Suriye'de 4 yılı geride bırakan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin İstanbul’da en yoğun yaşadıkları yerlerin basında Fatih geliyor. Saraçhane Parkı ilk günlerden bu yana Suriyeli ailelerin toplandığı yer olarak biliniyor. Türkiye, ensar hassasiyeti ile Suriyeli ailelere kucak açsa da sorunlarına net çözümler bulunabilmiş değil. Bürokrasi engeli, sağlık sorunları ve Türkiye’ye sığınmacı statüsü ile gelenlere tanınan hakların problemlerin çözümüne cevap veremeyişi, bu sorunların yalnızca bir kaçı...
Sayısız ailenin yardımına koşuyor
Kış aylarında spor salonlarına ve kamuya ait otellere yerleştirilen Suriyeli aileler, yaz aylarında yeniden sokaklara dönmek zorunda kalıyor. Bazen de bunu kendileri tercih ediyor. Sayıları bu kadar fazla iken kontrolü elde tutmak neredeyse imkansız. Bir çoğu da iş bularak, yaşamanın oldukça zor olduğu evlere fahiş bedelli kiralar ödeyerek bilmedikleri bu şehirde hayata tutunmaya çalışıyor.
Parklarda, köprü altlarında yaşam mücadelesi veren bu ailelerin yanlarından geçip gidenler kadar çaresizliklerine ortak olmak isteyenler de var. Gökçe Değirmen onlardan biri. Önceleri ailelerin belediye ve valilikle irtibatını sağlamaya çalışan, sonra bir çok prosedürü olan bu işin içinden çıkamayıp kollarını sıvayan Gökçe Degirmen Vicdan Hareketi'ni kurmuş.
İstanbul Fatih’teki Saraçhane Parkı'nda yaşayan Suriyeli ailelere yardım etme amacı ile yola çıkan Gökçe Değirmen, sosyal medyanın da yardımı ile bugün sayısız ailenin yardımına koşuyor. Hareket, ihtiyaç sahipleri ile hayır sahiplerini buluşturuyor. Gönüllülerle beraber, buldukları ailelerin ihtiyaçlarını sosyal medyada yayınlıyor ve gelen yardımların doğru insanlara ulaşmasını sağlıyor.
Her ailenin hikayesi ve dramı ayrı
Biz de o evlerden birini ziyaret ettik. Ev, Fatih'te bir ara sokakta bulunuyor. Fatih için Müslümanların kalesi dense de, manzara Müslümanların kapitalist zindanından farksız… Caddenin ışıklı vitrinlerinin çok uzağında arka sokaklardaki bu evlerde yaşananlar… Hayata ilişmeye çalışan binlerce insandan yalnızca 18'i burada yaşıyor. Minnetle bakan gözlerinin karşısında ezilmemek elde değil.
Bir hayır sahibinin bağışladığı sobanın etrafında oturan ailenin en küçük üyesi açıyor kapıyı. Gelen yabancı yüzlere alışkınlar zira sık sık yardım getiren aileler var. 3 ailenin birarada yaşadığı evde her ailenin hikayesi ve dramı ayrı...
İçlerinden biri eşini Suriye'de bırakarak Türkiye’ye sığınmak zorunda kalmış, eşinden 10 aydır haber alamıyorlar. 12 çocuğun yaşadığı bu evdeki eşyaların bir çoğunu Vicdan Haraketi gönüllüleri temin etmiş.
Suriyeli kadınlar terzilikte uzman
Akıllara yardım denildiğinde barınma, ısınma ve gıda gibi ihtiyaçlar gelse de, cocuklar dillerini bilmedikleri bu ülkede eğitimlerine de devam edemiyorlar. Vicdan Hareketi gönüllüleri, şimdilik onları sıcak ve tok tutmaya odaklanmış olsa da her bir çocuk 10 yıl sonra belki de sokaklara potansiyel suçlu olarak dönecek.
Bu önemli soruna da çözüm arayan gönüllüler, bugünlerde önemli bir çalışmaya imza atıyor. Suriye Nur Derneği'nin çatısı altında bugün 15 çocuk eğitime başladı. Bu rakamı yetersiz gören Vicdan Haraketi gönüllüleri, bu konuda daha kapsamlı çalışmalar yapmak niyetinde…
Suriye'de kadın iş hayatında ön planda olmadığından meslek sahibi kadın sayısı da oldukça az ama her biri terzilik konusunda neredeyse uzman. Hal böyle olunca eğitim projelerinde onlar için de yer ayrılmış. Kadınlar için tekstil atölyeleri de eğitim projesinin bir başka ayağını oluşturuyor.
Seda Şennik Ateş haber verdi
Cihan Aktaş, Gökçe Değirmen ile yardım faaliyetleri ve Vicdan hareketi üzerine uzun bir söyleşi yapmıştı. Söyleşiyi de şu linkten okuyabilirsiniz: //www.dunyabulteni.net/haberler/284130/vicdan-hareketinin-kurucusu-gokce-degirmen-ile-Suriyeli-multeciler-uzerine