Malezya’da Ramazan ayının son günlerine doğru coşkulu bayram hazırlıkları başladı. Bayram dolayısıyla başta Kuala Lumpur olmak üzere tüm kentlerin ana caddeleri rengarenk ışıklarla süslendi.

Hayırlı bayramlar anlamına gelen ‘selamet hari raya’ afişleri ise şehrin meydanlarını kapladı. Ana caddeleri, evlerin ve mağazaların önlerini süsleyen ‘ketupat’ adı verilen tatlının sembolik figürleri bayramın bolluk ve bereketini simgeliyor.

Malezya’da bayramın en önemli özelliği ise şehirde yaşayanların memleket özlemlerini gidermek için yaptıkları köy ziyaretleri. Malezya'da bayramlar ailelerin bir araya gelmesiyle birlikte kutlanıyor.

Malezya'da bayram aynı zamanda eğlence demek. Bayram dolayısıyla artan coşkuya, Malay müziğinin tınıları eşlik ediyor. Kuala Lumpur'da bayram alışverişi ekonomik gücü fark etmeden herkes için önem taşıyor. Çünkü her bütçeye uygun alışveriş mekânları bulmak mümkün.

Songkok, bayram alışverişlerinin de gözdesi

'Baju Raya’ adını taşıyan bayrama özgü giysiler de her daim gözde. Erkeklerin başına taktığı siyah kepler, yani songkoklar, kadınların giydiği 'baju kurung' adı verilen kıyafetler de bayramın olmazsa olmazları arasında.

Her yaştan erkeğin teravih ve bayram namazlarında taktığı geleneksel şapka songkok, bayram alışverişlerinin de gözdesi. Üreticiler talebe göre siyah veya etrafı renkli kumaşlarla süslenmiş bu şapkaları özellikle bayram için hazırlıyor. Bayram kıyafetlerinin vazgeçilmez unsuru takılar da rağbet görüyor. Sadece kadınlar değil, erkekler de aksesuarlarıyla dikkat çekiyor.

Hindistan cevizi yaprağı içinde yapılan ketupat, bambu içinde pişirilen lemang, nasi pulut, biryani ayam, nasi kerabu ve rendang ilk akla gelen bayram lezzetlerinden.

Kuıh muıh' adlı kurabiyeler ise bayramın vazgeçilmez tatlarından. Çeşitli meyve özlerinden yapılan kurabiyeler özenle hazırlanmış paketlerde alıcılarını bekliyor.

 



Mehmet Özay haber verdi