İslâm âleminin Mekke ve Medine’den sonra mukaddes olan diğer şehri  Kudüs, bayrama hazırlanıyor. Kudüs sokakları, bayram alışverişine çıkanları ağırlıyor.  Yol kenarlarına kurulan tezgâhlarda her keseye göre kılık, kıyafet ve hediyeler bulmak mümkün... Bayramın en gözde ikramlarından olan tatlı dükkânları da bayramda her zamankinden daha çok iş yapıyor. Müşterilerin yoğun olduğu bir başka mekân da mezbahalardır. Kudüs'ün Ayzeriya semtinde bulunan mezbahalar, bayram döneminde bir adak merkezi haline geliyor. Kurbanlar kesiliyor, bayram için yemek hazırlıkları yapılıyor.

Kudüs’ün kendine has bir başka bayram ananesi de fenerlerdir. Çok eskiye dayanan bu gelenek, bayram süresince, eski Kudüs’ün olduğu kadar evleri de renklendiriyor. Bu nedenle bayramda özellikle dikkat çeken bir unsur eski şehir genelinde satılan ve şehri aydınlatan ışıklar. Kudüslü Filistinliler için şehri aydınlatmak, bir anlamda şehri sahiplenmek mânâsına da geliyor. Ne de olsa, işgal altında olan Kudüs topraklarında işgalin getirdiği zorluklar her bayrama gölge düşürüyor.

İsrail hükümeti bazı yıllar, yalnızca bayramlara mahsus olmak üzere kadınlarda 45, erkeklerde 50 yaş üzeri binlerce Filistinliye bayramda Kudüs'ü ziyaret hakkı tanıyor. Dolayısıyla bayramda Batı Şeria’nın farklı yerlerinden Kudüs'e akın edenlerin sayısında büyük artış gözleniyor. Filistinliler için, kendi ülkelerinde vize tarzı giriş-çıkış uygulaması büyük hayal kırıklığına neden oluyor.

Ramazanı buruk geçiren Filistinliler, bayrama da İsrail askerlerinin kontrolü altında giriyor.

 

 

Ediz Tiyanşan bildirdi