Kitaplar ucuzlayacak mı?
Haftalık havadislerimize geçen hafta gözümüzden kaçırdığımız bir haber ile başlayalım. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı kitapta KDV oranlarının %1 seviyesine çekilmesi için çalışılacağını beyan etmiş. Geçtiğimiz günlerde ekonomiyi canlandırmak adına birçok üründe yapılan ÖTV indiriminden sonra, kitapta da KDV indirimine gidilebileceği bazı yayıncılarca dile getirilmişti. Eğer Bakan Avcı’nın dediği gerçekleşirse halihazırda %8 oran KDV oranı %1 seviyesine düşecek ki bu da kitaplarda %7’lik bir ucuzlama olacağı anlamına geliyor. Önümüzdeki günlerde sürecin nasıl işleyeceğini ve kitaplarda gözle görülür, cepte hissedilir bir indirime gidilip gidilemeyeceğini göreceğiz.
Bir TV kanalında kültür programı yayınlatmanın bedeli haftalık 10.000 TL!
Münir Üstün, Cine-5 ekranlarında Bibliyofil isimli kitap programını başarı ile sürdürmekteydi. Her hafta çeşitli konuklar eşliğinde kitaptan, kültürden, edebiyattan, sanattan bahsediliyordu. Gelgelelim kanalın kapanması ile birlikte program da yayından kalkmış oldu. Münir Üstün’ün bazı girişimlerine rağmen programı tekrar ekranlara döndürebilmek nasip olmadı. Geçtiğimiz günlerde ise Üstün son girişiminden bahsetti Twitter’da. İşin özeti Üstün’den program başı 10.000 TL talep etmişler ve haliyle de bir mutabakat sağlanamamış. Kendilerine buradan açık olarak yazayım, YouTube kanalımızdan haftalık olarak Bibliyofil programını seve seve yayınlamak isteriz.
Çocuklara özel bir siyer radyosu
sonpeygambercocuk.info sitesi çocuklara yönelik 400 sayfalık Peygamberimiz’in Hayatı isimli çalışmayı sesli kitap olarak hazırlamış ve ortaya Siyer Radyosu çıkmış. Çocukların severek dinleyebileceği bu radyo şurada yayında. Önümüzdeki günlerde muhtemelen cep telefonu uygulaması olarak da çıkacak olan radyo umarız ileride programlarının sayısını artırarak çocuklara özel bir siyer radyosu olarak yoluna devam eder. Allah yollarını açık kılsın.
Cami Planlama ve Tasarımı çalıştayı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cami Planlama ve Tasarımı Projesi 1. Çalıştayı'nın açılışı sırasında bir konuşma yapmış ve camilerimizin bugünkü halinden bahsetmiş. Diyanet’in cami inşalarında bir tasarrufunun olmadığından bahseden Görmez, halihazırdaki 100 yıllık ihmalin de kısa bir sürede def edilemeyeceğinden söz etmiş. Bu gün için çokça tartışılan ve göze batan bir mesele olan cami mimarisi galiba artık yeni bir estetik zevke sahip bizlerin eski tarza karşı olan beğenmeyişimizi yansıtıyor. Bunu artık işleve değil, yani tepede çatı yerde halı olmasına bakmadan, güzel, çirkin, kötü, “bu ne ya” diye nitelendirmeler yaptığımız için söyleyebiliyorum. Açıkçası daha çokça bu meseleyle iştigal edecekmişiz gibi duruyor.
İngiltere’de 10 sene içinde 240 kütüphane kapatılmış
İngiltere’de geçtiğimiz 20 sene içerisinde kütüphanelerdeki 25 milyon kitap kayıplara karışmış. Yani halihazırda kütüphanelerde yer alan kitapların yarısına erişim yok. Aynı şekilde son 10 sene içerisinde 240 kütüphane kapatılmış. Bu açıkçası ilginç bir haber. “Batı sabah akşam okuyor” söyleminin yanında zikredilmesi gereken rakamlar bunlar. Ancak ben işin şu tarafına bakma taraftarıyım: “Kültür hamlesi” adı altında çeşitlere illere “milyon kitaplık” kütüphaneler kurulması yönünde söylemler havada uçarken kütüphanelerin gerekliliği üzerine düşünmek lazım. Mesela 24 saat açık olan Taksim Atatürk Kütüphanesi, “çoluk-çocuğun” üniversite sınavına, okuldaki yazılısına çalıştığı bir mekân halini almış durumda. Bunları hesaba katarak belki de ekseriyetle araştırmacıların yer alacağı alan kütüphaneleri yahut internet portalları hakkında çalışmalar yapmak lazım. Gün geçtikçe sayısı giderek azalan “hakkıyla çalışan araştırmacılar”ın (bu ifadeleri geçtiğimiz gün ortaya çıkarılan akademik tez yazdırma haberini akılda tutarak yazıyorum) değerinin bilinmesi taraftarıyım. Kısacası kütüphane meselesini tekrar be tekrar düşünmekte yarar var, milyon dolarlar harcanmadan önce.
M. Murtaza Özeren
Araştırmacıların mekan ihtiyacını anlıyorum ama kütühanede 'çoluk-çocuk' ders çalışamayacaksa zaten niye var ya da 'çoluk-çocuk'un kütüphanede ders çalışması neden size ters gelir ?