Nice Masal, Mesel ve Hikâye Biriktirir Taşlar Derununda

Ümit Yaşar Özkan ve Elif Konar Özkan, 6 kitaplık ''Taş Masalları' serisi üzerine Fatmanur Evren'in sorularını cevapladı.

Nice Masal, Mesel ve Hikâye Biriktirir Taşlar Derununda

https://www.ktpkitabevi.com/urun/tas-masallari-6-kitapTaş Masalları, kısa bir süre önce Erdem Yayın Grubu’nun Erdem Çocuk markası altında 6 kitaplık seri olarak yayınlandı. Kitaplardaki masalları Ümit Yaşar Özkan ve Elif Konar Özkan çifti yazdı. Her sayfasında taşlarla oluşturulmuş bir fotoğrafın yer aldığı 24 sayfalık kitapların taş uygulamalarını yapan Ümit Yaşar Bey edebiyat öğretmeni, Elif Konar Hanım ise hem öğretim görevlisi hem de okul öncesi kitapları editörü. Kendileriyle Taş Masalları üzerine mini bir söyleşi yaptım. 

Önce sizleri kısaca tanıyabilir miyiz?

Bu soruya Taş Masalları serimizle ilgili ilk etkinliğimizde oyun arkadaşımız Meliha tarafından taşlarla anlatılan ‘masalımız’la cevap vermek yeterli olacaktır. Bir erkek ve bir kadın varmış. Biri çocukları, diğeri kitapları seviyormuş. Evlenmişler. Birlikte ne yapalım diye düşünmüşler. ‘Taş Masalları’nı yapmışlar.  

Neden 'Taş Masalları'? Dahası, neden taş?

Evrenin oluşumuna ilk anlardan itibaren şahitlik eden varlıklardandır taşlar. Zira oluşumu uzun yıllar sürer. Nice masal, mesel ve hikâye biriktirir derununda. Belki de bunca birikmişlik renk, şekil ve enerji olarak açığa çıkar.

İnsanla taşın nasıl bir ilişkisi var?

Buna bir haiku (Japon şiir türü) ile cevap verelim:

Taşa dokun

Huzuru dinle

Barış kendinle.

Taşların çocukların hayatındaki yeri nedir?

Bütün çocuklar taş toplamayı ve onlarla oynamayı severler. Anılarımıza doğru yolculuğa çıktığımızda köy çocuğu da olsak şehir çocuğu da olsak çocukluğunda taşa dokunmamış, az çok taş biriktirmemiş ve kumla taşla oynamamış olanımız neredeyse çıkmaz.

Size masalları yazdıran taş mı oldu, yoksa önce masalları yazıp sonra mı taşlarla resimlediniz?

Karşılıklı oldu. Taşlarla yaptığımız şekiller masalları, masallar da yeni şekilleri doğurdu. Elimizde her zaman bir kanava vardı. Bu kanava üzerinden doğaçlama yaptık. Şekillerle masallar, masallarla şekiller evrildi ve son hâlini almış oldu.

Kitap çıkalı kısa zaman oldu, ilk tepkiler nasıl?

Güzel. Aslında ‘çocukluk’, masallar ve oyun hakkında kanaatlerimizi tescilleyip güçlendiren tepkiler aldığımız için sevinçliyiz. CNR Kitap Fuarı’nda, Erken Çocukluk Kongresi’ndeki mini fuarda ve Maltepe İlçe Halk Kütüphanesi’ndeki ilk etkinliğimizde, çocukların, oyun ve masalla olan ilişkilerinde özgür bırakıldıklarında, ellerine doğaçlama imkânları verildiğinde ne harika fikirler dillendirdiklerine, taşları kullanarak bunları görünür kıldıklarına şahit olduk.

Kitapların ve etkinliklerin bir yaşı var mı?

Her yaştan çocuğa hitap ettiğini düşünüyor ve buna inanıyoruz. İlk tepkiler de bizi haklı çıkardı, şükür.


Söyleşi: Fatmanur Evren

YORUM EKLE

banner36