Mitroviça, 1999 Kosova savaşında ikiye ayrıldı. Güney tarafında Türk, Arnavut ve Boşnakların, kuzeydeyse Sırplar'ın yaşadığı bölünmüş bir şehir. Kosova ovasının kuzey düzlüklerindeki Mitroviça, savaşın üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen hâlâ yaralarını sarmaya çalışıyor.
Avrupa'nın tek ikiye bölünmüş şehri olan Mitroviça'nın sembolüyse İbre Nehri. Şehri ikiye bölen bu nehrin üzerinde taş yığınlarından yapılmış barikatlar yer alıyordu. Bu barikatlar kaldırıldı. Ancak kuzeyde yaşayan Sırplar barikatların kaldırılmasını istemedi. Bunun üzerine de taşların yerine barikat oluşturacak şekilde çam ağaçları dikildi.
Mitroviça şehrinin Orta Çağ'daki ismi Demetrius'du. Osmanlı dönemiyle birlikte şehir, Mitroviça adını aldı. Mitroviça'nın güney bölgesinde yer alan ve en kalabalık bölgelerinden biri olan Mitroviça Meydanı yazın gelmesiyle birlikte her gün Mitroviçalılar'la dolup taşıyor.
Müslümanların yaşadığı bölgede, savaşta şehit düşenlerin anıtları yer alıyor. Tarihi dokusuyla dikkat çeken Mitroviça'nın güneyi ve kuzeyi mimari eserlerle bezeli. Bu yapılardan biri İbre koprüsünün yanında yükselen Osmanlı dönemine ait Mitroviça Camii.
Kosova'nın en eski yapılarından biri de Mitroviça'da yer alan ve 1928 yılına ait olan tarihi kütüphane. Kütüphane binası şimdilerde boş. Binanın alt kısmı ise alışveriş merkezi olarak kullanılıyor.
Osmanlı devrine ait izler taşıyan Mitroviça, 19 yüzyıldan itibaren gelişme gösterdi. Madenciliğin yaygın olduğu şehir bugün Kosova'nın en büyük sanayi bölgelerinden biri. Kısa süre önce ibadete açılan Bayrampaşa İsa Bey Camii ile Mitroviça artık, Kosovalı Müslümanların en büyük ibadet yerinin de adresi oldu.
Gülay Krasniç haber verdi