Yine gelmeli o adam bu susan asra

Tarık Tufan, 'Bir Adam Girdi Şehre Koşarak' kitabında yalnızca gördüğü şeyleri değil, görmeyi istediklerini de bırakıyor satır aralarına... Özge Sena Bigeç yazdı.

Yine gelmeli o adam bu susan asra

Niçin Tarık Tufan’ı okuruz? Niçin raftan aldığımız onun kitabı elimizde kalır, rafa geri dönmek istemez? “Bir Adam Girdi Şehre Koşarak” yazdığında kitabın isminde, “Bu ağabey yine güzel bir şey demek istedi” der, okumaya, anlamaya meyil ederiz. Çünkü Tarık Tufan, imanımızın sözüdür, gözden kaçan yerin gören gözüdür. ‘‘Köylü çocukların parasız yatılı sonuçları’’ dediğinde, okul denen döngünün gerçek yüzü okunur yüzümüze. O köylü çocuk masumdur, masum kalacak. Belki yüreği buruk, nefesi kırık kalacak. Tarık Tufan gözyaşıdır. ‘‘Hadi gel ağlayalım” der adeta okuruna. Oturur ağlarız mısraların sehpasında.

Kanlı insan uzuvları tutunuyor gözlerimize

Profil Yayınları’ndan çıkan Bir Adam Girdi Şehre Koşarak kitabında hatıralarını ve gördüklerinin kendisinde bıraktığı izleri ve izlenimleri anlatıyor Tarık Tufan. Vapurda üşürken, engelli bir kızın martılar karşısındaki neşesi ısıtıyor onu birden. Anneliğin kılcal damarlarını arıyor, başkalarının hayatını temizleyen annelerin yükleri altında. Kapital çarkın dişlileri arasındaki kanlı insan uzuvları tutunuyor gözlerimize. Mesela parçalanmış, merhametsiz bir insan kalbi. Mesela iyilik yapmayı unutan katı insan elleri. “Çünkü kapitalizm” der Tufan, “insansızlıktır.”

Yasin Sûresi’nde koşan o adam!

Şehre giren adam, hepimizin Yasin Suresi’nin mealini okurken imrenerek dinlediğimiz karşı yakadan koşarak gelen o adamdır! “Keşke kavmim bilseydi!” deyip imtihanı geçen adam! Haykıran, hayret ve davet eden, haksızlık karşısında susmayan, elçilerin yanında olan o adam! Tarık Tufan, o adamın hakikatini konuk ediyor kitabına. Yine gelsin istiyor o adam, susan, sustukça adamsızlaşan bu asra!

Atıyla ve kılıcıyla şehre iner savaşçı

Işıklarda inecek var’”diyor Tarık Tufan. İniyoruz, ışıklarda. Kudüs’te dünyaya gelen, doğum yeri Osmanlı yazan 120 yaşındaki Meryem Amash karşılıyor bizi indiğimiz bu ışıklı durakta. Derin yüzünde okunası kitaplar… Atıyla şehre gelen savaşçıyı görüyoruz diğer ışıklı duraklarda. Bankalara ve halkı samimiyetsiz yapan her şeye meydan okuyor kılıcıyla.

Yakalayacaklar yoksa….

Velhâsılı Tarık Tufan, Bir Adam Girdi Şehre Koşarak kitabında yalnızca gördüğü şeyleri değil, görmeyi istediklerini de bırakıyor satır aralarına... Son sayfa ise gökyüzüne uzanıp dua ediyor: “Rabbimiz! Bize denizde yol aç. Yakalayacaklar yoksa. Çocuklarımızı ve kadınlarımızı ve yaşlılarımızı yakalayacaklar (…)’’

Özge Sena Bigeç gözyaşını hatırladı

YORUM EKLE

banner36