Dünyabizim'li Kitaplar

Geçtiğimiz senelerde Dünyabizim'de yayınlanan yazılardan derlenen ya da dünyabizim'de yer alan yazıları da ihtiva eden kitapları derledik. Kamil Büyüker, Nidayi Sevim, Şakir Kurtulmuş, Sadullah Yıldız ve Erhan Erken bu sene yayınlanan kitapları ile listenin başında yer alıyor. Listemizde ayrıca Mustafa Nezihi Pesen, Asım Gültekin, Ahmed Sadreddin, Mustafa Uçurum, Selvigül Şahin de kitapları ile yer alıyor.

Dünyabizim'li Kitaplar

2014 ve 2015 yıllarında Dünyabizim’de yayınlanan yazılardaın oluşan 4 tane kitap çıkarttık. Fakat Dünyabizim kitaplığı bu yayınlardan sonra sessizliğe gömüldü. Bir daha kitap çıkarır mı, ne zaman çıkarır biz de bilmiyoruz.

Fakat hayat devam ediyor. İnsanlar yazılar yazıyor, bunları iki kapar arasında görmek istiyor ve görüyor da.. 

Bu haberde, Dünyabizim’den doğan veya içinde dünyabizim yazıları olan kitaplara değineceğiz. Listenin sonunda son 1-2 sene içinde yazarlarımızın yayınladığı bazı kitaplara da değindik.

Erhan Erken’in Profil Kitap’dan yayınlanmış 2 tane kitabı var; Arkaplan Yazıları (önceki adı dünya görüşü) ve Zaman Tünelinden Geçerken. Arkaplan Yazıları kitabı’nın ciddi bir kısmı, dünyabizimde yazılmış yazılardan oluşuyor. Zaman Tünelinden geçerken kitabında ise Erhan Erken’in, 28 şubat süreci esnasında MÜSİAD’ın Çerçeve dergisinde ve diğer yayın mecralarında sürece dair kaleme aldığı yazılar var. Arkaplan Yazıları’ndan bir bölümü Erhan Erken’in okuyuşu ile buradan izleyebilirsiniz.

Son bir senedir pek yazısını yayınlayamasak da sitemizin emektar yazarlarından olan Mustafa Nezihi Pesen, Dünyabizim’deki yazılarının bir kısmını İstanbul’a Zikirle Girdin Mi Hiç? ismiyle kitaplaştırdı. Avangard Yayınlarından çıkan kitaba ismini veren yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Kamil Yeşil’in Son kitabı Kalemin Gölgesinde, bir kısmı dünyabizim de yayınlanmış yazılarını içeriyor. Kitabın değerlendirmesini şurada bulabilirsiniz.

2017’de yayınlanan kitaplar

Kamil Büyüker temelde Dünyabizim ve Diyanet Aylık dergi’de yayınlanmış portre yazılarını Bu Toprakları Mayalayanlar ismiyle kitaplaştırdı. Kitap Şule yayınlarından Mayıs ayında çıktı.

Şakir Kurtulmuş bu sene Çıra Yayınevinde Edebiyat masasının başına geldi. Dizinin yeni kitapları arasında yer alan Edebiyatın İzi kitabı, Kurtulmuş’un Dünyabizimde yayınlanmış yazılarından oluşuyor.

Son olarak, 2 senedir 50’den fazla yazı ile İstanbul çeşmelerinin bugünkü durumunu okurlarımıza aktarmayı vazife bilmiş yazarımız Sadullah Yıldız bu yazılarını kitaplaştırdı. Kitap İki Gözüm İki Çeşme ismiyle Büyüyenay yayınlarından yayınlandı.

Nidayi Sevim’in yayınlanmış kitaplarının neredeyse tamamında, dünyabizim’de yazdığı yazılar yer alıyor. Son kitabı Keşf-i İstanbul ise ekseriyetle sitemizde yayınladığı yazılarından oluşuyor.

Dünyabizim yazarlarının diğer kitapları

Sitemizde yayınlanan yazıların kitaplaşmasının yanında, sitemizin emektarlarının da son 1-2 senede çıkan kitaplarını hatırlatmak fayda var.

Bir önceki Genel Yayın Yönetmenimiz Asım Gültekin’in kitapları İz Yayınlarından çıkıyor. Asım Abi geçen senelerde Alışmak Ölümüne Karşı isimli bir kitap çıkartmıştı. Bu sene de Birden Bine: Türkçe’de Sayıların Kökenine dair Denemeler kitabı raflarda yerini aldı. Yıllardır dillendirdiği fakat bir türlü gerçekleştiğini göremediğimiz etimoloji yazılarından çıkan bu kitabı, Asım abi’nin Karar’da düzenli yazmaya başladığı etimoloji yazıları ile beraber düşündüğümüzde, önümüzdeki yılların kendisinin kitap telifleri için münbit yıllar olacağını anlamak zor değil.

Sitemizin eski editörlerinden halihazırda SETA’da editörlük yapan olan Ahmed Sadreddin (Öztürk) bir roman yazarı. Bir Ayrılık isimli ilk romanı önce Avangard yayınlarından sonra da büyüyen ay yayınlarından çıktı. Ahmed’in ikinci romanını da bekliyoruz. Yazdığını duyduk, yok bitirdi dediler, ne alakası var estağfirullah dedi ama duyduk, geliyormuş. [kitabın sitemizdeki değerlendirmesini buradan okuyabilirsiniz] 

Maraş’dan sitemize destek veren Ömer Yalçınova’nın yayınlanmış üç kitabı var. Üçü de peş peşe yayınlandı. Aynamdan Yansıyanlar, Dünyabizim kitaplığından çıktı ve portre yazılarını içeriyor. Okur Kitaplığından çıkan Ömer’in Çatık Kaşları, şiirlerini içeriyor; Avangarda Yayınları’ndan çıkan Raskolnikov mu, Bihruz Bey mi? İse yalçınova’nın roman değerlendirmelerini içeriyor.

Sitemizin münbit yazarlarından Mustafa Uçurum, kitap telifi konusunda da oldukça iyi işler çıkarıyor. Uçurumun’un Şiir, hikaye ve Çocuk kitabı alanlarında yayınladığı pek çok kitabı mevcut. [kitaplara buradan ulaşabilirsiniz]

Zaman zaman yazıları ile sitemize katkı veren Selvigül Kandoğmuş Şahin’in de pek çok kitabı mevcut. Kitaplarına buraya tıklayarak ulaşabilir, sitemiz için okuduğu Kalemin Yazgısı kitabında yer alan “Ruh ve Beden Sütüyle Beslenen Peygamber” öyküsünü ve Savrulan kitabında yer alan “Yangına Uğramış Kitaplar” öyküsünü buradan izleyebilirsiniz.

Telif Eserlerin yanında Serdar Arslan’ın editörlüğünü yaptığı Ayşe Şasa kitabını; Burak Özkanlı’nın transkripsyonunu yaptığı Yusuf ile Züleyha Hikayesi kitabını; Murtaza Özeren’in yayınlanmış ve teslim edip yayınlanmasını beklediği tercümelerini ve Meryem Uçar’ın Erdem Yayınları’nda editörlüğünü yaptığı onlarca kitabı da zikretmemiz gerekir.

Mehmet Erken 

YORUM EKLE

banner36