Emin hocanın röportajı okunmayı hak ediyor.
![]() |
(+) |
1 Mart 2010 günü Rıhle dergisinin 8. Sayısı çıktı. 8. Sayının kapak konusu Ahirzaman. Derginin giriş yazısına Cahit Zarifoğlu’nun Daralan Vakitler’inden bazı dizelerle başlanmış. Ayrıca giriş yazısında, günümüzdeki sıkıntılı durum kısaca tasvir edilmiş ve Rıhle’nin 8. Sayısının ne ölçüde önemli olduğu vurgulanmış.
Derginin kapak konusu ile ilgili geniş çaplı araştırmalar yapıp ilmen yüksek değeri haiz makaleler yazan hocalarımız ise Ebubekir Sifil hoca, Mahmud Yurdakul hoca, Orhan Ençakar hoca ve Abdülkadir Yılmaz hoca.
İcazet
Rıhle dergisinin son sayısında benim dikkatimi çeken şey ise Emin Saraç hocaefendinin röportajı oldu. Aslında derginin tamamı harikulade bir emekle yoğrulmuş. Ancak Emin hoca röportajı bazı ilginç noktalara işaret etmesi bakımından manidar. Emin Saraç hoca çok kıymetli bir Alim. Üstad Muhammed Zahid el-Kevseri’den almış icazetini ve nice insanı irşad etmiş. Hocamız şu an yaşıyor –Allah
Âlimler
Maalesef ilim ehlini yeterince tanımıyoruz. Tabii ki bu tanımayanlar arasında ben de varım. Rıhle dergisinin son sayısındaki Emin hoca röportajında ise geçmişe dair bazı işaretleri edinebiliyoruz. Ali Haydar Ahıskavi, Bediüzzaman Said Nursi, Mehmed Akif, Muhammed Zahid el-Kevseri, Mustafa Sabri, Ali ulvi Kurucu, Ahmed Davudoğlu (rahmetullahi teala aleyhim) gibi pek çok kıymetli hocadan bahsediyor Emin hocamız. Bir yolculuk yapıyoruz böylece geçmiş zamanda.
Şu da var ki, böyle kıymetli insanlar ve devirler yad edilince, ah u vah ediyor insan ister istemez. Devlet-i Aliyye’nin en zayıf döneminde dahi yetiştirdiği sıradan kişileri bugün göremiyoruz. O çapta insanlar ender çıkıyor ortaya artık.
İmkanların imkansızlığı
Emin Saraç hoca, bir Alim olmasının yanında yüreğinde ve zihninde taşıdığı ufukla bize güzel bir örnek sunuyor. Ey kardeşlerim diyor zımnen, biz Kur’an okutmanın yasak olduğu devirde ilim iktisab ettik, ya size ne oluyor? Doğru ya, bize ne oluyor ki? Her türlü imkanın içindeyiz. Ancak vaktimizi boşa harcayıp duruyoruz.
Bu meseleler oturup üzerinde tefekkür edilecek kadar derin. Muhammed Emin Saraç hocaefendi röportajı ise ne denli büyük bir bozguna uğradığımızı gösterdiği için de ibretamiz. Emin hocanın röportajını okumak isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler.
Röportajı okumak için tıklayın.
Melih Koşucu röportajı okudu ve hayran oldu