Tiyatro, mahalle olarak öteden beri icrasında da gidip izlemesinde de üşengeç davrandığımız konulardan biri.
Dergi çıkararak, oyunlar yazarak ve sahneleyerek bu konuda açığımızı kapatmaya, kara deliklerimizi doldurmaya çalışan Tiyatro Külliyen, doğru zamanda doğru işler yaparak dikkatleri üzerine çekiyor. Piyasada önemli bir boşluğu doldurmakla kalmayıp kadınlara yönelik de duruş, ifade, metin yazma ve sahne performansı gösterme hususlarında çalışmalar yaparak ilklere imza atmaya devam ediyor.
Kur'an- ı Kerim'in anlaşılmasına yönelik farkındalık oluşturmak ve insanlığın ana kitabı olan Kuran'la olan bağlarını daha güçlü hale getirmek amacıyla hazırladıkları tiyatro oyunu 'En Büyük Haber', gençlerin kötü alışkanlıklarını terk etmelerine ve iyi haslet kazanmalarına yardımcı olacak mahiyette planlanmış. Hikayesini Ahmet Mercan'ın yazdığı, İstanbul Sosyal Gelişim Derneği'nin yapımını üstlendiği ve Tiyatro Külliyen'in sahnelediği 'En Büyük Haber' oyununun gala gösterimi geçtiğimiz aylarda Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşmişti. KAB (Kuran'ın Anlamıyla Buluşmak) Platformu ve İstanbul Sosyal Gelişim Derneği'nin organizasyonunu yaptığı tiyatro, özel gala gösterimi ile seyircinin karşısına çıktığında büyük bir ilgi göreceğinin ilk sinyallerini vermişti.
Galasına, sanat, siyaset, medya ve sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda davetli katılmıştı.
Kur’an’ın onarıcı, yardımcı tarafını bizlere hatırlatıyor
Yunus Emre Obut'un yönettiği tiyatroyu Ali Emiri Kültür Merkezi’nde izleme fırsatı buldum. Espriyi dozunda tutarak dinamik ve öğretici bir sunumla izleyicinin karşısına çıkan eser; derin bir meal bilgisi ve kritik anlam arka planı ile bütün tabuları yıkıyor. Takılıp kaldığımız, üzerinde düşünmediğimiz, sıradanlaştırdığımız hatalarımızı tatlı tatlı yüzümüze vuruyor.
Kuran'ın insanı muhatap alan, insanlarla konuşan, gündelik hayatımızı kuşatan, doğru yolu gösteren rehberliğini, merak uyandıran sıradışı bir öykü içinde ustaca harmanlıyor. Çocukların ve büyüklerin aynı anda aynı yerlerde güldüğü özenli çalışma oyun boyunca salondakilerin dikkatini dağıtmadan kontrol altında tutmayı başarıyor. Her yaştan izleyiciye kritik-analitik düşünmenin kapılarını aralıyor. Bütün dertlerimizi, çıkmazlarımızı aşmamızda Kur’an’ın onarıcı, yardımcı tarafını bizlere hatırlatıyor.
Oyuncu kadrosunda Kayhan Binnetoğlu, Yunus Emre Obut, Kürşat Karaman, Ufuk Karakavak, Fatih Akçin’in yer aldığı komedi türünde sahnelenen eser, fabrikatör Muhsin Bey’in iflas etmesiyle düştüğü bunalımı ele alıyor.
Bütün çevresi tarafından terkedilmiş ve hor görülmüş Muhsin Bey’i her şeye rağmen fabrikanın müdürü İlyas Bey ve çaycı Hayri yalnız bırakmazlar. Muhsin Bey, derin bunalımdan intihar ederek kurtulmayı planlamaktadır.
Oyunda Rasim ve Sefer'in bir gece ofiste bulunan kasayı soymak için harekete geçmesiyle beraber birbiri ardınca komik olaylar gelişmeye başlıyor. Soygun esnasında etrafta bulunan kitaplara çarpan Rasim, düşürdüğü Kur’an-ı Kerim’i okumaya başladığı sırada Muhsin Bey bu iki hırsızla karşılaşıyor. Rasim ve Sefer Kur’an-ı Kerim’in kendileriyle konuştuğunu söylüyorlar. Bu üç adam Kur’an ile tanışma sürecine giriyorlar ve böylece değişim başlıyor.
Bilhassa gençlerin yoğun ilgi gösterdiği oyun Anadolu turnesine çıkıyor. Gelişmeleri twitter’da @tiyatrokulliyen adresinden takip edebilirsiniz.
Betül Şatır
Çok farklı ve güzel bir anlatımla insanların Kur'an-ı Kerimin anlamına yönelmelerinin önemine dikkat çeken harika bir tiyatro eseri.