Bir çağrımız olsun istedik, kulağa kar suyu kaçıralım dedik ve bir liste hazırladık. Bazısı hiç yok; bazısı yeterli değil. Maksadımız olmayanlara takılmak da değil. Son iki asırdır süren çöküş neredeyse durmuş, dirilişe doğru yekinme hamleleri hız kazanmıştır. Ne inkâr ederiz ne de küçümseriz bu gelişmeleri. Altını çizmekte yarar gördüğümüz eksiklerimizi yahut yetersizliklerimizi düşündük ve böyle oldu.
1. Her ilde, oradaki güzel Müslüman cemaat/dernek/hareketlerin himayesinde ve ortaklığında bereketli, dolu dolu sivil kütüphaneler neden yok? Şehrin merkezinde şöyle orta halli bir büro tutmak, Müslüman düşünürlerin, âlimlerin kitapları başta olmak üzere faydalı eserleri bir araya getirmek, ödünç sistemiyle bilhassa öğrencilere kitap imkânı sağlamak çok mu zor yahu!
2. Pozitivist kurguyla işleyen okullara gitmeden, sistemin fabrikasına hammadde taşıyan sınıflara uğramadan öğretmen, doktor, hukukçu olmanın bir yolu neden yok? Neden bu kadar sığ ve alternatifsiz bir eğitim anlayışı var sevgili ülkemde? (Cafcaf’a teşekkürler)
3. Bismillâh ile başlayan şiirler hikâyeler romanlar denemeler eleştiriler belgeseller neden yok?
Sezai Karakoç, İsmet Özel, Nuri Pakdil gibi üstadları neden bir arada göremiyoruz?
4. “Selamun aleyküm” diyerek başlanan sempozyumlar oturumlar neden yok?
5. Müslümanlar arasında neden yeterince birlik yok? Cemaat bilinci ve duyarlılığı fena halde var ama neden ümmet bilinci, bir olma kaygısı neden yok?
6. Diyanet’in neden bir üniversitesi yok? (Ümit Aktaş’a teşekkürler)
7. İyi Geceler Bayım’ın yeni baskısı neden yok?
8. Tıbb-ı Nebevi’yi esas alarak tedavi uygulayan, kapitalizmin en çirkin yüzü olan ilaç hegemonyasını ti’ye alan klinikler, tıp merkezleri neden yok?
9. Osmanlıca dergi çıksa ya, niye yok? Veya dergilerde Osmanlıca şiirler, hikâyeler okusak hiç fena olmaz. Yoksa yine geriden mi takip ediyoruz dünyayı… Olsun ne yapalım?
10. Necip Fazıl Kısakürek Şiir Ödülleri niçin yok?
11. Sezai Karakoç, İsmet Özel, Nuri Pakdil gibi muhterem üstadları neden bir arada göremiyoruz? Onları bir araya getirecek bir mekân, bir sâik, bir hareket neden yok? Hepimiz Müslüman değil miyiz? Biz onları ayırt etmeksizin sevmiyor muyuz? İslam’dan ve sevgiden gayrı ne var şu dünyada? Biz yine meseleyi kavrayamadık değil mi? Olsun, cahillik bize kalsın. (Ömer Faruk Dönmez’e teşekkürler)
Cuma ve vakit namazalarına göre bir mesai sistemi neden yok?
12. Sinema filmlerini, kültür etkinliklerini destekleyen zengin Müslüman iş adamları neden yok? Müslümanca dergi çıkarmak isteyen, ahlaklı film çekmeye çalışan, kitabını basamayan, saliha bir eşle evlenmek isteyen, kitaba ihtiyacı olan, kültür/ilim/medeniyet sohbetleri tertip etmek isteyen, ilim öğrenmek isteyen, Müslümanların yaşantılarını gözlemlemek, araştırmak için seyahate çıkmak isteyen Müslümanlara destek olacak, yardım edecek imkân sahipleri neden yok? Ayda veya üç ayda bir verilen burslarınızın simit-çay masraflarını karşılamadığını hatırlatırsam nankör mü sayılırım? Yüz yıl önce kıtalar aşarak dağlar denizler geçerek Müslüman doğu toplumlarını araştıran, dillerimizi geleneklerimizi derleyen ve sonra dünyaya yanlı ve yanlış bir şekilde aktaran oryantalistlere, ajanlara acaba kaç lira burs vermiş büyükleri? Evet evet, benimki nankörlük! ( GYY notu: Bu maddede arkadaşa katılmıyoruz. Sanatçıların desteklerle değil, özgür iradeleri ile sanatlarını ortaya koymaları sanatları için daha iyidir, diğer türlü fazla bağımlı bir sanat ortaya çıkar ki; gerek yok! )
13. Bazı alışveriş merkezleri, üniversite, devlet daireleri, fabrika, iş merkezlerinde hâlâ neden mescit yok? Müslümanlar bir araya gelse, devlet dâhil tüm işverenlere Cuma ve vakit namazlarını dikkate alan bir mesai sistemi planlasa ve teklif etse, olmadı ısrar etse nasıl olur?
Yalnızca hanımların binebildiği bir toplu taşıma aracı neden yok?
14. Bir ülkenin en yüksek öğretim kurumu olan üniversitelerde, neden diyanetin bir görevlisi yok? Kantinde, mescitte, konferanslarda sivil polisleri görüyoruz sürekli. Bunun yanında sağlık memuru da var, güzel bir şey bu. Fakat gençlerin, araştıran/soran/sorgulayan öğrencilerin akıl danışacakları, fikir alacakları bir imam, hoca neden yok? Müftülüğe bağlı bir birim oluşsa, günün belli saatlerinde üniversitenin belirli bir yerinde bir görevli bulunsa ne olur?
15. Müslümanların yaşadığı her şehirde, eline eteğine sarılacağımız, ilmi kâmil, yüzü nur; varlık sancısı çekenin de aşk derdine tutulanın da imdadına yetişen; ağlayan ama güldüren; acı çeken ama huzur veren âlimlerimiz yok? (Atasoy Müftüoğlu’na teşekkürler)
16. Yalnızca hanımların binebilecekleri bir şehir içi ulaşım aracı neden yok? Her üç veya dört dolmuştan sonra yalnızca hanımların bildiği/bindiği dolmuş gelse, isteyen karışık olanlara binebilirken isteyen bayanlar da bu “bayanlara yönelik” dolmuşa binse. (Selman Esmerer’e teşekkürler)
17. Çocukları unutmayalım. Çocuklar için, hem maneviyatı yüksek hem bilimsel hem de edebî dergilerimiz neden yok? Bazı dergilerin (hepsine teşekkürler) çocuk ekleri var fakat yeterli mi? Onları adam yerine koymak için adam gibi müstakil dergiler, gazeteler olmalı deriz.
Sormaya yani istemeye devam edeceğiz inşallah…
Hüseyin Çelik, dua niyetine, neden olmasın dedi
HÜSEYİN ÇELİK AGABEY SENLE GURUR DUYUYORUM ...BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUM... RABBİM BAŞARILARINI DAİM KILSIN SENİ DAHA İYİ YERLERDE GÖRMEK İSTİYORUZ BURASIDA İYİ YANLIŞ ANLAŞILMAYA...