İnternet radyoyu yutar mı?
İnternetin hazır bilgiye ulaşmadaki pratikliği tartışılmaz. Bu kolaylığın kitap, dergi ve radyo gibi yayın araçlarının yerini alması da kimi ortamlarda tedirginlikle gündeme gelmektedir. Ama müsterih olun, insanoğlu ne kitap kokusundan vazgeçebilir, ne fotokopiden henüz çıkmış, mürekkebi kurumamış fanzinini ellerinde tutmaktan, ne de radyo dalgalarının taşıdığı hissiyattan…
Marmara FM’in 17 yıllık yayın geçmişi var, peki şimdilerde ne âlemde?
![]() |
(+) |
Anlatayım. Genç Akademi’nin acar medyacıları olarak konuk olduk oradan biliyorum. Çamlıca’nın eteklerindeki mütevazı cam binalarında Marmara FM genel müdürü Gurbet Altay Bey tarafından karşılandık. Uzun sohbetimiz süresince başlı başına haber olacak mahiyette konulara değindik. Gurbet Bey’in radyoda iki de programı var. Biri tüketiciyi bilinçlendirme ve ekonomi programı olan “Sentez”, diğeri ise bir kültür programı, Mevlânâ’dan alıntılarla “Mevlânâ’yı Anlamak”.
Bunların dışında önümüzdeki yayın döneminde sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışacakları projelerin sinyalini verdi. Ramazan ayında alışılmışın dışında programlara imza atmak niyetindeler. Radyo bünyesinde bir de kütüphane oluşturuluyor. Çalışanlarına sunulmak üzere oluşturulan bu kütüphane bir nevi meslek içi eğitimi amaçlıyor.
Reklam metni hazırlayarak başlamış radyoya
Esra Elönü yeni bir fragman üzerinde çalışıyordu gittiğimizde. Sonrasında kısaca söyleştik de. Neler yaptığını sorduk, nasıl başladığını… Şiir üzerine çalışmaları olmuş ilk, İbrahim Tenekeci ile. Bir ara enerjisini çocuklar için fantastik edebiyat üzerinde kullanmış. Şimdilerde biraz daha anarşist yazıları benimsemiş. Halen her pazar Star gazetesinde yazıyor. Radyoya da reklam metni hazırlayarak başlamış, işin teknik kısmında da bulunmuş ve “A4” programına da devam ediyor.
![]() |
(+) |
A4 kendini şöyle tanımlıyor:
"Kapı çalar telefon çalar zil çalar
Hangisine bakacağını şaşırırsın
Köşe yazılır ferman yazılır adın yazılır
Hangisini okuyacağını şaşırırsın
Biri konuşur öteki bağırır diğeri söylenir
Hangisini dinleyeceğini şaşırırsın
A4+1 topla çıkar böl
Yeni çıktı program olduğunu biliyoruz
A4+1 hiç bilinmeyenli denklem programı
Bazen matematik bir işe yaramaz"
![]() |
(+) |
Marmara FM’den emekli “Bahçivan”
Sonra bir diğer stüdyoda yayından hemen çıkan Ömer Çelik’i gördük. “Bahçivan” ilk olarak bundan 17 yıl önce Marmara FM için hazırlanmış bir program; arada birkaç küçük sekteye uğrasa da hâlâ yayında. Çocukluğumuzun programı yani.
‘Marmara FM bir de ondan dinlenmelidir’ dedik. Sorduk, anlattı. Öncelikle kişilikli bir kurum olarak tanımlıyor burayı. Radyoyu bir eğitim aracı olarak gördüğünü söyleyip devam ediyor. Radyonun en büyük artısı kitap okumayan insanlara bilgi sunması ona göre. Öncelikle de radyocuya. Eğitimcilerin hep söylediği bir şey vardır ya hani; “En iyi öğrenme, öğretmek için öğrenmektir” diye. Radyoculukta bu şekilde artan bilgi ve kültür birikimini azımsamamak gerek. Kısaca, doğru insanlarla radyo ciddi bir eğitim aracına dönüşüyor. Mikrofon ve kulaklık ile kitleler eğer bilinçli dinleyiciler iseler koca koca kitaplar bitiriyorlar farkında olmadan.
İnsanların hazır bilgiye açık olmasıyla birlikte, sevilip sayılan bir radyocunun sunduğu bilginin daha çabuk içselleştirmesi de söz konusu. “Ömer Abim anlatır zaten bilmem gerekeni” diyen dinleyicileri dahi varmış. Gençliğinde onu dinleyenlerin şimdi de çocukları dinliyormuş onu. Bunu görmek de bir yayıncının en büyük isteğidir herhalde.
Popüler medya paylaşım alanlarını ve burada radyonun yerini sordum en son kendisine. Ona göre teknoloji ne kadar gelişse de radyonun yerini hiçbiri alamayacak. İnternetteki sanallık bilgi aktarımından fazlasını sağlayamaz. Televizyon programcılığı da yapan Ömer Çelik radyodaki atmosferi başka yerde hissedemiyor.
![]() |
(+) |
Yeni yayın döneminde neler var?
Marmara FM’in 2010 yayın dönemi programlarının birkaçından bahsedecek olursak; saat başı Ara Haberler ve Ana Haber Bülteni haber müdürü Zehra Alev Dönmez’in sunumuyla gerçekleşiyor. Haftanın/günün nabzının tutulduğu gündem yorum programları, hafta sonları keyifli bir çocuk programı olan “Tahteravalli”, hafta içi akşamlarını şenlendirecek “İyi Akşamlar Türkiyem”, ezgi ve türkü programları, “Mesnevi Mevsimi”, “dünyayı temize çek!” sloganıyla “Son Ders”, güne iyi bir başlangıç yapmanızı sağlayacak sabah programları, mesnevi öyküleri ile Mevlana’yı Anlamak, tüketiciyi bilinçlendirmeye yönelik programlar, siyer ve tefsir programları, bir radyo belgeseli olan “Sesler ve Yankılar”, yarışma ve eğlence programları, sağlık programları…
Yaz döneminde devam eden programların yayın akışı cetveline buradan ulaşabilirsiniz.
Rumeysa Betül Arı 105.2 frekansından bildirdi
şu kadını neden her haberde belli etmek zorundasınız? bir de manşette esra elönü de oradydı yazıyor. yok yani onu oraya yazmayınca haber okunmayacak mı?