Gerçekçi umutlar lazım!
Atasoy Müftüoğlu: Şuan 18 yaşında olsam sorusuna şöyle cevap verebilirim ki ben küçüklüğümden itibaren okur bir aile içerisinde büyüdüm babam cami imamı idi. Beni otoriter bir şekilde büyüttü. Birçok liderle tanıştırdı. Onların görüşlerini öğrendim ve sonunda her görüşü öğrenip sadece kendi duygularımla hareket etmem gerektigini öğrendim. Çünkü tanıştığım her lider kendi görüşünü benimsememi istedi, ben buna karşıyım. Bence teslimiyetçi bir umut yerine herkesin gerçekçi umutları olmalı. Bu babanız bile olsa. Evet, 18 yaşında olsam kimsenin dünya görüşünü tek doğru gibi görmez ve kendim doğruyu bulma peşinde olurdum kendi öz üslubumu bulurdum. Ama ben sadece kendi bildiğimi okurum demek değil bu, meşverete de önem vermek lazım doğruyu bulabilmek için. Benim 3 oğlum var, zaman zaman onlarla meşveret yaparım onların görüşlerini de sorarım.
Ayrıca daha çok okurdum, daha fazla bilgi edinirdim, hepsini özümserdim.
İştahla okurdum!
Ahmet Edip Başaran:
· Büyük bir iştahla Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cemil Meriç, Rasim Özdenören, İsmet Özel ve Nurettin Topçu okumaya başlardım.
· Gençliğin yaşta değil zihniyette devinen bir gerçek olduğunu düşünür, her dem zihnimi genç tutmak için olağanüstü bir çaba içinde olurdum.
· Yine âşık olur, ağrıyan bir kalple mütemadiyen göğe bakar ve dilimde bitimsiz bir şiir ırmağı, durmadan yürürdüm.
· Vaktinde eda edilmemiş her namazın kaybedilen bilmem kaç kilometrekarelik topraktan daha acı ve trajik olduğunu düşünür ve vakit namazlarıma çok daha fazla dikkat ederdim.
· Başkalarının bana dayattığı sevinçleri yaşamaktansa kendi üzüntümü yaşamayı tercih eder, kendimi bir ömür “bilinçli bir kul olma” idealine adardım.
İnancımızla ilgili kaynaklara dönerdim!
Duran Çetin: Kitap okumaya daha çok zaman ayırır, farklı alanlarda okumadık kitap bırakmazdım. Okuyan birisiydim ama şimdi anlıyorum ki yeterli derecede okumamışım, ya da açlığım hala devam ediyor. Bir de özümüzü oluşturan inancımızla ilgili kaynaklara dalardım. Yazmaya da o dönemde başlamayı çok isterdim. Yardım kuruluşlarıyla yakın ilişkiler içinde olmayı, gençlerle birlikte aynı duygularla hareket edebileceğim toplulukların içinde pişmeyi, cevvaliyetimin artcağı alanlarda gözü kara bir şekilde öne atılmayı, faydalı olduğuna inandığım her konuda ihtiyaç sahiplerine cansiperane hizmet etmeyi isterdim. Gençken yaşlanacağım bilincini de unutmamak gerekir. Bir de siyaseti öğrenirdim sanırım. bu yaşta bunların farkına varmak büyük bir eksiklik. Ama her şey yaşında düşünülmeli. bügünden geçmişe dönmek, geçmişten günümüzü düşünmekten daha kolay.
Enformatik cehaletten uzak dururdum!
Hüseyin Atlansoy: Bilgiye ulaşmak için daha sıkı donanım içinde olurdum. Bunun için yöntemler bulurdum. Çeldiricilerden uzaklaşmaya çalışırdım. Enformatik cehaletten uzak kalmaya çalışırdım. Bir de bilgiye ulaşmak için sanat aracılığıyla parçadan parçaya giden bir yol olabileceğini keşfetmeye çalışırdım.
18 yaşını istemezdim!
Mehmet Şah Erincik: Şu an 18 yaşında olsaydım 18 yaşında olmak istemezdim.
Daha çok okumak!
Bedran Yoldaş: Şu anda 18 yaşında olsaydım ilk önce kendimi geleceğe yönelik edebi çalışmalara daha iyi hazırlardım diye düşünüyorum. Okuma ve yazma ilgi alanıma hemen hemen 30 yaşından sonra girdiği için hep buna hayıflanmışımdır. Daha çok okumak ve yazmak isterdim.
Eyyüp Akyüz sordu
mehmet şah erincik ve atlansoyu kutluyorum böyle cavap verilir.