Program Çağın Mus’abları İlahiyat Programı talebelerinden Hafız Mehmet Akif Çağlar’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur’an tilavetinin ardından söz açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya’ya tevdi edildi.
Ramazan ayının ülkemize ve ümmetimize hayırlar, barış ve selamet getirmesini temenni ederek sözlerine başlayan Mehmet Kaya, İsrail terör devletinin Filistinli Müslüman kardeşlerimize yapmış olduğu zulmü Siyer Vakfı olarak esefle lanetlediklerini belirtti.
Siyer Vakfı’nın, Allah’ın kâmil bir örnek olarak işaret ettiği Hz. Peygamber’in hayatını, sünnet-i seniyyesini en ince detayına kadar öğrenme, yaşama ve 21. asra taşıma adına 2010 yılında yola çıktığını söyleyen Kaya, bu gaye ile birbirinden önemli projeler gerçekleştirdiklerini, bu projelerden birinin de 5. Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması olduğunu aktardı.
Kaya şöyle devam etti: “Bu proje ile biz Müslümanların çokça ihmal ettiği, dolayısıyla İslam düşmanlarının eline bıraktığı kitle iletişim araçlarından biri olan sinema diliyle, aziz İslam’ın ve Hz. Peygamber’in insanlığı dirilten mesajlarının girmediği tek bir ev, tek bir yürek kalmamasını gaye edindik.”
Bu yılın teması kardeşlik
Yarışmanın her sene başka bir tema yapıldığını Mehmet Kaya, bu yılın temasının ‘Kardeşlik’ olduğunu duyurdu.
Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya’nın açılış konuşmalarının ardından sahneye İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz davet edildi. Günümüzde kardeşliğin edebiyatının zirve yaptığı ancak hakikatinin kapısına dahi uğranılmadığına dikkat çeken Yılmaz, ‘Kardeşlik’ temalı bu yarışmanın kardeşlik iklimine bir kapı aralaması temennisinde bulundu.
Hakikatin, bütün sessizliğine rağmen en güçlü zorlukları kendi derinliği içinde aşan bir yapısı olduğunu belirten Coşkun Yılmaz şunları aktardı: “Kardeşliğin hayatımızda arzu edilen kadar yer bulmamasının sebeplerinden birisi de çağın gerektirdiği bir dil ile anlatılmamasıdır. 1000 kelimenin ifade edemediği bir manayı bazen bir fotoğraf ifade edebilir. Dolayısıyla bu kutlu amaç ve gaye ile böyle bir proje başlatan Siyer Vakfı’na çok teşekkür ediyorum.”
İbadet edasıyla yapılan sanat
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın konuşmalarının akabinde 5. Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması Proje Koordinatörü Cemil Nazlı ve Danışma Kurulundan Nazif Tunç, İhsan Kabil, Saadettin Acar sahneye davet edildi.
Söz alan Nazif Tunç şunları söyledi: “Bizim sanatçılarımız sanatlarını bir ibadet yapar gibi gerçekleştirir, dünyaya yönelik menfaatler gütmezlerdi. Bu değerlerle gerek musikide gerek mimaride üstün bir sanat meydana getirdik. Sinemada da sırtımızı Kuran’a ve sünnete yasladığımızda bu yeniden mümkün olacaktır.”
Entelektüel planda kardeşliğin çok konuşulduğuna dikkat çeken Yarışma Danışma Kurulu’ndan Saadettin Acar ise şunları ekledi: “Kardeşlik aramızda tesis edilmedikçe Kudüs’te şehid olan 60 kardeşimizin şehid edildiği gibi bu devam edecek. Belki bazı kavramları çok konuştuğumuz için anlamını yitiriyor. İnsanlık olarak barış ve huzur istiyorsak, O’nun ilkelerine dönmekten başka yol olmadığını biliyoruz. Efendimizin hayatında ete kemiğe bürünen bu ilkelerden öte bir kurtuluş yok. Siyer Vakfı’nın başlattığı bu yarışmanın da buna bir katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.”
Senaryolar desteklenecek
Yarışmanın bazı teknik detaylarını da misafirlerle paylaşan Yarışma Proje Koordinatörü Cemil Nazlı ödüle layık görülen senaryolara İstanbul içerisinde olmak şartıyla çekim desteği de verileceğini duyurdu.
Yarışma Danışma Kurulunun ardından 5. Âlemlere Rahmet Kısa Film Yarışması Jüri Heyeti sahneye davet edildi. 5. Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması Jüri Heyeti şu şekilde organize edilmiş:
Kısa Film Ön Jüri Heyeti: Sinan Sertel, Seyid Çolak, Erkan Yazıcı, Tuba Deniz, Nuray Kayacan.
Kısa Film Ana Jüri Heyeti: Mahmut Fazıl Coşkun, Koray Sevindi, İsrafil Kuralay, Nagihan Haliloğlu, Turgay Tanülkü.
Senaryo Ön Jüri Heyeti: Murat Çeri, Yektacan Özçift, Ayşe Karaköse.
Senaryo Ana Jüri Heyeti: Aykut Ertuğrul, Sadık Yalsızuçanlar, Ali Ural, Mahmut Ulu, Mehmet Uyar.
Toplamda 100.000 liralık ödül verilecek
Hz. Peygamber’e ithaf edilmiş olmasıyla Türkiye’de ve dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan ve uluslararası olarak tertip edilen yarışmamızda bu sene dereceye girecek olan filmlere toplamda 100.000TL ödül dağıtılacak. Ödüllerin dağılımı ise şöyle:
Kısa Film dalında:
1.lik Ödülü: 35.000 TL
2.lik Ödülü: 20.000 TL
3.lük Ödülü: 10.000 TL
Animasyon Ödülü: 10.000 TL
Sponsor Özel Ödülü: 7.500 TL
Jüri Özel Ödülü: 5.000 TL
Siyer Vakfı Özel Ödülü: 5.000 TL
Senaryo dalında:
1.lik Ödülü: 3.500 TL
2.lik Ödülü: 2.500 TL
3.lük Ödülü: 1.500 TL
Son başvuru 31 Aralık’ta
31 Aralık 2018 tarihine kadar başvuruların kabul edileceği yarışmanın gala ve ödül töreni 16 Şubat 2019 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonunda yapılacak. Katılımcıların başvurularını belirlenen tarihlere kadar www.alemlererahmetfilm.com internet sitesi üzerinden yapmaları bekleniyor.