Kara Şimşek’i yeni nesil hatırlar mı bilmem ama bir zamanların sevilen dizi kahramanı olan (Sonradan sinema filmi de oldu.) bu konuşan arabaya sahip olma hayalini kurmayan yoktur herhâlde. Çocukluğumda Kara Şimşek’in gerçekten olduğuna inanıyordum. Böyle bir arabayı biz Türkler neden yapamayız diye düşünmüyor da değildim hani. Gerçek olmasa bile böyle şeyleri neden hep eloğlu düşünürdü?

“Şimdi bizim de bir Kara Şimşek’imiz var.” dememi filan beklemeyin. Bizim bir Robotikuşumuz var. Eloğlu konuşan araba, motosiklet, bilumum birçok araç yapar da biz konuşan uçak yapamaz mıyız? Yaparız elbette.

Çocukluğunda “Bizim de konuşan araçlarımız olmalı.” hayalini kuranlardan biri de Ömer Faruk Paksu olsa gerek ki hayalini gerçekleştirmiş. Konuşan ve her türlü bilginin yüklü olduğu bir uçak yapmış. Yapmış derken Robotikuş adlı kitaptan bahsedeceğime göre yazmış demem gerekiyor.

Robotikuş, çocukların severek okuyacağı, onları bilime ve bilgiye yönlendirecek bir kitap. Belki de bu kitap, geleceğin büyüklerine gerçek bir konuşan uçak yaptırmaya vesile olur. Neden olmasın?

 

Suyla çalışıyor, espri yapıyor

Robotikuş’un en büyük özelliği konuşması değil elbette. Suyla çalışıyor. Hortum musluğa takılıp, uçağın deposuna dayandığında ‘bismillah’ diyor. Deposu dolduğunda da ‘elhamdülillah’... Espriler yapıyor, can sıkıcı şeyler söylüyor, deyimler kullanıyor. Hatta şaka bile yapıyor. Onu yapan ise hikâye kahramanımız Harun’un uçak meraklısı, hatta delisi, dayısı. Dayı, uçağa insan ve hayvan yaşamına dair birçok bilgi yüklemiş. Dayının bir uçak atölyesi ve uçak müzesi var. Atölyesinin bahçesindeki çiftlikte doğal ürünler yetiştiriyor. Süt, yoğurt, peynir, yumurta elde etmek için hayvanları bile var.

Dayı, hız denemesi yapmak istiyor ve Harun’la birlikte Robotikuş’a binip yolculuğa başlıyorlar. Bu yolculuk hem heyecanlı hem öğretici hem de eğlenceli. Yolculuk esnasında sadece uzaya ve dünyaya ait bilgiler değil, dini ve kültürel değerlerimize ait bilgiler de öğreniyor okuyucu.

Zaman zaman çizimlerinin çizgi roman şeklinde yer aldığı kitap Nesil Çocuk’tan çıkmış. Kitabı Volkan Akmeşe resimlemiş. 12 yaşındaki yeğenime de okuttum beğendi. Bence en alt yaş grubu 3. sınıf olmak üzere çocukların zevkle okuyacağı bir kitap Robotikuş.

Meryem Uçar tavsiye etti