Medine âşığı bir hekim, Medine'de son yolculuğuna uğurlandı

Doktor Ayşe Hümeyra Ökten, 1925 yılı Ekim ayında Fatih Atikali’de dünyaya geldi.

Babası Osmanlı dönemi ulema sınıfından müderris ve felsefe hocası, imam hatip mekteplerinin kurulmasında öncü Mahmud Celaleddin Ökten’dir. Okullarını birincilikle bitirerek 1949 yılında İstanbul Tıbbiyesi’nden mezun olur. Prof. Dr. Saadettin Ökten’in de ablası olan Dr. Ayşe Hümeyra Hanım, tesettürlü ilk doktor ve Cumhuriyet döneminde hacca giden ilk görevli doktor hanım olarak öncülük etmiştir. 1953 yılında Kızılay tarafından hacda görevlendirilmesinin ardından hayatı, İstanbul-Hicaz arasında geçmeye başlamıştır.

Cumhuriyet'in ilk yarıyılında tıp eğitimi alıp hekim olan Dr. Ayşe Hümeyra Ökten, mektepten mezun olduktan sonra bir süre Sarıyer Tüberküloz Savaş Dispanseri'nde çalıştı.

Ökten, henüz asistanken Kızılay'ın ilk kadın hekim misyonlusu olarak hacca gitti ve Medine'ye asıllaştırdığı bu yolculuktan sonra Suudi Arabistan'da oturma izni alarak, yaşamını orada yaşamaya karar verdi.

Dr. Ökten, babasının çevresinde yer alan ilim ve irfan dünyasından pek çok önemli isim olan Mehmed Zahid Kotku, Babanzade Ahmed Naim, Mehmed Ali Ayni, Mahir İz, Nurettin Topçu gibi bir döneme damgasını vurmuş ilim adamlarının hayatına yakinen şahit oldu ve onların bilgisinden istifade etti.

Hayatını insanlığa ve hastalarına adayan Dr. Ayşe Hümeyra Ökten, 85 yaşında Medine'de hayata veda etti. Ve son yolculuğuna yine çok sevdiği, kendisine yurt edindiği Medine'de uğurlandı.

Allah rahmetiyle muamele etsin.

YORUM EKLE