Mustafa Uçurum'dan Çocukların Dünyasına Hikayeler

Şiirleri ve öyküleri ile tanıdığımız Mustafa Uçurum’un çocukların dünyasını hem çocuklara hem biz büyüklere anlattığı kitabı Kalbime Takılan Uçurtma’yı Recep Şükrü Güngör yazdı.

Mustafa Uçurum'dan Çocukların Dünyasına Hikayeler

Mustafa Uçurum, şiirleriyle tanındı, sonra öyküleri ve denemeleri ile göründü. Şairi şimdi de çocuk hikayeleri ile görünce hem okuru, hem takipçisi hem de arkadaşı olarak sevindim.

Mustafa Uçurum’un dördüncü çocuk kitabı olan Kalbime Takılan Uçurtma kitabı kısa, okunaklı, sevimli, ibretli hikayelerden oluşuyor. Kitabı okurken çocukluğuma gittim, o oyunları, o koşturmacaları yaşadım ve bir de baktım ki kitap bitivermiş.

KALBİME TAKILAN UÇURTMA’DA NE YOK Kİ

On altı hikayeden ve doksan bir sayfadan oluşan Kalbime Takılan Uçurtma kitabı MGV yayınları tarafından okura sunulmuş. Şairin dokuz kitabından sonra okura ulaşan onuncu eseri Kalbime Takılan Uçurtma. Dört şiir, iki deneme, bir çocuk şiirleri ve üç çocuk hikayesi ile Mustafa Uçurum çocuk edebiyatında adı anılan bir şair hikayeci durumundadır.

Kalbime Takılan Uçurtma kitabında millî, manevî değerlerimiz hikayelere büründürülerek anlatılıyor. Mahalleye yeni taşınan ve babası çalışması için yoksulluk içinde yaşayan bir çocuğu mahallenin diğer çocukları oyuna dahil ediyorlar ve sonra o çocuğun ailesinin geçimini sağlamak için bir plan yapıyorlar ve daha sonra çocuklar ailelerinin yardımı ile bunu hayat geçiriyorlar. Hem yeni bir arkadaş kazanıyorlar hem de bir fakire yardım edip onun hayata tutunmasını sağlıyorlar. Mahallede birlik olma, dayanışma içinde yaşama fikrini çocuklar bu hikaye ile kazanıyorlar. Başka bir hikayede öğretmen, çocuklara tarihî mekanları gezdiriyor ve tanıtıyor. Yine bir hikayede çocuklar mahallenin kuruyan pınarının suyunu el birliğiyle ve azimle çalışarak yeniden akıtıyorlar. İstanbul gezisine giden çocukların heyecanı, bahçede bakılan köpeğin sevgisi, sabır timsali Eyüp peygamberin başından geçenler, bir kalemini kaybeden çocuğun kalemini arkadaşında görmesi, onu suçlamadan sabredip beklemesi ve sonunda kaleminin kendi çantasından çıkması, tarlaya ekilen mısırların bitmesinin sabırla beklenmesi, yaz tatilinde mahalledeki çocukların bir araya gelip Hatice Teyze’nin işlerini yapmaları, kesilen ağaçların yerine fidan dikmeye gitmeleri, penceresi açık kalan kütüphanenin kitaplarının ve kitaplıklarının ıslanması, harap olması karşısında yılmadan bir kampanya yapıp hem kitaplığı yaptırmaları hem de kitapları yenilemeleri, annesine anneler günü için şiir yazmaya çalışan kızın papatya toplaması, anneler gününde şiir okumak üzere kürsüye çıktığında başına o papatya tacını takması ve aileyi bir sevinç kaplaması, üşüyen kuşu evine bakıp onu yaz gelinceye kadar evinde koruması ve yaz sıcağı ile kuşu özgürlüğüne kavuşturması, işini seven bir bakırcı ustasına bir çocuğun hayran hayran bakıp onun yanında işi öğrenmeye çalışması, para biriktirip huzur evindeki yaşlılara gazete alınması ve onlara bazı vakitler gazete okumaya gidilmesi… Kitabın içindeki hikayelerin konuları bunlar. Her biri bir değeri, bir kıymeti canlandırıyor. Çocukların hareketleri ile ama asla çocuksuluğa kaçmadan, çocukça davranmadan. Bu kitabın en güzel özelliği bu: olayları çocuklara anlatırken çocukça veya çocuksu davranmıyor. Zaten çocuklar çocuksu yaşamazlar. Ciddi yaşarlar ve ciddi davranırlar. Yaşlarının gerektirdiği bazı hareketleri olur, bunu da anlamak ve güzel karşılamak gerekir.

Şu yaz başında rahat kitap arıyorsanız, çocuğuma ne okutsam diyorsanız işte sorunuz cevabı adını andığımız kitapta. Sayfa düzeni ile, puntolarının uygunluğu ile, kapağının güzelliği, iç kapaklarının rekliliği ile seveceğiniz ve elinizden bırakmayacağınız bir çocuk hikayesi Kalbime Takılan Uçurtma.

Recep Şükrü Güngör

Mustafa Uçurum, Kalbime Takılan Uçurtma, MGV Yayınları

YORUM EKLE