Üryanîzade Camii nihayet açıldı
Havadislerimize öncelikle güzel bir camiin tekrar ibadete açıldığını belirterek başlayalım. Üsküdar - Kuzguncuk’ta sahilde küçük bir cami olan Üryanîzade Camii, uzun bir restorasyon sürecinden sonra tekrar ibadete açılmış. Bu binanın 1860 yılında 40 günde tamamlandığı söylenir. Ancak restorasyonu güç bela 4 sene içerisinde nihayet bitirilebilmiş duruyor. (Restorasyon öncesine dair Mustafa Cambaz’ın şu kaydına, restorasyon süreci ile ilgili İstanbul gazetesinde çıkan bir habere buradan göz atabilirsiniz) Yolunuz bu camiye düşerse hemen üst taraftaki Nakkaştepe Mezarlığında medfun olan Üryanizade ailesine de bir Fatiha hediye eyleyiverin.
Köprü dergisi on beş yaşında
Makedonya’da Türkçe yayın yapan Köprü dergisi on beş yaşında. 25 Ocak 2002’de ilk olarak tanıtımı yapılan dergi bu ay itibarı ile 66. sayısına ulaşmış. Allah yollarını daha da açık etsin inşallah. Burada, Leyla Şerif Emin’in Gerçek Hayat’ta Köprü’nün 15. yılı münasebetiyle kaleme aldığı bir mektup mevcut. Köprü serüvenini çok güzel anlatmış, okumanız tavsiyemizdir.
Vadi Yayınları artık İstanbullu
Vadi Yayınları Ankara’nın nadir güzelliklerindendi, artık İstanbul’un nice güzelinden biri. 2014’te Ankara’da faaliyet gösteren Vadi Yayınları yenilenerek İstanbul’a göç etme sürecine girdi. Vadi, bir süre yayına ara vermişti ancak yeni dönemde yeni kitapları ile gümbür gümbür geldi. Yayınevinin yeni yazıhanesi Kadıköy’de imiş, duyurulur…
NFK’ya atfedilen asılsız sözleri ifşa eden bir hesap: @nfk_asilsizsoz
Geçtiğimiz günlerde ‘popüler edebiyat’ dergilerinden biri, Turgut Uyar’a ait olmayan bir dizeyi kapağına koyduğu için, dağıtıma verdiği 35.000 nüshayı toplatacağını duyurdu. Bu hem güzel bir özür dileyiş hem de gayet getirisi bol bir reklam çalışması oldu diyebiliriz. Aslında bu yanlışlık sosyal medyada “cool” görünmek adına Can Yücel veya Cemal Süreya gibi şairlerin adını kullanarak paylaşımlar yapma furyasının bir yansıması. Hepsi maşallah 140 karaktere sığacak sözler etmişler…
Bizim camia içinde de son zamanlarda popülerliğe kurban giderek tahrif ettiğimiz isimler çıkmaya başladı. Mevlana ve Yunus Emre gibi tasavvuf büyüklerinin yanında, Sezai Karakoç, İsmet Özel ve Cahit Zarifoğlu gibi isimler de popüler paylaşımlara meze edilmektedir.
Bu isimlere ek olarak Necip Fazıl Kısakürek’i de zikredebiliriz. Hamasi söylemi, sert çıkışları çokça olan Necip Fazıl için onlarca sahte söz uydurulmuştur. Bunlarla savaşmayı kendisine şiar edinmiş bir Twitter hesabı olduğunu duyuralım: @nfk_asilsizsoz. Bu hesap vasıtasıyla uydurulan sözler tek tek ifşa ediliyor ve asılları belirtiliyor. Daha nice böylesi hesaba ihtiyaç var. Ancak herhalde ilk başta üç-beş beğeni uğruna paylaşımlara şairleri alet etme hastalığına bir çare bulmak gerekiyor.
Derleyen: M. Murtaza Özeren
Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2017, 11:34
Haberde ismi mezkûr Mustafa Cambaz'a da Fatiha'yı unutmayalım. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.