Bilal Kemikli Hoca, Mehmet Âkif’le ilgili bir panelde okuyup da farkına varamadığım bir hakikate daha kapı araladı. Bilal Hoca, Âkif’in “Hakkın Sesleri” kitabında geçen bir şiirin aslında Yakup’un romanı olduğunu söyledi. Hatta Hoca, bu şiirin “ahsen-ül kasas” olan kıssanın Yakup’un gözleriyle okunması olduğunu, bunun da sadece Âkif tarafından yazıldığı söyledi.
![]() |
Ertuğrul Düzdağ |
Şiir nazlıdır
Eve vardım. İçimde, Âkif ukdesi. Hemen Ertuğrul Düzdağ hazırlaması Safahat’ı açtım. Şiiri aramaya koyuldum. Bilal Hocayı aradım. Âyeti söyledi ama nazlı şiir kendini göstermemek de direniyor. O sırada Maraşlı Mehmet Yaşar aradı, benimle şiiri aramaya koyuldu. Sonra bizim güzel kendini gösterdi. Amma nazlı bir şiirmiş ki ta Maraş’tan ses verdi bana.
Safahat’ın üçüncü kitabı Hakkın Sesleri’nin dördüncü şiiri “Âtiyi karanlık görerek azmi bırakmak” adlı şiir. Bu şiir, Yakup Aleyhisselam’ın oğullarına hitaben “Oğullarım! Gidiniz de Yusuf’la kardeşinizi araştırınız, hem sakın Allah’ın inayetinden ümidinizi kesmeyiniz; zira kâfirlerden başkası Allah’ın inayetinden ümidini kesmez” ayetinin şerhi.
![]() | ![]() |
Âmâ Yakup
Bilal Kemikli, malum kıssadan bahsederek olayı bir de Yakup’un gözleriyle okumak gerektiğini söyledi. Âkif merhumun Safahat’ı başucu kitaplarımdandır. Ne zaman içim daralsa tefe’ül yapar, “Ey Can, bana bir şey söyle de ferah bulayım” diye kendisine müracaat ederim. Bu şiiri kaç kez okumuşumdur kim bilir? Ama bu gözle okumak nasibimizde Bilal Hoca’nın fem-i muhsininden bu sözleri duyuncaya kadar yokmuş.
Şimdi görev vakti hikâyeyle meşgul olanlarındır. Yusuf u Züleyha kıssasının modern yazıcıları Zeki Bulduk ile Nazan Bekiroğlu yazsa da okusak keşke. Türk edebiyatı ve Türkçe, Yakup’un gözlerinden bu kıssayı yeniden okumalıdır.
Züleyha’nın gözleriyle okuduk, Yusuf’un gözleriyle okuduk, kurda sahip çıktık bir de Yakup’un gözlerinin âmâsından okumak vaktidir.
Yakup’un gözlerini hikâye etmek isteyen yok mu içimizde?
Zeki Dursun okusak keşke dedi
Nazan Bekiroğlu yazsa keşke,okusak okusak...