Malezya'da, Selangor Eyaleti’nin başkenti Şah Alam’da iş ve alışveriş merkezlerinin ortasında bir atölye: Galeri Gafur Sanat Atölyesi. Atölyenin sahibi aynı zamanda mimar olan Abdulgafur Bin Hacı Tahir. Hat sanatçısı Hacı Tahir, farklı yazı tarzları ve kullandığı malzemelerle dikkat çekiyor.

Mimarlıktan edindiği tecrübe ve bilgiyi hat sanatında da uygulayan Abdulgafur Bin Hacı Tahir, bu sanatın çağdaş temsilcilerinden biri. Mimari eğitiminin hat sanatına yaklaşımında büyük bir rolü olduğunu söyleyen Hacı Tahir, "Mimaride renkleri, formları, şekilleri, dengeyi, yapıyı ve de insanı çalışıyoruz." diye konuştu.

Farklı boyutlarda tuvaller kullanan sanatçının, eserlerinde, klasik hat sanatından farklı olarak doğadaki etkileşimler ve renklerden hareketle yeni fon oluşturduğu gözleniyor. Böylece tabloların gündelik yaşamda kullanılabilirliğine de dikkat çekiliyor.

Abdulgafur Bin Hacı Tahir, kullandığı kendine has üslup hakkında şu şekilde konuştu: "Çalışmalarımı gerçekçilik üzerine dayandırdığımı söyleyebilirim. Bu bağlamda gerçeklik ‘Allah’ın doğruluğu üzerine kurulu. Bu yaklaşımı hat sanatı ile soyut bir bağlamda ortaya koymaya çalışıyorum. Bu eserlere bakan kişinin Allah’a yaklaşımını hedefliyorum."

İlk sergisini 2007'de açan Abdulgafur Bin Hacı Tahir'in çalışmaları arasında, Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinin bulunduğu tablolar ilgi görüyor. Dünyanın muhtelif Müslüman ülkelerine ziyaretler gerçekleştiren Abdulgafur Bin Hacı Tahir, bu seyahatlerin sanatına büyük katkısı olduğunu söylüyor: "Ortadoğu’daki hemen hemen tüm ülkelere gittim. Çin başta olmak üzere Doğu Asya ülkelerini ziyaret ettim. Ancak en çok etkilendiğim şehir İstanbul oldu. Çünkü Türkiye İslam tarihinin çok önemli eserlerini bünyesinde barındırıyor. Bu ziyaretlerim sırasında hat sanatına dair edindiğim bilgi ve tecrübelerimi bir tür eklektik yaklaşımla eserlerimde ortaya koymaya çalışıyorum."



Mehmet Özay haber verdi