Büyük şair olmak, elbette iyi şiir yazmaktan geçmiyor. Necip Fazıl Kısakürek, bugün büyük şair diye telakki ettiğimiz şairlerden.
Peki üstadın hangi eserlerini niçin okumalıyız? Kendi yayınevi Büyük Doğu’dan bütün kitapları, Semerkand yayınlarından ise dini muhtevalı eserleri çıkıyor.
Hakikaten yayınlanmış bunca eseri arasında Necip Fazıl Kısakürek’in hangi kitaplarını neden okumalıyız? Merak ettik, Üstadın izini takip eden, onun eserlerinden istifade etmiş akademisyen, sanatçı ve aydınlarımızdan bazılarına Üstadın hangi eserini niçin okumalıyız diye sorduk. İşte cevaplar
Uğur Işılak
![]() |
Uğur Işılak |
Üstad’ın şairliği ve mütefekkirliğiyle beraber dava adamlığıdır bizi ona müntesip kılan… Üstadın çağdaşı olan onlarca şair sayabiliriz lakin söz konusu olan Necip Fazıl Kısakürek olduğunda kimyamızda bir değişiklik olur ister istemez. Çünkü o, en çetin zamanlarda bile bu milletin hamurunu teşkil eden değerlerin, canını dişine takarak müdafaasını yapmış ve sadece bununla kalmayıp mantık, felsefe, edebiyat ve sanatta bu toprakların zaviyesini ve kalitesini ortaya koymak suretiyle yüzümüzün akı olmuştur. Anadolu kalıbıyla şekillenmemize vesile olan Üstad’a çok şeyler borçluyuz. Borcumuzu dualarımızla ödemeye gayret edeceğiz.
Üstad’ı okumak demek, içinde bulunduğumuz çağı anlamak ve iki yüz yıldır devam eden kimlik ve kişilik problemimizin teşhisini doğru koymak ve dirilmeye namzet ruhların şahlanarak yeni ufuklara yelken açması demektir.
“İdeolacya Örgüsü” ile ideallerimizi
“Bir Adam Yaratmak” ile kimliğimizi
“Dünya Bir İnkılap Bekliyor” ile dünümüz, bugünümüz ve yarınımızı,
“Çile” ile duygu, düşünce ve estetiğimizi tekrar gözden geçirip ‘var olma’ ve ‘Var’da fani olmayı başarabilirsek içinde bulunduğumuz asrın derdine derman olacak reçeteyi bulmuş oluruz.
![]() |
Prof. Dr. Mehmet Tekin |
Prof. Dr Mehmet Tekin
Babı Ali’yi, O ve Ben’i, Çile’yi sebepsizce, ilk ve sürekli olarak okumamız icap eder. İllâ her şeyde bir sebep aramak gerekmez, Üstadın eserlerini okumak da böyledir! Bahsettiğim bu üç kitap dışında, üstadın bütün eserlerini okuyup incelemek gerekir.
Erhan Erken
Herhalde lise ikiye gidiyordum. Yıl 1976 veya 1977. Bir arkadaşım kanalıyla Rahmetli Necip Fazıl Kısakürek'in 'Gençliğe Hitabe'sini kasetten dinlemiştim. Çok etkilendiğimi ve onu yazıya döktüğümüzü hatırlıyorum. Kendi dönemi için çok mükemmel bir metindi.
![]() |
Erhan Erken |
Genç arkadaşlar bu metnin üzerinde çokca düşünerek okumalılar.
Vurgulamaları, coşkusu ve genel kurgusu itibariyle hala önemli bir hitabet örneği olduğunu düşünüyorum. Belki kendisi sağ olaydı bugün içeriğinde bazı değişiklikler yapardı
Aynı yıllarda Necip Fazıl yanındaki genç arkadaşlarla birlikte Rapor adlı gündemi yorumlayan dergi kitap karışımı bir yayın yapardı. Raporlar o dönemi anlamaya çalışanlar için önemli belgelerdir diye düşünüyorum
Esselam ve Şiirlerim adlı kitaplarında yer alan şiirlerin önemli bir bölümü bizim neslin hafızalarında yer alır. Sakarya, Zindandan Mehmed'e Mektup, Kaldırımlar, ve daha niceleri Şiirlerim adlı kitapta yer almaktadır.
Genç arkadaşların bu şiir kitaplarını okumalarını tavsiye ederim
Necip Fazıl merhumun Çöle İnen Nur adlı kitabı da Hz Peygamber (a.s)ın hayatını en edebi tarzda anlatan eserlerden bir tanesidir.
Merhumun Reis Bey adlı tiyatro eseri de kendi dönemi için bu tarz yapılmış ilk çalışmalardan biridir. Önemli bir örnek olarak okunmalıdır.
Allah Necip Fazıl Kısakürek'e rahmet eylesin. Eserleriyle onu geçebilecek nesiller nasip etsin.
Prof. Dr Özkul Çobanoğlu
Necip Fazıl Kısakürek üstad geleceği görebilmiş bir insandır. Onun şiiri ve sanatının büyüklüğü ortadadır. Ancak günümüzde memleketin durumunu biliyorsunuz. O yüzden İdeolocya Örgüsünü Necip Fazıl Kısakürek’in özlediği ve tasarladığı dünyayı iyi anlayabilmek için okumalıyız.
Orhan Özekinci anlamak için soruşturdu.
Necip Fazıl'ın hikayeleri de gözlemlerinin yoğunlaştığı noktalar ve izlekleriyle sadece kendi hayatından değil belli bir dönemin hayat anlayışından da izler taşıdığı için mühimdir.