18 yaşında olsanız n'apardınız?

Eyüp Akyüz bizler için yaptığı 18 yaş soruşturmasına devam ediyoruz. Yazarlarımıza, şairlerimize 18 yaşında olsanız ne yapardınız diye sorduk. İlginç cevaplar aldık.

18 yaşında olsanız n'apardınız?

Gerçekçi umutlar lazım!

 

Atasoy Müftüoğlu: Şuan 18 yaşında olsam sorusuna şöyle cevap verebilirim ki ben küçüklüğümden itibaren okur bir aile içerisinde büyüdüm babam cami imamı idi. Beni otoriter bir şekilde büyüttü. Birçok liderle tanıştırdı. Onların görüşlerini öğrendim ve sonunda her görüşü öğrenip sadece kendi duygularımla hareket etmem gerektigini öğrendim. Çünkü tanıştığım her lider kendi görüşünü benimsememi istedi, ben buna karşıyım. Bence teslimiyetçi bir umut yerine herkesin gerçekçi umutları olmalı. Bu babanız bile olsa. Evet, 18 yaşında olsam kimsenin dünya görüşünü tek doğru gibi görmez ve kendim doğruyu bulma peşinde olurdum kendi öz üslubumu bulurdum. Ama ben sadece kendi bildiğimi okurum demek değil bu, meşverete de önem vermek lazım doğruyu bulabilmek için. Benim 3 oğlum var, zaman zaman onlarla meşveret yaparım onların görüşlerini de sorarım.

Ayrıca daha çok okurdum, daha fazla bilgi edinirdim, hepsini özümserdim.

 

İştahla okurdum!

Ahmet Edip Başaran:

·         Büyük bir iştahla Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Cemil Meriç, Rasim Özdenören, İsmet Özel ve Nurettin Topçu okumaya başlardım.

·         Gençliğin yaşta değil zihniyette devinen bir gerçek olduğunu düşünür, her dem zihnimi genç tutmak için olağanüstü bir çaba içinde olurdum.

·         Yine âşık olur, ağrıyan bir kalple mütemadiyen göğe bakar ve dilimde bitimsiz bir şiir ırmağı, durmadan yürürdüm.

·         Vaktinde eda edilmemiş her namazın kaybedilen bilmem kaç kilometrekarelik topraktan daha acı ve trajik olduğunu düşünür ve vakit namazlarıma çok daha fazla dikkat ederdim.

·         Başkalarının bana dayattığı sevinçleri yaşamaktansa kendi üzüntümü yaşamayı tercih eder, kendimi bir ömür “bilinçli bir kul olma” idealine adardım.

 

İnancımızla ilgili kaynaklara dönerdim!

Duran Çetin:  Kitap okumaya daha çok zaman ayırır, farklı alanlarda okumadık kitap bırakmazdım. Okuyan birisiydim ama şimdi anlıyorum ki yeterli derecede okumamışım, ya da açlığım hala devam ediyor. Bir de özümüzü oluşturan inancımızla ilgili kaynaklara dalardım. Yazmaya da o dönemde başlamayı çok isterdim. Yardım kuruluşlarıyla yakın ilişkiler içinde olmayı, gençlerle birlikte aynı duygularla hareket edebileceğim toplulukların içinde pişmeyi, cevvaliyetimin artcağı alanlarda gözü kara bir şekilde öne atılmayı, faydalı olduğuna inandığım her konuda ihtiyaç sahiplerine cansiperane hizmet etmeyi isterdim. Gençken yaşlanacağım bilincini de unutmamak gerekir. Bir de siyaseti öğrenirdim sanırım. bu yaşta bunların farkına varmak büyük bir eksiklik. Ama her şey yaşında düşünülmeli. bügünden geçmişe dönmek, geçmişten günümüzü düşünmekten daha kolay.

 

Enformatik cehaletten uzak dururdum!

Hüseyin Atlansoy:  Bilgiye ulaşmak için daha sıkı donanım içinde olurdum. Bunun için yöntemler bulurdum. Çeldiricilerden uzaklaşmaya çalışırdım. Enformatik cehaletten uzak kalmaya çalışırdım. Bir de bilgiye ulaşmak için sanat aracılığıyla parçadan parçaya giden bir yol olabileceğini keşfetmeye çalışırdım.

 

18 yaşını istemezdim!

Mehmet Şah Erincik: Şu an 18 yaşında olsaydım 18 yaşında olmak istemezdim.

 

Daha çok okumak!

Bedran Yoldaş: Şu anda 18 yaşında olsaydım ilk önce kendimi geleceğe yönelik edebi çalışmalara daha iyi hazırlardım diye düşünüyorum. Okuma ve yazma ilgi alanıma hemen hemen 30 yaşından sonra girdiği için hep buna hayıflanmışımdır. Daha çok okumak ve yazmak isterdim.

 

Eyyüp Akyüz sordu

YORUM EKLE
YORUMLAR
eyup salih
eyup salih - 15 yıl Önce

mehmet şah erincik ve atlansoyu kutluyorum böyle cavap verilir.

Özkan Erişen
Özkan Erişen - 15 yıl Önce

Bu nasıl bir ifade böyle? "Akıllıca yorum." Diğerlerini karalayan, hiçe sayan bir yorum olmuş eyüp salih'in yorumu. herkes kendi dünyasındaki cevabı vermiş. akıllıca demek de ne oluyor?

ayşe ak
ayşe ak - 15 yıl Önce

şairlere ve yazarlara ilk defa soru sorulduğuna şahit oluyorum. hem de tecrübe sorusu. enfes. ne denebilir başka... kutluyorum

berrin şahin
berrin şahin - 15 yıl Önce

bunca üstadı bir arada görmek ne güzel. Allah selamet versin. sırf bu bölüm için her gün giriyorum siteye.

mahmut eraslan
mahmut eraslan - 15 yıl Önce

çok begendim

saliha temiz
saliha temiz - 15 yıl Önce

özgürlük, enformatik cehalet, daha çok okumak... aydınlatan yazarlarımıza derinden saygılar. dünyabizim bu güzel iş. tebrikler

grup çorum
grup çorum - 15 yıl Önce

tek çare tanrıdan sabır dilemek, kadere sitemin ne faydası var. sanki bir gün çıkıp gelecekmisin sensiz ne haldeyim görecekmisin, gözümden yaşları silecekmisin, ağlama demenin ne faydası var. Böyle saçma bir soru görmedim, herkes 18 yaşında, 18 yaşında olması gerektiği gibi olsun, böyle saçma şeylerde görmiyim bidaha dağılın şimdi.

mehmet ünlü
mehmet ünlü - 15 yıl Önce

çorum hakkında herkesin önyargısı vardır.haksız değiller demek ki.