600 yıllık mevlid geleneğini, usta çırak ilişkisi üzerinden perdeye taşıyan “Mâşuk’un Nefesi” adlı belgesel film, izleyiciyle buluştu. Yapım süreci yaklaşık iki yıl süren filmin galası Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeydi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı gecede Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da yer aldı. Bir çırağın, geleneğin izinden giderek ustasının önünde diz çökerek eski usûlde mevlid meşki yapma sürecinin anlatıldığı filmin yönetmen koltuğundaki isim Murat Pay. Filmin senaryosunu da yazan Murat Pay, şu şekilde konuştu: “Bizim filme başlama hikâyemiz aslında basit bir hikâye. Kelepir bir sahaftan bir liraya satılan bir mevlid kitabı aldık. Bu kitap evimizin kütüphanesini teşrif etti. Bir süre sonra sevgili karım annesinden duyduğu, annesinin de babasından duyduğu mevlidi çocuğa okumaya başladı.

Her akşam da çocuk 'Ben mevlid istiyorum. Bana veladet bahsini oku' diyerek bunu dinlemek istedi. Çocuğu bile etkileyen bir metinden bahsediyoruz. Üstelik çoğunu anlayamadığı bir metin. Her akşam dinledikçe benim de aklıma kazındı. Kendi yaptığımız işte, mesela bir belgesel yapabilir miyiz diye düşündük ve hayata geçirdik. ”

Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi ise film ile alakalı şu ifadeleri kullandı: “Biliyorsunuz Albaraka Türk çeşitli alanlarda sponsorluk vermek sûretiyle destek projeleri gerçekleştiriyor. Bu da onlardan bir tanesi. Bundan sonra da inşallah kurumumuzun kültürel iklimine uygun konularda bu tarz projelere katkı vermeye devam edeceğiz.”

Belgesel filmin çekimleri İstanbul ve Bursa'da gerçekleştirildi

Keşfe değer bir dünyanın; kimi zaman mevlidhan, kimi zaman da mevlid aşkıyla yanıp tutuşan çırağın gözlerinden verildiği filmde, usta olarak İstanbul tavrına sahip Süleymaniye Camii'nin eski müezzinlerinden hafız Mustafa Başkan rol alırken, konservatuar öğrencisi Hafız Abdurrahman Düzcan da çırağı oynuyor.

Klasik Türk musikisinin yüzyıllara yayılan meşk geleneğine usta–çırak ilişkisi üzerinden yaklaşan belgesel filmin çekimleri İstanbul ve Bursa'da gerçekleştirildi. Mekân olarak da tarihi dergâh, tekke ve camiler seçildi.

Dünyanın en önemli belgesel film festivallerinden sayılan Marsilya Uluslararası Belgesel Festivali'nde dünya prömiyeri yapılan “Maşuk’un Nefesi”, galaya katılan sinemaseverlerin de beğenisini kazandı.

 



Yusuf Sami Kamadan haber verdi