63 babtan oluşuyor “Avarifül Mearif”. İmam Sühreverdi tarafından kaleme alınmış. Yıllarca tekkelerde okutulmuş. Tasavvuf yolu en ince ayrıntısına varana kadar anlatılmış. Menkıbelerle süslenmiş kalbi onaran bir kitap. Bir arkadaş “namazlardan zevk alacak kadar, az da olsa tasavvuf’a bulaşmak lazım” derdi. Her şeyin rakamlarla dile geldiği şu yaman zamanlarda herkesin tasavvufun kalbi dirilten o muhteşem soluğuna mutlaka ihtiyacı var.
Teberrüken okunuyor…
Avarif’i haftada bir, bir hocamız okutturuyor bize. Teberrüken okuyoruz, unutulmasın biz de bundan nasiplenelim, okuduğumuz yerler, okuduğumuz kişiler yeşersin; kuruyan yerler tekrar can bulsun gelecek nesillerimiz için tohum olsun diye. Camilerimizin o insana huzur veren serinliklerine sığınıp üç beş kişi toplanıp nasiplenmeye çalışıyoruz. Yolumuz tasavvuf yolu olamasa da güzel insanların hallerini bilmek, onlardan söz açmak, tanışıklığı arttırmak bile kalbe şifa olur diye inanıyoruz.
Tasavvuf nedir?
Avarif 63 babta tasavvufu, tasavvuf isminden başlayarak enine boyuna anlatan bir kitap. Gerçek sofi kimdir? Gerçek mürşit kimdir? Bunların yeme içmeden tutun da her türlü hallerini en ince ayrıntısına kadar anlatan bir kitap.
Anadilimiz, ağlayan halimiz!
Benim elimde olan kitap Arapça, yani Kuran dilinde yazılmış bir kitap. Unuttuğumuz, unutturulan, memlekette hor hakir görülen bir dilde yazılmış. Hatice anamızın, Aişe anamızın, Cüveyriye anamızın diliyle yazılmış. Bundan okunuyor ve tercüme yapılıyor, biz de yarım yamalak da olsa dinlemeye istifade etmeye çalışıyoruz.
Günümüzde tasavvuf adı altında yapılan yalan yanlış şeyler hakkında da bilgi edinmek için, neyi nasıl yapmak gerektiğini bilmek için bu kitap iyi bir mihenk olabilir. Bu kitap anlaşılır bir dilde tasavvufun ne’liğini anlatıyor. Suyu kaynağından içmek isteyenlere bir hatırlatma.
Halil Arslan, nelerimiz var ki haberimiz bile yok dedi