Çok şey öğreneceğiz Hanım Ağa!

Niğde'de 2009'un hanım esnafı seçildi o. Ondan alınacak çok ders var.

Çok şey öğreneceğiz Hanım Ağa!

Niğde'de bu yıl 2.si düzenlenen Ahilik Haftası törenlerinde verilen bir ödül, ilginç bir hayat hikâyesini ortaya çıkardı. 2009 yılının bayan esnafı seçilen Zekiye Yüksel'in nam-ı diğer "Hanım Ağa"nın ilginç ve anlamlı hayat hikâyesi duyanları şaşırtıyor…

Zekiye Yüksel, Hanım AğaNiğdelilerin yakından tanıdığı Zekiye Yüksel’in “sıfırdan zirveye” yükselmesinin, bir kadının azminin hikâyesi bu... Zekiye Yüksel’in hikâyesi Niğde’de çoğu kimse tarafından biliniyor belki de… Ama “2009 Yılının Bayan Esnafı” seçilen Zekiye Yüksel’in hayat hikâyesini örnek olması açısından tekrar tekrar okumanın faydası var...

 

“Hayalimde hep bir değirmen kurmak vardı”

Bugün 70 yaşına merdiven dayayan Hanım Ağa Zekiye Yüksel, iş hayatına eşi ile köyünde kurduğu un değirmeni ile başlar. Hanım Ağa, Nevşehir-Niğde bölgesinin ilk un değirmenini kuran kişi olmuş. Referans Gazetesinde 2006 yılında yayınlanan Feray Akşit’in yaptığı röportajında bir değirmen kurmanın hayallerini süslediğini söylüyor.

Değirmen için evdeki karyolanın yünlerinden, halılara kadar her şeyi satan Hanım Ağa, “Hayalimde hep bir değirmek kurmak vardı. Çocuklarım o zamanlar çobanlık yaparak eve para getiriyordu. Ancak eve gelen bu para ile ancak değirmenin elektrik direğini dikebildik” diyor.

 

Bölgede beyaz unu ilk kez Hanım Ağa üretmiş.

Hanım Ağa, beyaz unu bölgede ilk kendilerini ürettiğini anlatarak gururlanıyor. Değirmen, tipili günlerde bile en ücra köylerden gelenlerle dolup taşmış. Böylece Hanım Ağa borçlarını bir yıl içinde kapatmış. Köylülerden gelen talep üzerine 1983’de Gölcük kasabasına 2’nci değirmeni kurmuş. Daha sonra da kredi dahi almadan, elindekileri satarak, etraftan borçlanarak tek başına fabrika kurmuş.

Zekiye Yüksel, Hanım Ağa

Bu hayatta ya bir döner taşın olacak ya da uçan bir kuşun…

Hanım Ağa, “250 cumhuriyet altını topladım çevreden. Fabrika için 150 milyon lira borca girdim. Borçların hepsini aynı yıl içinde ödedik” diyor. Hanım Ağa tek fabrika ile yetinmemiş. 1995’te Yakacık kasabasında yeni bir fabrika kurmuş, 1997’de de Karaatlı Kasabası’nda hazır bir fabrika satın almış.

 

“Her gün dolar-mark paritesini takip ettim”

Oğlu Ömer “Annem bize ev aldırtmadı. Hanım Ağa’nın ticari anlayışı eve para bağlamaya karşıydı. 2001 krizini Hanım Ağa’nın yatırımlarıyla kazasız atlatmış  şirket. Zekiye Hanım, her gün dolar, mark paritesini takip edip, birikimlerini hep markta değerlendirmiş. “Sepete doldurduğum parayla bankaya gidip, marka çevirirdim. Kimse bilmezdi yanımda para olduğunu” diye anlatıyor. (Referans Gazetesi, 23.11.2006)

 

Neden Hanım Ağa?

Zekiye Yüksel, Niğde’de “HANIM AĞA” olarak tanınıyor. 2009 yılının bayan esnafı seçilen Zekiye Yüksel’e “Hanım Ağa” lakabını da Konyalı esnaflar takmış. Fabrikaları için makine alımları için gittiği Konya’da sanayi esnafları kendisine bu lakabı takar. Çünkü bütün işlerini bizzat kendisi takip edermiş. 

Zekiye Yüksel, Hanım AğaHalen çocukları ve torunları  tarafından yönetilen şirketin ismi de bu yüzden “Hanım Ağa”  olmuş. 3 şirketin onursal yönetim kurulu başkanı olan Zekiye Yüksel, Niğde köy ve kasabalarında mütevazi kişiliği, yardımseverli ve dürüstlüğü ile tanınıyor. 

Hanım Ağa, tam bir ahi…

Ahiliğin gerektirdiği bütün  özelliklere sahip bir anamız…

O önce ana, sonra baba olmuş  çocuklarına…

Sonra esnaf…

Örnek bir esnaf…

Ve Anadolu kadının neler başarabileceğini bizlere gösteren en büyük örnek… 

 

Sizden öğreneceğimiz çok şey var Zekiye ana…

İyi ki varsın, iyi ki buradasın… 

 

Halil İbrahim TONGUR hitongur at gmail.com

YORUM EKLE