Kirli zihinlerin bilgiyi kirlettiği, şöhret bulmuş vehimlerin hakîkat mesabesinde temâyüz ettiği, ‘etkili fikrin’ ‘hakîki fikir’ ile eş tutulduğu bir çağda; bu toprakların çocuklarına, ‘mümkün’ olanın ‘mevcut’ olandan Dosya olarak bu sayıda, Mevzuyu/ Mevziyi Terk etmemek işleniyor. Bağımsız bir haysiyeti olduğuna inanan namuslu zekâlara, “Mevziyi terk etmek mevzuyu terk etmektir.” diye sesleniyor Âfâk dergisi.

Bulma iştiyakıyla soruyu arayanlara; sorulmamış sorunun cevabının da olmayacağını, cevap verebilmek için soruya, soruyu sorabilmek için mevzuya eğilmenin gerektiğini söylüyor bahar sayısında.

Aslî olanın, kendi aslîyeti içinde (ancak) mevziden-mevzudan ayrılmadıkça keşfolunabileceğine işaret eden dergi; bu sayısı ile dördüncü sayısına ulaşarak yoluna devam ediyor.

Kapağında üstad Hasan Aycının çizgisiyle okurlarını karşılayan dergi, Talha Hakan Alpin tercümesiyle İmam-ı Azam Ebû Hanife’nin talebesine nasihatine yer veriyor. Her birimizin nasihatle ilişkisinin sorgulaması gereken bu zaman da bu yazı dikkat çekici.

Dosya olarak bu sayıda, Mevzuyu/ Mevziyi Terk etmemek işleniyor. Dosyaya; Bayram Veli Yuvalı “Var olmakla Kaybolmak Arasında”, Ramazan Şahin “Metruk Bir Yazı”, Hüseyin Dişli “Mahkûmû’t - Tezevvüc” yazılarıyla katkıda bulunuyorlar.

Bu sayının röportajı Ömer Faruk Dönmez ile yapılmış. “Bizim tufanımız da modernizm’miş.” üst başlığıyla verilen röportaj; günümüzdeki sıkıntılara ve kafa karışıklıklarına işaret ediyor. Bünyamin Dinçin yaptığı bu röportaj yaşadığımız sorunlara sahici ve gerçek çözümler sunuyor.

Kitap tahlili köşesinde Rasim Özdenören’in ‘Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı’ kitabı, Enes Kafadar tarafından Batı ve Batılılaşma, Çağdaşlık ve Bilimsellik gibi pek çok kafa karışıklığı içinde olunan konuya bir giriş mahiyetinde inceleniyor.

Dergide iki tane de hikâye yer alıyor. Fuat Kına “Say Ki Delirdi Dünya ve Ben Sadece Şaşırdım” ve Erva “Bu Bir Polisiye Hikâye Değildir (3)” . Ve dergide kapanış niteliğinde bir karikatür yer alıyor. Yusuf Kot imzasını taşıyan bu karikatür oldukça dikkat çekici.

Tüm bunlar ve daha fazlası için Âfak dergisi mutlaka görülmeye değer. Hem matbu hem de elektronik olarak okuma imkanı olan dergi www.afakdergisi.com adresinden görülebilir. Temin için [email protected] adresiyle irtibata geçilebilir. Tel: 0554 373 1819

 

Bilal Arıkız haber verdi