Ömer Yalçınova, sitemizin velud yazarlarının başında geliyor. Geçtiğimiz sene serencamına değindiğimiz Dünyabizim Kitaplığı çalışmalarına başlayıp muhtelif derlemeler üzerine kafa yorduğumuzda, bazı habercilerimizin yazılarının ciddi bir yekün tuttuğunu fark etmiştik. Ömer Yalçınova da bu isimlerin başında geliyordu.
Üç derleme kitabın ardından, “bazı yazarlarımız için münferit kitaplar çıkarsak mı” sorusunu, evet şeklinde cevapladığımız anda, ilk olarak kendisiyle iletişime geçtik ve tüm yazılarını topladık, önümüze koyduk.
Farklı mecralarda eleştiri ve şiirleri yayınlanan Yalçınova'nın, belki de gayriihtiyari bir şekilde sitemize daha çok portreler noktasında katkıda bulunduğunu fark ettik. Hatta o da, portre yazılarının bu kadar büyük bir yekün tuttuğunu dosyayı hazırlamaya başladığımızda idrak etti. Taslak dosyayı hazırladık ve yazılar arasında elemeler yaparak, kimisini çıkardık, kimisinin ise elden geçmesi gerektiğine kanaat getirdik. Yazışmalar, konuşmalar, görüşmeler derken, kitap baskıya hazır hale geldi ve CNR Kitap Fuarı'nın son günlerinde, İz Yayıncılık standında yerini aldı.
Kitapta neler var?
Ömer Yalçınova, İstanbul-Konya-Maraş hattında mekik dokumuş bir yazarımız. Bu üçlü arasında karşılaştığı ve kendisinde iz bırakan isimlere dair portreleri, ya da daha ziyade onlardan aynasına yansıyan görüntüleri “Aynamdan Yansıyanlar” ismi ile bir araya getirdik.
Kendi anlattığı şekliyle, bu isimlerin arasında görüşmedikleri, hatta belki de küçük de olsa tartışma yaşadıkları dahi bulunuyor. Fakat o, tüm gördüklerinden müspet yönleri seçerek bize aktarmış.
Yalçınova, yazıları yazarkenki amacını şöyle anlatıyor kitabın girişinde: “Şimdi Aynamdan Yansıyanlar’la demek istedim ki çok değerli isimler var. Türkiye’de yaşıyorlar. Okuyor, düşünüyor ve yazıyorlar. Yani faaliyet halindeler. Halen aramızda böyle önemli adamlar nefes alıp vermektedir.”
Aynamdan Yansıyanlar, edebiyatçıların merkezde olduğu 23 portreye yer veriyor. Edebiyatçılar merkezde, ama sadece edebiyatçılarla sınırlı bir kitap değil. Ertuğrul Düzdağ, Mustafa Kök, Ekrem Demirli gibi farklı alanlardaki araştırmacılar da kitapta yer alıyor.
Kitabın edebiyat namına, çoğunlukla 90 ve 2000 kuşağına ayna tuttuğunu da söyleyebiliriz.
Kitabın içindekiler kısmını aynen aşağıda yer veriyoruz:
Kitaba Dair Birkaç Uyarı.
M. Ertuğrul Düzdağ’ı Sevmemin On Sebebi.
Maraş’ta Bir Nurettin Topçu Kalesi: Mustafa Kök
Mehmet Tekin, Okuyucuya İlginç Bir Sürprizdir
Mehmet Narlı, Teli Eksik Sazla da Olsa Türküsünü Söyler.
Konya Denilince Akla İbrahim Demirci Gelir
Ali Ural’ın Ağabeyliği Bambaşkadır
İbrahim Tenekeci Denilince
Ahmet Murat, Açık Vermeyen Bir Şairdir
Abdullah Harmancı, Kapanmayan Bir Yara Gibidir.
Selçuk Küpçük, 71’li Bir Şair, Bir Ağabey
Mustafa Köneçoğlu’nun Söz Hakkı..
Bünyamin K.’nın Gülen Yüzü.
Arkadaşı Değil Yoldaşı Olan Şair: Hakan Şarkdemir
Ekrem Demirli: Çalışkan, Disiplinli ve İstikrarlı
Recep Alpyağıl, Roman Tadında Akademik Kitaplar Yazar.
Yetkin İlker Jandar, Kayıp Bir Hikayeci
Suavi Kemal Yazgıç, Sımsıkı Bir Anlayış
Hakan Kalkan, Çorak Toprakların Şairi
Seyhan Arslan, Sözü Tükenmeyen Bir Şair.
Fazıl Baş, Acılarıma da Kardeş Olur musun?
Ali Akyurt’la Tanışmak Bir Ayrıcalıktır
Mesut Bostan, Düşene El Uzatan Bir Dosttur
Vural Kaya, Geniş Coğrafyada Bir Gezgin
***
Kitabın hayırlı olmasını diliyor, edebiyat ve kültür dünyamızda hak ettiği gündemi oluşturacağına inanıyoruz. İnşallah ilerleyen günlerde bu tür yazıların derlenerek kitaplaştırılması süreci başka eserlerle de devam eder.
Mehmet Erken yazdı