Banliyöler, meydanlar, gecekondular, gökdelenler, metrolar kısacası dünyanın farklı şehirlerinden fotoğraflara yansıyan, şehir manzaraları Kuala Lumpur'da açılan sergide bir araya geldi. 18 sanatçının 22 ülkeden toplam 176 fotoğrafla katıldığı sergi, ‘Gelişen ve Yozlaşan Şehir’ adını taşıyor.

Alman Goethe Enstitüsü ve Berlin Ostkreuz Fotoğraf Ajansı işbirliğiyle düzenlenen sergi, gezici bir niteliğe sahip. Sergideki eserler 2010 yılından bu yana farklı ülkelerde sanatseverlerle buluşuyor. Serginin amacı, şehirlerin inşasındaki yozlaşmaya dikkat çekmek.

Gelişen ve Yozlaşan Şehir’ sergisi, Afrika, Güney Amerika ve Asya'daki farklı şehirlerin manzaralarını gözler önüne seriyor. Ancak sadece yapılar değil, beton binaların inşasında çalışan işçiler, farklı şehirlere ait insan yüzleri de yansıyor fotoğraf karelerine.

Gecekondu şehirlerinin yanısıra yıkımı ve inşayı sürekli tecrübe eden şehirlerin fotoğrafları da en fazla ilgi çeken eserler arasında yer alıyor. Petronas Galerisi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen sergi, gittiği her ülkede ziyaretçilerin büyük beğenisini topluyor.

Dünyanın farklı ülkelerindeki ekoloji sorunlarını tablolarına yansıttı

Bu arada Kuala Lumpur geçtiğimiz hafta önemli bir sergiye daha ev sahipliği yaptı. Malezya'nın önde gelen ressamlarından 67 yaşındaki Long Thien Shih, 100 tablosunu ''Tüm Zamanlar'' adlı sergide beğeniye sundu.

Gençlik yıllarından bugüne uzanan, sanatçının yaşam öyküsünü kronolojik olarak gözler önüne seren sergi, özellikle Long Thien Shih'in takipçileri tarafından ziyaretçi akınına uğradı. Sanatçıya bu denli büyük bir önem atfedilmesinin nedeni ise modern dünyaya direnen insan ve doğa duyarlılığını tablolarına yansıtması.

Çevre kirliliği konulu ilk eserine 1972'de imza atan sanatçı, dünyanın farklı ülkelerindeki ekoloji sorunlarını tablolarına yansıttı, duyarlılık mesajları verdi. Ekoloji ve toplumsal konulara duyarlılığını sanata aktaran ressam Şihih'in sergideki başyapıtı ise Japonya'nın Fukuşima bölgesinde, tsunami sonrası meydana gelen nükleer felaketi gözler önüne seren çalışması.

Ressam Long Thien Shih çalışmaları ve sergi hakkında şu ifadeleri kullandı: "Resme ilgim çok erken yaşlarda başladı. İlk çizimlerim dönemin figürleri olan süpermen, kovboy ve bazı Çin kahramanlarıydı. 60'lı yıllarda Kuala Lumpur'da tanınmış olan 'Çarşamba Sanat Grubu'na katıldım. Burası benim için bir akademi işlevi gördü. 17 yaşımdayken, Malezya’da tanınmaya başladım ve tablolarım sergilerde yer almaya başladı.

1966'da dünyanın büyük değişim yaşadığı bir dönemde Paris'e gittim. Gerçek yaşama yakın hippiler, müzisyenler ve aralarında Türkiye’nin de olduğu diğer ülkelerden sanatçılarla bir araya geldim. Zamanla sosyal eleştiri, çevre kirliliği, ekoloji gibi toplumsal konulara eğildim."

Sanatçı eserlerinin her birinde, modern zamana direnen doğanın gerçekliliğine vurgu yapıyor.

 



Mehmet Özay haber verdi