Eğitim-Bir Sen’in Akif İnan hassasiyeti
Öncelikle bir düzeltme ile başlayalım bu haftaki havadise. Geçtiğimiz haftaki yazımızda Akif İnan’ın kitaplarından ikisinin İz Yayıncılık tarafından yeniden basıldığını, bunun okur ve yazar adına sevindirici olduğunu çünkü önceden Eğitim-Bir Sen tarafından hazırlanan kitaplara erişimin çok zor olduğunu zikretmiştik. Bu ifade kendimin ve bazı tanıdıklarımın tecrübelerinden yola çıkılarak yazılmıştı ve herhangi bir kötü niyet barındırmıyordu.
Dün Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa’dan bir telefon aldık. Bu ifadenin kendilerini incittiğini, nitekim sendika olarak bu kitapların hazırlanması, yayınlanması ve dağıtımı için çok büyük çaba harcadıklarını ifade etti.
Akif İnan’ın kitaplarının peşine düşüşümüz bundan 5-6 sene evveline dayanıyor. Demek ki köprünün altından çok su akmış. Şükrü Bey, Akif İnan’ın bütün kitaplarının sendikanın sitesinden PDF olarak erişime sunulduğunu ayrıca Eğitim-Bir-Sen genel merkezine ulaşılarak kitapların talep edilmesi durumunda bu kitapların gönderildiğini belirtti.
İlgileri ve uyarıları için teşekkür ederiz. Bu vesile ile Akif İnan okurları için Eğitim-Bir-Sen’deki kitapların durumunu aktarmış olalım.
Son bir zeyl: Akif İnan’ın kendi sesiyle okuduğu şiirlerden Akif İnan’a vefa albümü hazırlanmış. Maalesef bu albüm gözümüzden kaçmış. Bu güzel albümü kitaplar gibi Eğitim-Bir-Sen’in sitesinden indirebileceğiniz gibi albüme şuradan da erişim sağlayabilirsiniz.
Alaeddin Özdenören’in kitapları yeniden basılıyor
Yedi Güzel Adam’dan birinden bahsettik, bir diğerinden de açalım. Hamdi Akyol’un verdiği habere göre Alaeddin Özdenören’in kitaplarından dördü (Açılı/yorum, Geleceğin İnsanı, İnsan ve İslâm, Şiirin Geçitleri) İz Yayıncılık’tan yakın zamanda yeniden yayınlanacak. O kadar yakın ki, önümüzdeki hafta matbaadan gelmesi bekleniyormuş. Yeni sene içerisinde de külliyatı tamamlamak yolunda Alaeddin Özdenören’in diğer kitapları da çıkacakmış.
Bir katılım bankası da yayınevi kurdu
Cumhurbaşkanı, çeşitli vesilelerle birçok kez kültür meselesinde istenilen adımların bir türlü atılamamış olduğunu, hâlâ birçok eksiğin var olduğunu dile getirdi. Bu alanda yapılan birçok hamle boşa çıktı, çıkıyor. (3. Kültür Şurası bunun en tipik örneği diyebiliriz.) Oysaki bu meselenin halli için daha somut adımlar atılması lazım. Bu amaçla yayıncılık dünyasında bir hareketlenme var diyebiliriz.
Öncelikle son gelişmeyi zikredelim: Albaraka Türk Katılım Bankası, 3,5 milyon liralık sermaye ile Albaraka Kültür-Sanat ve Yayıncılık AŞ ismiyle yeni bir şirket kurma kararı almış. Uzun yıllardır sanat faaliyetlerini destekleyen ve birkaç prestij kitap da yayınlayan Albaraka böylelikle yayın dünyasına da girmiş olacak.
Malumunuz olduğu üzere, 15 Temmuz sonrasında devlet eline geçen NT mağazaları, yakın bir zaman önce Turkuaz grubuna devredilerek TveK Kitap Kırtasiye oldu. Turkuaz grubunun yeni bir yapılanma ile yayıncılığa başlayacağı kulağımıza çalınmıştı. Albayrak grubunun da kültür yayıncılığına girdiğini, çeşitli isimlerin editör olarak çalışmaya başladığını (yayınevinin ismi ile kimlerin görev aldığını yayınevi okurlara ilk ürünlerini sunduğunda belirtelim) duyduk, duymaktayız.
Kitap yayınlamak bu kültür faaliyetlerinde atılabilecek en somut adım olarak durmakta. (1940’lardaki Hasan Âli Yücel Klasikleri buna çok güzel bir örnektir.) Umarız bu meselede yol kat edilebilir. Her ne kadar bu “mesele”nin uzamları tartışmalı olsa da şu bir gerçek ki kitaptan zarar gelmez. Yayın hayatına yeni başlayan bu yayınevlerine başarılar diliyoruz.
Marmara Kıraathanesi konuşulacak
Son bir etkinlik haberi ile havadisimize son verelim. Bu akşam saat 19.00’da Yesi Derneği’nin Zeytinburnu’ndaki merkezinde Cem Sökmen yeni kitabı Marmara Kıraathanesi vesilesiyle “Marmara Kıraathanesi: Bir Hayat Sahnesi” başlığı altında bir konuşma yapacak. Meraklılarına duyurulması kadar duyanların da merak etmesini dileyerek aktarmış olalım.
M. Murtaza Özeren