Ayasofya Camii’nde 5 vakit ezan

Ayasofya’nın 1991 yılından itibaren ibadete açık olan Hünkar Kasrı’na geçtiğimiz hafta Diyanet İşleri Başkanlığınca asaleten imam atandı. 1953’te müzeye dönüştürülen Ayasofya Camii’nin imam kadrosu korunmuş ve nihayetinde 83 sene sonrasında imam olarak Önder Soy atanmış. Hünkar Kasrı’nda önceden sadece öğle ve ikindi namazları kılınırken artık beş vakit ezan okunup namaz kılınıyor. Öğle ve ikindi ezanları Sultanahmet Camii ile karşılıklı okunuyor. Geçen Kurban Bayramı’nda ise yine uzun senelerden sonra ilk defa Bayram namazı kılınmış. İmam Önder Soy’un tanıtım çabaları ile bayram namazı cemaati 300 kişiyi bulmuş. Ayasofya’nın açılmasından kasıt tam olarak bu olmasa da bu bile bir şeydir şükrüyle, darısı diğer “müze cami”lerin başına diyelim.

Madaya Mom

Birçok süper kahramanın yanına, Marvel şirketi, Madaya Mom (Madayalı Anne) isminde yeni bir kahraman ekledi. Çizgi roman gerçek olaylara dayanıyor. Suriye'nin Madaya bölgesinde kalıvermiş beş çocuk sahibi bir annenin hikâyesini anlatan bu çizgi roman, ABC televizyonu muhabirleriyle röportaj yapan Madayalı isimsiz bir anneden yola çıkılarak oluşturulmuş. Küresel kapitalist medeniyetin “duyarlılığını” yansıtan bu çizgi romana şuradan, ilginçtir, ücretsiz şekilde erişebilirsiniz. Bu çizgi roman, Madayalı anne gibi binlerce masumun kanına, canına, malına kasteden anlayışın, acılardan faydalanmayı nasıl bildiğine dair bir vesika olarak okunabilir.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden ses getirecek bir külliyat

İstanbul Medeniyet Üniversitesi bir yayınevi kurdu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yayınları’nın sertifikasını Twitter üzerinden paylaşan M. İhsan Karaman, yakında ses getirecek bir külliyatla yayına başlayacaklarını duyurdu. İnşallah ülkemizde pek eksik kalmış bir alan olan üniversite yayıncılığına yeni bir soluk getirir ve diğer devlet/vakıf üniversitelerine örnek işler başarırlar.

Taşköprîzade’nin eserleri

Osmanlı düşüncesinin nazari ilimlerdeki büyük ismi Taşköprîzade’nin eserleri İLEM tarafından başlatılan bir proje kapsamında çeşitli atölyeler dâhilinde okunulacak, tercüme edilip tahkikli neşre hazırlanacak. Böylelikle bu değerli âlimimizin neredeyse eserlerinin tamamı yayınlanacak ki bu, Osmanlı düşüncesi için Cumhuriyet devrindeki belki de bugüne yapılmış en büyük ilmi çaba olacaktır. Karanlık kalmış bir dönem olan Osmanlı düşüncesi alanında çaba gösterenlere muvaffakiyetler dileriz.

 

Derleyen: M. Murtaza Özeren