Sözlük anlamı olarak, bir şeyin üzerinde durmak ve onu bırakmamaktır İtikaf. Peygaber Efendimiz,Ramazan'ın son 10 gününde itikafa girerdi. Ve bu adeti vefat edene kadar sürdü.
Nedir İtikaf?
İtifak bir sünnettir. Senenin bütün günlerinde yapılabilecek bu ibadet, Ramazan ayında özellikle de son 10 gününde yapılması daha evladır. Son 10 gününde yapılmasının ayrıca bir sebebi de bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin bu süre zarfı içerisinde yer almasıdır. Kadir Gecesi'nde yapılacak amelleri düşünürsek İtikaf ile birlikte daha da görkemli bir hal alacaktır.
İtikaf Adabı nedir!?
1. İtikafa giren kişinin ibadetle, Kur'an okumakla, ilimle meşgul olması gerekir. Çünkü bu eylemler, itikafın amacını teşkil etmektedir.
2. Oruç tutulmas gerekir. Zihni toplamaya ve kalbi saflaştırmaya oruç, ilaç gibidir çünkü.
3. Cuma kılınan bir mescid olması gerekmektedir.
4. İtikaf esnasında hayırdan başka hiç bir şey konuşulmamalıdır.
Peygamber Efendimizin bu güzel sünneti, zaman geçtikçe unutulmaya başlandı. Daha doğrusu ülkemizde son zamanlarda pek görmediğimiz bir ibadet halini aldı. Ramazan ayı güzelliklerinden olan İtikaf, Teravih namazı kadar değer bulamadı malesef. Zaman ayırılarak yapabilecek bu sünnetin belki de çok ilgi görmemesinin sebeplerini anlayabiliriz ama belki de Müslümanların senelik iznini camiide bitirmek istemeyebilecekleri de ihtimaller arasında.
İnsanların zamandan şikayetçi olduğu günümüzde, zamanın en güzel en anlamlı şekilde geçirebileceği İtikaf, inşallah bu Ramazan hakettiği değeri bulur.
Cengiz Yalçınkaya hatırlattı