Yusuf İslam'dan ilham aldık!

Kübra arkadaşımız Kanadalı Halal Meat müzik grubuyla albümleri ve müzik yolculukları hakkında konuştu..

Yusuf İslam'dan ilham aldık!

Halal Meat Kanadalı birkaç Müslüman gençten oluşan bir müzik grubu. İlk albümleri olan “Heart Like a Drum”ı çıkartmış olan grupla kendilerini, müziklerini ve gelecek planlarını konuştuk.

Halal Meat - Heart Like A DrumBize biraz gruptan bahsedebilir misiniz? Kimsiniz, nasıl tanıştınız, bir grup kurma fikri nasıl aklınıza geldi?

Halal Meat 2005 yılında Ontario-Hamilton’daki McMaster Üniversitesi’nde kuruldu. O sıralar müziğe olan yetilerini müslümanların hassasiyetlerine uygun ve yaratıcı bir biçimde kanalize etmek isteyen birkaç çocuktan ibarettik. McMaster’daki yerel etkinliklerde çaldık, çoğunlukla cover yaptık ve kendimizi hiç ciddiye aldığımız yoktu.

Bununla birlikte, çaldıkça bireysel müzik kabiliyetlerimizin daha ahenkli bir şeye dönüştürülebileceğini fark ettik. Ürettiğimiz müzik özgündü ve içimizde yer etti. Başkalarının da içinde yer etmeye başladı ve aniden Toronto bölgesindeki üniversitelerde çalmaya davet edilmeye başladık. Canlı çalarken eğleniyorduk ki bir grup olarak varlığımızın kalbi de buydu ve devam etmeye karar verdik.

Grubun oluşumu tek bir köke sahip değildi. Yaratıcı ifadenin Kuzey Amerika’daki müslümanlar olarak hayatlarımızda vazgeçilmez bir unsur olduğunu hissettik ve bu yaratıcılığın, özellikle de müziksel yaratıcılığın beğenilmesi ve arzulanmasını birçok genç müslümanın tecrübe ettiğini; fakat çoğu müslümanın yaptığı müzikte bulamadığı bir şey olduğunu hissettik.

Halal Meat - Heart Like A Drum

Güzel, özgün bir tarzınız var. Tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz? Tarz açısından nerelerden ilham aldınız?

Tekrar ve tekrar tarzımızı tanımlamamız istendi veya en azından belirli tür bağlamında sınıflandırmamız... Bunu başaramadık ve böylece kendimiz bu tarza bir ad koymaya karar verdik, “post-modern neşide” diyoruz. Bu size ne anlam ifade ediyorsa bize de muhtemelen aynı anlamı ifade ediyor.

Halal Meat - Heart Like A Drumİlhamlarımız çok çeşitli. Beş kişilik bir grubuz, bazılarımız yoğun bir şekilde hip-hoptan, bazılarımız alternatif rock, folk rock, soul, slam poetry, geleneksel neşide ve Arap müziğinden etkilenmiş durumda... Beşimizin de müzik zevkleri oldukça farklı ama hepimiz Yusuf İslam’ı seviyoruz.

Görünüşe göre müziğinizin, evrenselliğini kaybetmeden sahip olduğu derin bir İslamî doğası var; bu doğru bir çıkarım mı? Müziğinizi yaparken hangi sanatçılar size ilham verdi? Sanatsal olarak özellikle borçlu olduğunuz bir isim var mı?

Şarkı sözlerimizin arkasındaki ana fikir İslam’ın mesajına bağlı ve uygun kalmaktı. Bununla birlikte, herhangi bir inanç veya inançsız arka plandan gelen herhangi birinin de beğeneceği kadar evrensel kalmasını istedik. Şarkı sözlerimizin dinleyen herkese olumlu bir mesaj göndermesini arzu ettik. Lirik açıdan Yusuf İslam’a borcumuz büyük.

Halal Meat parçalarından kısa bölümleri aşağıdan dinleyebilirsiniz:

Web sitenizdeki mottonuz “perküsyon ve barışın füzyonu” bir mesaj vurgusu yapıyor; dinleyicilerinize bir “mesaj gönderme” kaygınız veya amacınız var mı yoksa sanatı sadece sanat için mi yapıyorsunuz?

Müzik üretimi tamamen sanatsal bir girişim. Bununla birlikte, yaratıcılık, özünde İlahî Yaratıcılığın kabulü, tapınılması ve sevilmesidir. Bizim yaratıcı güdümüzü Cenâb-ı Hakk’a olan minnettarlığımız ve O’nunla olan derin ilişkimizden ayırmanız mümkün değil. Şarkı sözlerimiz, diğer yönden, büyük oranda mesaja şartlanmış durumda.

Albümüzün ismi “Heart Like a Drum” (“Davul Misalî Kalp”) pek kışkırtıcı ve zarif. Bu ismi nereden buldunuz? Arkasında herhangi derin bir fikir veya his var mı?

“Heart Like a Drum” albümümüzdeki son şarkı olan “Arabian Boy”un nakaratında geçen bir tümce. Çıkış albümümüzün ismi olarak seçtik zira bizi oldukça iyi bir şekilde özetliyor, bayağı hisli ve bayağı perküssif.

Halal Meat - Heart Like A Drum

Genç Müslüman müzisyenler olarak “mahalle”den ne gibi tepkiler ve yorumlar aldınız?

En çok da genç Müslümanlar bizi beğeniyorlar. Herhangi bir olumsuz tepki almadık henüz, ama gençlerin müziğimizden daha fazla zevk alması anlaşılabilir.

Gerek grup gerekse müziğiniz açısından ne gibi planlarınız var geleceğe dair?

İnşallah bu yaz sonu kayıtlarına başlayacağımız ikinci albümümüz üzerine çalışıyoruz. Bunun ötesinde, müziğin bizi nereye götüreceğini göreceğiz. Ve daha da fazla çalmak istiyoruz. Canlı müzik yaparken çok büyük bir zevk alıyoruz. Muhteşem bir his ve bir anlamda grup olarak varlığımızın sebebi. İnşallah daha fazla canlı çalma fırsatı bulacağız ve müziğimizi uluslararası bir dinleyici kitlesiyle paylaşacağız.

Halal Meat web sitesini ziyaret etmek için tıklayın.

 

 

Kübra Özgüven konuştu

YORUM EKLE