Üniversiteyi mukim oldukları şehirlerin dışında kazananlar için KYK'nın tahsis ettiği yurtlar ekonomik ve makul şartlarıyla ilk olarak tercih edilen arasındadır. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı olarak hizmet gösteren yurtlar genelde resmi olarak hizmet verirler. Ayrıca “yarı özel” seçeneği ile de biraz daha fazla ücretle daha konforlu hizmet sağlanabiliyor.
Bakanlık nezdinde hazırlanan çeşitli topluluklar (tiyatro, müzik, spor vs) yurtta kalan öğrenciler için alternatif etkinlik alanları oluşturuyor. Bu yurtlarda kalıp dinî hassasiyet güden arkadaşların en büyük şikayetleri ise cemaat, tarikat ve vakıf gibi mukeddesatçı toplulukların yurtlardaki etkinliğinin çok az hissedilmesi. Çoğu KYK yurdunda kız ve erkek öğrencilerin karşılıklı bloklarda kaldıkları da varsayılırsa bu rahatsızlığın ve eksikliğin ehemmiyeti gözler önüne serilmiş olacaktır.
KYK yurtlarında neler yapılmalı?
Dinî hassasiyet güden cemaat, tarikat ve vakıf gibi çeşitli toplulukların bu yurtlara ağırlık vermeleri gerekiyor. Bu camiaların, üniversite kazanan çeşitli mensuplarını kendi yurtlarına değil de KYK yurtlarına göndermeleri, arayış içerisinde olan diğer öğrenciler için de önemli bir vesile olacaktır. KYK yurtlarında kalan öğrenciler için hazırlanacak çeşitli programlar, onların bu noktada ihtiyaçlarını karşılayabilir.
Uluslararası Genç Derneği, Anadolu Gençlik Derneği, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı, Yedi Hilal, Mavera Gençlik Hareketi, İnsan ve Medeniyeti Hareketi, Araştırma ve Kültür Vakfı, Bilim ve Sanat Vakfı, Mostar Gönüllüleri, Risale Talebeleri, Nakşî, Kadiri, Cerrahî gibi tarikatlara bağlı gönüllüler kültürel çalışmalarını yurtlarda, yurtta kalan öğrencilerle gerçekleştirebilirler.
İsim isim kim ne yapsa?
Mesela Namaz Gönüllüleri Platformu neden yola çıktıklarını anlatsa, Uluslararası Genç Derneği Mehmet Lütfi Arslan söyleşisi düzenlese, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Seyyid Ahmet Arvasi'yi anlatsa, Anadolu Gençlik Derneği Adnan Demirtürk'ü anlatsa, İmkan-Der Cevher Dudayev'i hatırlatsa, Yedi Hilal yurtlarda hadis halkaları kursa, Mostar Gönüllüleri Aliya'yı tanıtsa, Risale talebeleri Bediüzzaman'ı tanıtsa, Bilim ve Sanat Vakfı medeniyet konferansları düzenlese, Mavera Gençlik Hareketi anma programları yapsa… Düzenlenecek diğer programlara Yusuf Kaplan, Prof. Dr. Bedri Gencer, Abdurrahman Arslan, Metin Karabaşoğlu gelse; Patani, Moro, Açe, Doğu Türkistan, Filistin, Keşmir, Arakan, Karabağ, Irak, Afganistan anlatılsa; Malcolm X, Osman Batur, Şeyh Ahmet Yasin, Hasan el Benna, Bahattin Yıldız, Seyyid Kutup, Şeyh Şamil yâd edilse, güzel olmaz mı?
Gökhan Gökçek, Tanrı’dan diledi bu kadar dilek