Dün Kayseri'de yaşayan değerli bir habercimizden Kayseri'deki Ramazan etkinlikleri ile ilgili bir haber geldi.
İçeriğe bakınca Kayseri'nin konferansa, söyleşiye, sohbete, konserin topçu popçu olmayanına, adam gibi olanına yine kapıyı açmadığını görüyoruz. Şunu merak ediyoruz. Bu kimi alanlarda iddialı, uluslararası şehrimizde son on (10) yılda hangi yazarlar, ilim adamları, şairler, konuşmacılar konuk edildi? Hangi? Kaç etkinlik düzenledi oradaki dernekler, vakıflar, belediyeler?
Bu konularda en kötü şehirden (artık kültürde en kötü olan yere şehir demek ne kadar caiz ise!) daha kötü bir durumda değil ise Kayseri'den özür dilemeli miyiz?
Kanaatimize göre Kayseri Türkiye'nin ana şehirlerinden biridir. Mesela çok değerli bir sanatçımıza sordum, ortalama kaç yılda bir Kayseri'ye davet edilirsiniz diye, "oradan arada bir ararlar ama yapmazlar, çok nadir gitmişizdir Kayseri'ye" dedi. Kayserili değerli bir sanatçıya sordum: "Ailemi ziyarete gidiyorum ben Kayseri'ye. Tüccar sanatçı olmadığımız için bizi yerel sanatçı(!) olarak bile görmüyorlar sanırım." dedi.
En son Kayseri'den Ramazan tırı ile ilgili bir etkinlik haberi geldi bize. Bu tır bize komik göründü. İyi niyetli olanların Allah niyetlerini kabul etsin ama biz Kayseri'nin kültürel etkinlikler konusunda bir çok şehirden çok geride kalmasını kabullenemiyoruz. Kayserililere soracak olursanız yok böyle bir sorun diyecekler belki ama var!
Sonra 100'de100 Kayseri adı altında bir etkinlik dizisinin haberini aldık. Neymiş Sunay Akın diye birisini Ramazan etkinliği için davet etmişler. Maşallah maşallah, ne oyunlar, oyuncaklar çeviriyorlar insanlar "ya Hazreti Kapital" aşkına Ramazan Ramazan. Davet edenleri bilemeyiz ne kadar bilinçli ve dindarlar ama Sunay Akın diye birisini duymuşluğumuz, okumuşluğumuz vardır. Elbette sosyalist olduğu için onu suçlayamayız. Ramazan'a hürmet eden bir solcu ise bu onun için bir çelişki midir, artı bir şey midir, kendisi bilir, biz ilgilenmeyiz. Her şey ile, herkes ile ilgilenecek kadar müsrif değiliz. Ama Kayseri'de, bırak AKP'yi, Refah Partisinin milletvekilliği seçimlerinde 7-0 çektiği bir Kayseri'de bula bula 100 etkinliğe sadece Nihat Hatipoğlu, Uğur Işılak ve Sunay Akın koyabilen bir zihniyeti, ufuk darlığını, şaşırmışlığı Türkiye'deki İslamcılık mücadelesine önemli isimler, eserler, yayınlar katmış Kayseri'nin kültürel birikimine, potansiyeline yakıştıramıyoruz.
O Kayseri ki Yusuf Kaplan'ı çıkardı.
O Kayseri ki Akif Emre'nin şehridir.
O Kayseri ki Ali Ramazan Dinç'in şehridir.
O Kayseri ki Mustafa İslamoğlu'nun şehridir.
O Kayseri ki Abdullah Gül'ün şehridir.
O Kayseri ki Cihan Okuyucu'nun, Mustafa Asım Köksal'ın, Mustafa Miyasoğlu'nun, Şakir Kocabaş'ın, Hasan Ali Kasır'ın yetiştiği memlekettir.
Mustafa Demirci oralıdır.
Genel Yayın Yönetmeni Kayseri'ye niye böyle kafayı taktı
Anadolunun incisi olarak gösterilen bir şehirde para değil kültür sanat konuşmalıdır konuşulmalıdır. Ama Ramazan Ayında bile adam akıllı bir program yok. Karagöz-Hacıvat oynatmayla kültür sanat faaliyeti gerçekleştirilmiş olunmaz. Kayserili biri olarak bu kanayan yaraya bir çare arıyoruz ama gerekli mercilerden destek alamıyoruz.