş.
Süleyman Arif Oran da Hacı Bayram Başer’in Şeriat ve Hakikat: Tasavvufun Teşekkül Süreci isimli çalışmasını değerlendirmiş.
Dergideki son kitap değerlendirmesi ise M. Fatih Çalışır’a ait. Alan Mikhail’in yazdığı Under Osman’s Tree: The Ottoman Empire, Egypt, and Environmental History kitabını değerlendirmeye tabii tutmuş.