Yedi İklim’de yayımladığı şiirlerin yanında polemik ve poetik yazılar da kaleme alan Zafer Acar derginin son sayısında günümüzde Müslüman şairlerin şiirinden yola çıkarak onların Allah lafzını şiirlerinde kullanmadıkları tespitinde bulunuyor. Bunu yaparken de inançsız kesimin yazdığı şiirden, Cumhuriyet’in getirdiği laiklik ideolojisinden, Tanzimat’la beraber ortaya çıkan din karşıtı aydın tipinden bahsediyor.
Cumhuriyet şiiri boyunca kimlerin Allah adını anarak şiir yazdığından da bahseden Zafer Acar, şiirin elit tabakaların değil “din gibi hakiki fakirin ekmediği” olduğunu söylüyor.
“Genç Şaire Açık Mektup: Şiirde Allah” başlıklı bu yazı edebiyat ortamımızda tartışılacağa benziyor. Genç bir şairin, genç şaire seslenerek mektup kaleme getirmesi belki günümüzde şiir ortamına yenice dâhil olanları rahatsız etmiş olabilir. Ama yine de şiirden Allah lafzının ne derece uzaklaştığını düşünmelerine vesile olacaktır.
Zafer Acar’a göre inançsız kesim Tanrı’yı reddettiğinden inananlar ise dinci, fundamentalist olarak algılanma korkusundan dolayı bu duruma düşüyorlar. Bu iki tarafı da topluma yabancılaştırıyor.
Mesela Fazıl Hüsnü Dağlarca Çocuk ve Allah adında bir şiir kitabı yayımlayarak “Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki laik karmaşaya karşı bir kahramanlık” sergilemiştir. Yine bu yıllarda Nazım Hikmet, Necip Fazıl, Cahit Sıtkı, Ziya Osman Saba günümüz şairlerine göre daha inançlı olarak gösteriliyor bu yazıda. Acar, bu şairlerle günümüz şairlerinin şiirlerinin karşılaştırılmasının sonucunda hangi tarafın daha inançlı olduğunu göreceğimizi ifade ediyor.
Arif Ay’ın Hece’de yayımladığı “Bağdat’a Dönen Şiirler”ini de mutlulukla okuduğunu söylüyor.
Bu yazıyı da okuyanların aklına geleceği soruyu Zafer Acar yazısında kendisine yöneltiyor ve diyor ki: “Şairler, şiirsel duruşlarını illa ki somut bir şekilde göstermeleri gerekir mi, gibi bir soru aklınıza gelebilir. Ben kesinlikle evet diyeceğim, çünkü şiir; soyutu somutlama sanatıdır, er meydanıdır, korkak adamların bu meydanda işi yoktur. Bizim ata şairlerimiz, münacaatlar, naatlar, mevlitler yazmışlardır; onların takipçisiyiz diyenlerin kitaplarında, üzülerek söylüyorum, bu medeniyetin kokusunu bile almakta zorlanıyoruz.”
Zafer Acar’ın bu yazısının yanında dergide birçok önemli şiir ve metinle karşılaşıyoruz.
Cevdet Karal, Nurettin Durman, Orhan Özekinci, Mustafa Burak Sezer’in şiirlerini, Ali Haydar Haksal, Osman Koca, Mustafa Uçurum’un hikayelerini, Adem Polat’ın Gelenekteki Varoluş adıyla bir sempozyum metninden derlediği Sezai Karakoç hakkındaki oylumlu yazısını, İsmail Demirel’in kurban üzerine kaleme aldığı denemesini de bu sayıda okumanız mümkün.
Yakup Öztürk haber verdi
Zafer Acar'ı bu durarlığından dolayı kutluyorum. Dilerim bu haklı yakınma karşısında herkes bu duyarlılığı paylaşır.