O gence ne olmuştu?

Bazen bir şiir ya da romanda bir kahraman sonu bilinmez bir işe girişir, merak ederiz. Ya başka bir şiirde macera bittiyse..

O gence ne olmuştu?

Güneşten Öte, Bahattin KarakoçO şiirdeki gence ne olmuştu?

Oturduğum apartmanın karşısındaki bahçede kocaman, iki tane ıhlamur ağacı var. Ihlamurlara karşı ayrı bir sevgim ve ilgim olduğu için her mevsim onlardaki değişimi izlemek büyük bir zevk verir bana. Baharda tomurcuklanıp yaprak ve sonra çiçek açışlarını, yazın toplanmayan çiçeklerinin soluşlarını, sonbaharda da yapraklarının sararak bir bir düşüşünü… Elbette kışın, karın çıplak dallarını gizlemesini de. Ama en çok da ilkbaharda seviyorum ıhlamurları. Sevdiğim bir şiiri hatırlattıklarından dolayı, ıhlamurlara karşı sevgim ve ilgim…

Bazı  eserler vardır, yazanlarından daha ünlüdür. Kanaatimce Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman adlı uzun şiiri de Bahattin Karakoç’un adının önüne geçmiş bir şiir. Ihlamurların çiçek açma zamanı hep düşünürüm, şiirdeki esas oğlan gidebilmiş midir sevdiğinin yanına yoksa bir sonraki bahara mı kalmıştır vuslat?

Güneşten Öte ve İtiraf Dilekçesi

Hemen her hafta sonu, ikinci el kitap satan yerleri dolaşırım. Bu sefer Bahattin Karakoç’un Güneşten Öte adlı 1995 basım bir şiir kitabını tozlu raflar arasında buldum. 141 sayfalık bir kitap. Ocak Yayınları’ndan çıkmış. Kırk kadar şiir var içinde. Kitabın yeni baskısı var mıdır bilmiyorum.

Kitabın içindeki şiirler Bahattin Karakoç’un, öyle çok bilinen şiirlerinden değiller. 57. sayfada “İtiraf Dilekçesi” adlı şiir yer alıyor. Bu şiire Karakoç’un neden İtiraf Dilekçesi adını verdiğini okuyunca hemen anlıyorsunuz. Gerçekten Bahattin Karakoç bir itirafta bulunuyor şiirde. Şairin itirafına göre; hep merak ettiğim vuslat hiç gerçekleşmemiş. Esas oğlanın, ıhlamurların çiçek açma zamanı geldiği halde neden esas kızın yanına gidemediği yazıyor:

Ihlamurlar çiçek açmış,

 bense hâlâ buradayım

Kavlimize göre böyle olmayacaktı,

Muhakkak sana gelecektim bir çiçek vakti

.......

Sebep bir değil, beş değil

Ben birincisini söyleyeyim, ötesi kalsın 

Kaderin hükmü bu, temyizi olmaz.


 

Ben kitaptaki tek bir şiirden bahsettim ama Güneşten Öte’yi bulursanız kaçırmayın derim. Şiirlerin hepsi birbirinden güzel.

Şiirin tamamını okumak için tıklayın.

Ihlamurlar çiçek açtığı Zaman şiirini okumak için tıklayın.

Şiiri Serdar Tuncer'den dinlemek için video galerimize göz atın

 

Meryem Uçar ıhlamur kokusu eşliğinde yazdı

YORUM EKLE
YORUMLAR
derda
derda - 13 yıl Önce

Şiirlerdeki hikayeleri ve sonunu bende merak etmişimdir.Birde Sezai Karakoç'un Mona Rosa'sındaki "Benin gözlerim yeşildir Onun gözleri kara / Ben günah kadar beyazım O tövbe kadar kara" mısralarındaki alegoriyi hep merak etmişimdir.Cevabı bilenler,bulanlar belki bir gün beni aydınlatırlar.Hoş yazı için teşekkürler.

Tayyib Atmaca
Tayyib Atmaca - 13 yıl Önce

Göbeğinden atan bir yayıncı varsa buyursun Bahattin Karakoç'un bütün şiirlerini bir kitapta toplasın. Hem bizlere hem de kitaplarına ulaşamayan okuyuculara yardımcı olsun.

Adem Seckin
Adem Seckin - 5 yıl Önce

Merhaba. Elinize ve gönlünüze sağlık. "Güneşten Öte" şllrini çok merak ediyorum. Derindeki manasını ve duygularını. Var mı bununla alakalı bir bilginiz?
Vesselam