Ramazan hareketliliği, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur'un eski mahallerinden biri olan Kampung Baru'da da kendini gösteriyor. İftara yakın saatlerde uzayıp giden kuyruğun nedeniyse Bubur Lambok, yani Ramazan çorbası. Bubur Lambok, Malezya'nın köklü Ramazan geleneklerinden biri. Ülkenin dört bir yanında pişirilse de Kampung Baru'da bu çorbanın tadı bir başka.
Malay evleri, irili ufaklı kafe ve restoranlarıyla ünlü Kampung Baru semtinin her köşesi Ramazan ayının gelişiyle Bubur Lambok çorbası pişiren tezgahlarla dolu. Evlerdeki mütevazı sofralardan lüks otellerdeki iftarlara kadar Bubur Lambok çorbası ülkede yaygın bir lezzet.
Bubur ustası Puan Hasna, Bubur Lambok’un özellikle Ramazan aylarında Malay Müslümanların vazgeçemediği bir tat olduğunu söyledi. Bubur’un, pirinç, kıyma, tarçın, sarımsak, karanfil, kişniş gibi baharatların katılımıyla yapıldığını kaydeden Hansa, “Kambung Baru yıllardır meşhur. Bu nedenle sadece şehrin değişik semtlerinden değil, örneğin Malaka, Seremban gibi şehirlerden de Bubur almaya gelenler var” diye konuştu.
Yardım faaliyetlerinin arttığı Ramazan günlerinde bu çorbayı pişirip ihtiyacı olanlarla paylaşmanın da bir gelenek olduğunu ifade eden Puan Hansa şöyle devam etti: “Bu gelenek sadece Ramazan’a özgü. Başka bir zaman bulamayız. Biz burada sadece ticari bir iş yapmıyoruz. Hayır hasenat olarak buburu ücretsiz de dağıtıyoruz. Hali vakti yerinde olanlar gücüne niyetine göre her gün belli oranda buburu hayır olarak dağıtıyor.”
Kampung Baru'yu Bubur Lambok çorbasıyla özdeşleştiren isimse Hasan Efendi. Bugün hayatta olmasa da çorba hâlâ onun adıyla anılıyor. Hasan Efendi’nin fotoğrafı, çorba konulan kapların üzerinde bulunuyor.
Ramazan'da cami ve mescid önlerinde ikindi namazı sonrası açılan tezgahlar büyük ilgi görüyor. Çorbasını alan evinin yolunu tutuyor. Oruç açıldıktan sonra bütün yemeklerden önce bubur lambok çorbası yeniyor.
Mehmet Özay haber verdi