Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin Kartallı müdürü Mitat Hocamız, bu sene de geçen sene olduğu gibi “Kariyer Günleri” başlığı altında çeşitli meslek guruplarından insanları bizlerle buluşturdu.
Geri adım atmak lügatlerinde yok
Bizim için bu buluşmaların en çekici yanı şüphesiz konuşmacıların okulumuzdan mezun olmuş ağabeylerimiz, ablalarımız olmalarıydı. Biz zamanlar bizim oturduğumuz sıralarda oturan, sistemin her türlü yıldırma amaçlı yasaklarına boyun eğmeden müslümanca bilinçle yaşayıp geri adım atmayı lügatlerinden silmişlerin, şimdi bizlere umut aşılaması bir yandan heyecanımızı artırırken, diğer yandan sahip olduğumuz değerlere farkındalığımızı kuvvetlendirdi.
Ben sizlere yaklaşık 20 konuşmacıdan sadece birinden bahsedeceğim: Mustafa Demiray. Okulumuzdan 1994 yılında mezun olan ağabeyimiz, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne doktora tezi olarak sunduğu Hak Zail Olmaz isimli kitabın da yazarı. Konuşma daha çok ilahiyat eğitimi ve yayınevi editörlüğü üzerinden devam etti.
İyi örneklerle ilahiyatı tanımış
Mustafa Demiray din adına söz söylemenin önemine dikkat çekti. Gerçekten de toplumda bu konuya karşı aşırı bir duyarlılık var. Mesela ilkokul öğretmeni kulağını çekti diye alfabeye soğumayan öğrenci, imam kızdı diye Kur’an-ı Kerim’den uzaklaşabiliyor veya bir daha camiye gitmek istemeyebiliyor. Diyelim ki imam haksız yere kızdı, neden bu meseleye “imamın sorunu” gözünden bakılmaz da “dine soğumaya sebep” gözünden bakılır, anlam verememekle birlikte Mustafa Demiray'ın iyi örneklerle ilahiyatı tanıma çabası sonucunda ilahiyatta karar kıldığını öğreniyoruz.
Özellikle şunu vurguluyor: “İlahiyat okumak isteyen öğrencilerin çok zeki olması gerekir.” Çünkü ilahiyat ilimlerin başı olarak kabul ediliyor. Ciddi bir emek, okuma, çalışma gerektiriyor. Bir mesele hakkında yanlış yapılacak bir açıklama, alınacak veballe sizi baş başa bırakırken, aydınlatıcı cümleler kurmak ise iki dünyanıza da hayırlar getiriyor. Bir yandan çok çekici, diğer yandan cesaret isteyen bir alan yani.
Sorumlu bir editörlüğe taşıyor ilahiyat eğitimi
Klasik Yayınları’nda editörlük yapmakta olan Demiray, kitap editörlüğü mesleği ile ilahiyatta alınan bilim disiplinleri arasında olumlu bir ilişki olduğunu, özenli bir ilahiyat eğitiminin sorumlu bir editörlüğe taşıyıcı bir yanı olduğunu belirtti.
Bir kitabı her yönüyle incelemek, bunu yazarıyla istişare etmek zor olmanın yanında bitmeyen de bir iş. “Tashih un çuvalı gibidir, salladıkça dökülür” denmesi bunu en iyi açıklayan cümle sanırım. Bir yılda 130 kitap incelediğinden ve yayına hazırladığından bahsetti Mustafa ağabey. Dile kolay…
Bir çok alanda ilahiyat mezunu görmek mümkün
Bir yandan işiyle ilgilenirken kendine ayırdığı vakitlerde bir de kitaba imza atmış: Hak Zail Olmaz. On yıllık çalışmanın bir ürünü ve alanında ilk olan kitabın alt başlığı: Roma, Türk ve İslam Hukuklarında Eksik Borç. Eksik borç, ödenmediğinde dava edilmeyen, ödendiğinde ise geri istenmeyen borç demek. En bilinen örnekleri kumar borcu ve zaman aşımına uğrayan borçlar. Konumuz ilahiyat eğitimi ve yayıncılık olduğundan kitabın içeriğine pek giremedik. Birçok insana farklı alanlarmış gibi geliyor ilahiyatla yayıncılık. İlahiyat okumak isteyen bir edebiyatsevere “edebiyat okusan senin için daha iyi olmaz mı” diye sorulabiliyor. Mustafa Ağabey’in anlattığı uç örneklere bakılacak olursa, hem kadro yetersizliği hem de farklı alanlarda da kendini gösterebilme yeteneğinden dolayı birçok alanda ilahiyat mezunu kişiler görmeniz muhtemel. Peynircilik yapanından tesisatçılık yapanına bu geniş yelpazede yer alanların arasında yayıncıların olması da şaşırtıcı değil aslında.
Fırsatları iyi değerlendirin
Mustafa Demiray'ın üzerinde durduğu bir diğer konu da ilerde, lisede kişiliğimize kattıklarımızı kullanarak adım atacağımızdı. Bunun için okulun zengin kütüphanesini ve Hanife Ablamızı iyi değerlendirmemizi de tavsiye etti Demiray Ağabey. Kartallı olmanın getirdiği avantajların yanında ancak gerekli çabayı gösterirsek bu avantajları kullanabiliriz.
Sonuç olarak gayet verimli, sıcak bir sohbetti. Pazartesi günü Cafcaf ekibi ile beraber olacağız Kartal Anadolu İHL'de. Bu güzel programları düzenleyen büyüklerimize teşekkür ediyoruz.
Ayşe Sadiye Doymuş ‘iyi ki buradayım’ dedi.