Geçtiğimiz günlerde burada, Denizli’de açılacak imam hatip ortaokullarıyla ilgili sıkıntıyı dile getirmiştik. Denizli’de açılacak olan imam hatip Ortaokullarının mahal ve bina seçimindeki yanlışları anlatmış ve maalesef sivil toplum kuruluşlarının çırpınışlarının karşılık bulmadığını belirtmiştik. O günlerden sonra Denizli’de olumlu gelişmeler oldu. Dunyabizim’in haberiyle hareketlenen sivil toplum kuruluşlarının ısrarlı talepleri, yerel medyanın sahiplenmesi ile sesimizin yetkililerce duyulmasını sağladı ve o malum yanlıştan dönüldü.
Denizli artık umutlu
Evet, Denizli’de imam hatip ortaokulu olarak seçilen okullardan bazılarının yeri değişti ve yeni okullar belirlendi. Yeni belirlenen okulların, öğrenci potansiyelinin yüksek olduğu mahallerden seçilmesi sevincimizi katladı. Denizli merkez ilçesinde artık beş imam hatip ortaokulu var ve her biri farklı öğrenci profillerini toparlayacak özelliklere sahip. Zaten bizim itirazımız da bu yönde, sadece kırsaldan öğrenci gelebilecek okulların seçilmesi üzerineydi. Artık merkezden de iki okul seçildi ve Denizli’de imam hatip ortaokulları geleceğe umutla bakıyor. Bu kararın değişmesinde etkili olan imza sahiplerine teşekkür ediyor ve ilk kararı alanların şapkalarını önlerine koyup “biz ne yaptık!” muhasebesini yapmaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü bir kere o levha o okullara asılmış olsaydı artık uzun yıllar bu durum değiştirilemezdi. Dünyabizim’deki bir haberin etkisinin böyle sonuçlar vermesi de ayrıca sevindirici.
Bir proje okulu
Denizli’de imam hatip adına bir başka güzellik de bir yıl önce inşasına başlanmış olan Denizli İmam Hatip Lisesi. Daha doğrusu bina hamisi ile anarsak Cedide Abalıoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi. Denizli’ye pek çok okul kazandıran Abalıoğlu grubunun el atmasıyla Türkiye’nin fizikî olarak sanırım en mükemmel imam hatiplerinden biri Denizli’ye kazandırılmak üzere. Selçuklu ve Osmanlı sivil mimarisinden izler taşıyarak tasarlanan bina, inşa edildiği yer itibariyle de muhteşem bir yapıya sahip.
Hatta geçtiğimiz günlerde imam hatipler toplantısında bu projenin çok beğenildiğini ve şimdiden üç ilin bu projeye talip olduğunu öğrendik. Yakın zamanda çok özel mimarisiyle bu okulun benzerini kendi ilinizde görürseniz şaşırmayın. Öğrencilerin hayatın ilk basamaklarını öğrendikleri okulların mimarisinin insan ve toplum gelişimine katkısı Selçuklu’dan, Osmanlı’dan beri önemsenegelmişti. Cumhuriyet yılları ile hayatımıza giren gri duvarlardan da yavaş yavaş sıyrılıyor olmamız sevindirici.
Haydi İmam Hatibe!
Şimdi bu binayı ve İmam Hatibi ayağa kaldıracak öğretmen ve öğrenci kadrosu aranıyor. Hem İmam Hatip Lisesi’nde hem ortaokullarında bina meselesi hallolduğuna göre sıra insanda. Sıra öğretmen ve öğrencilerde… Sıra velilerde… Bu okulları ihya edecek genç kadroları bu okullarda en iyi şekilde yetiştirebilmede. Bunun biraz zaman alsa da çok zor olmayacağına inanıyorum.
Önceki haberin okuyucu yorumlarında da genel olarak ifade edildiği gibi “Gelecekten ümitliyiz!” Yeni sistemin insanlara getirdiği heyecanı görüyoruz. Bu noktada eskiden yapılmış bazı yanlışlara düşülmeden gidildiğinde (örneğin şiddet ve ilgisizlik gibi) imam hatiplerin parlak yıllarında olduğu gibi davaya gönül vermiş bir nesil yetişir umarız. Ama bunun için idealist, ümmetçi, kitaba, kültüre duyarlı, memur kafasına teslim olmamış Mü'min, Muhavvid, ufku geniş öğretmenlere çok ihtiyaç var: Memlekette de en az ondan var sanki! Çok çalışmak lazım çok.
Ahmet Yılmaz haber verdi
merkez imam hatibi önlemek için 'çanlı koyunlar'ın neler yaptığını baraz biliyorum. ihl'nin kıymetini takdir etmeliyiz.